Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kvinnelig fengselsansatt ga rømlingene sagblad og drillbits

Sagde seg igjennom rør og vegger av metall under flukten.

SKAR SEG IGJENNOM RØR: Under flukten kuttet rømlingene over dette svære stålrøret på to forskjellige steder. Oppgaven er utført med høy presisjon, sier ingeniøren Larry Jeffords til Daily News. De to drapsmennene tok seg også bryet med å legge igjen en Post-it-lapp med et smilefjes på. Foto: Darren McGee / New York-guvernørens kontor / AP / NTB Scanpix
SKAR SEG IGJENNOM RØR: Under flukten kuttet rømlingene over dette svære stålrøret på to forskjellige steder. Oppgaven er utført med høy presisjon, sier ingeniøren Larry Jeffords til Daily News. De to drapsmennene tok seg også bryet med å legge igjen en Post-it-lapp med et smilefjes på. Foto: Darren McGee / New York-guvernørens kontor / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De to drapsmennene som i helga rømte fra et høysikkerhetsfengsel i USA, fikk sagblad til metallsag, drillbits og briller med innebygd lykt av en fengselsansatt. Det opplyser ikke navngitte kilder til CNN.

De to rømlingene er fremdeles på frifot, og store politistyrker leter etter dem i det østlige grenseområdet mellom USA og Canada. Myndighetene anser dem som farlige, og skoler i leteområdet er stengt.

Boret seg ut Det var lørdag de ansatte ved Clinton-fengselet i Dannemora i staten New York oppdaget at Richard Matt (48) og David Sweat (34) var forsvunnet fra cella. De to hadde laget et hull i celleveggen og tatt seg gjennom et underjordisk tunnelsystem, før de kom ut på gata via et kumlokk.

Dette er første gang noen har rømt fra høysikkerhetsfengselet, som ble bygd i 1865.

På sin vei må de ha brukt kraftig elektrisk verktøy; blant annet måtte de forsere et svært ventilasjonsrør, som er saget over, og de tok seg igjennom en vegg med innlagte stålplater. Politiet kom raskt fram til at de må ha hatt hjelp fra innsida av fengselet, og en kvinnelig ansatt er mistenkt i saken.

Politiets teori er at den kvinnelige ansatte ble kjent med og knyttet et nært personlig bånd til de to drapsdømte mennene, som henholdsvis sonet en livstidsdom og en dom på 25 års fengsel. De mener også at kvinnen hadde avtalt å plukke opp rømlingene når de var ute - men trakk seg i siste øyeblikk.

En ikke navngitt kilde oppslyser til CNN at den mistenkte kvinnens mobil viser kontakt med bekjente av Matt fra telefonen, men det er uklart hvem som brukte telefonen til oppringningene.

- Forelsket Det har vært hevdet at kvinnen er forelsket i Matt; begge to jobbet i fengselets tekstilverksted. Selv har hun forklart at 48-åringen fikk henne til å føle seg «spesiell». Det er også avdekket at kriminalomsorgen i New York en stund i forveien fikk klager på det nære forholdet mellom henne og en av fangene.

DRAPSMENN: Både David Sweat (34, t.v.) og Richard Matt (48, t.h.) er dømt for drap. Matt knyttet et nært personlig forhold til kvinnen som nå er utpekt som rømlingenes hjelper. Foto: New York-politiet / EPA / NTB Scanpix
DRAPSMENN: Både David Sweat (34, t.v.) og Richard Matt (48, t.h.) er dømt for drap. Matt knyttet et nært personlig forhold til kvinnen som nå er utpekt som rømlingenes hjelper. Foto: New York-politiet / EPA / NTB Scanpix Vis mer

Kvinnen kan vente seg en tiltale for å ha hjulpet rømlingene, men Andrew Wylie, statsadvokat i fylket Clinton, understreker at hun er svært samarbeidsvillig i avhørene.

- Det kan hende hun føler seg ansvarlig og skyldig, og ønsker å lette på samvittigheten, eller hjelpe seg selv, sier statsadvokaten.

Kvinnens sønn stiller seg uforstående til at moren skal ha hjulpet to farlige drapsmenn med å rømme.

- Hun er ikke typen som utsetter seg selv eller andre for livsfare ved å hjelpe disse to med å rømme fra fengsel, sier sønnen.

STORSTILT JAKT: Flere hundre politifolk leter etter Matt og Sweat i de store skogsområdene rundt grensa mellom USA og Canada. Foto: Eric Thayer / Getty Images / AFP / NTB Scanpix
STORSTILT JAKT: Flere hundre politifolk leter etter Matt og Sweat i de store skogsområdene rundt grensa mellom USA og Canada. Foto: Eric Thayer / Getty Images / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!