Kvinnekupp i tysk mannsbastion

BERLIN (Dagbladet): Ingen kan hindre Angela Merkel (45) fra å overta makta i det tyske kristeligdemokratiske partiet. Overtakelsen blir en kvinnerevolusjon i mannsbastionen CDU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag kunngjør hun sitt kandidatur når partiledelsen møtes i Berlin. Deretter venter et rent triumftog fram til CDU-landsmøtet om tre uker.

- Kampen er avgjort. Ingen kan stanse Merkel på landsmøtet i Essen, innrømmet Friedrich Merz (44), som selv kunne tenkt seg stillingen etter at han allerede er valgt som den nye parlamentariske lederen for CDU og søsterpartiet CSU i Bayern.

Selv de mest erkekonservative i Bayern har nå gitt opp motstanden mot Merkel. Der venter CSU-lederen Edmund Stoiber på å manøvrere seg i posisjon før kanslerkandidaten skal pekes ut før valget i 2002.

En kvinnerevolusjon venter CDU under den nye lederen, som selv startet karrieren som kvinneminister etter den tyske gjenforeningen høsten 1990.

Merkels nærmeste ideologiske støtte er Annette Schavan (44), utdanningsminister i delstaten Baden-Württemberg og en av nestlederne i CDU. Hildegard Müller er leder i CDUs ungdomsorganisasjon og spås en rask karriere under Merkel. Det samme gjør hennes pressetalskvinne Eva Christiansen (30). Merkel samler regelmessig sine nærmeste politiske medsøstre til strategitreff på «Borchardt», en av Berlins kjendisrestauranter.

Knockout

I løpet av uker har hun tatt spranget fra å være en pliktoppfyllende, flittig og grå partisekretær til å bli kristeligdemokratenes stor håp.

Oppslutningen hun har fått på de ni regionalkonferansene CDU har avholdt de siste par ukene, har slått knockout på hennes argeste motstandere.

Skilt prestedatter

Hun er allerede Tysklands nest mest populære politiker. Hun ligger foran forbundskansler Gerhard Schröder og har bare Kurt Biedenkopf, regjeringssjef i delstaten Sachsen, foran seg på meningsmålinger som ble offentliggjort i helga.

Ingen hadde for kort tid siden kunnet forestille seg at en protestantisk, liberal, østtysk kvinne som er gift for andre gang og har knappe ti års partierfaring, skulle nå til topps i et av Europas mest mannsdominerte partier.

Prestedatteren og DDR-fysikeren Merkels store problem blir å gjenoppbygge tilliten til CDU etter korrupsjonsskandalen som Kohl etterlot seg. Partiets økonomi er katastrofal med en gjeld på 100 millioner mark (420 millioner kroner). Hver mark som partiet har jukset med, må betales tredobbelt til statskassa. En av Merkels første oppgaver som partileder blir å sparke hver tredje av CDUs 150 ansatte.