GRÅTENDE, MEN I LIVE:  Marites Flor møtte filippinsk presse fredag etter løslatelsen torsdag kveld - ti dager at hennes kanadiske kjæreste Robert Hall ble henrettet. Seinere på dagen skal hun møte Filippinenes nyvalgte president Rodrigo Duterte, som allerede har markert en skarp offensiv mot terroristgruppen Abu Sayyf. Foto: AFP/NTB Scanpix.
GRÅTENDE, MEN I LIVE:  Marites Flor møtte filippinsk presse fredag etter løslatelsen torsdag kveld - ti dager at hennes kanadiske kjæreste Robert Hall ble henrettet. Seinere på dagen skal hun møte Filippinenes nyvalgte president Rodrigo Duterte, som allerede har markert en skarp offensiv mot terroristgruppen Abu Sayyf. Foto: AFP/NTB Scanpix.Vis mer

Kvinnelig gissel sluppet - bare nordmannen tilbake

Filippinsk mekler: - Vi jobber fortsatt med å få løslatt nordmannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Marites Flor, som har vært holdt fanget av Abu Sayyaf-geriljaen på Filippinene sammen med nordmannen Kjartan Sekkingstad (56) og to menn fra Canada, er sluppet fri.

Dermed er nordmannenn aleine tilbake av de fire gislene som ble kidnappet 22. september i fjor. To kanadiske menn er henrettet

Den fillippinske avisa Inquirer viser bilde av kvinnen der hun går ut av en bil i byen Davao.

ALEINE: Nordmannen Kjartan Sekkingstad er nå eneste gissel tilbake av de fire som ble kidnappet 22. september i fjor.Foto: EPA/Eastern Mindanao Command Public Information Office.
ALEINE: Nordmannen Kjartan Sekkingstad er nå eneste gissel tilbake av de fire som ble kidnappet 22. september i fjor.Foto: EPA/Eastern Mindanao Command Public Information Office. Vis mer

Fredsmekler Jesus Dureza, som har hatt direktekontakten med kidnapperne på vegne av filippinske myndigheter og kanadiske interesser, har denne tekstmeldingen til avisa:

- Marites er sammen med meg nå. Vi har nettopp landet i Davao. Vi jobber fortsatt med å få løslatt nordmannen.

Eller i filippinsk-engelsk språkdrakt:

«Norwegian release still being arranged».

Han opplyser til avisa at kvinnen ble løslatt torsdag kveld, og at hun skal møte Filippinenes påtroppende president Rodrigo Duterte fredag.-

Dagen før kvinnen ble løslatt, ble sju indonesiske sjømenn kidnappet og bortført i samme område, skriver filippinske emdier.

Ny president - slutt på nåde

Han gikk til valg på å «renske ut» kriminelle i landet generelt og islamske terrorgrupper spesielt i sin hjemrepublikk Mindanao, der kidnapperne i Abu Saayf opererer.

I forrige uke, etter at kanadiske Robert Hall ble drept 13. juni, raidet om lag 5 000 regjeringssoldater antatte skjulesteder for gerlijaen.

- Vi vet foreløpig ikke om det er betalt løsepenger, sier politiets talsmann, Wilfredo Cayat, til nyhetsbyrået AFP, ifølge NRK.

HENRETTET:  Kanadierne Robert Hall (til venstre)- og  John Ridsdel ble begge henrettet fordi kidnapperne ikke fikk løsepengene de krevde. Foto: AP/NTB Scanpix.
HENRETTET:  Kanadierne Robert Hall (til venstre)- og  John Ridsdel ble begge henrettet fordi kidnapperne ikke fikk løsepengene de krevde. Foto: AP/NTB Scanpix. Vis mer

Norske myndigheter, som har fulgt situasjonen tett siden nordmannen og de tre ble kidnappet, bekrefter indirekte at de har informasjon om at nordmannen er i live - slik uttalelsen er formulert:

- Nær kontakt

- Vi er kjent med løslatelsen av det filippinske gisselet. Vi følger Kjartan Serkkingstads situasjon nøye, og arbeider for å bidra til en fredelig utgang på denne saken.

-- Vi står i nær kontakt med våre partnere og med familien. Det viktigste for oss er gislenes liv og helse, skriver Utenriksdepartementets pressetalsmann Frode Overland Andersen til Dagbladet.

Dette er den offisielle uttalelsen

De to kanadierne som ble kidnappet sammen med er begge henrettet av kidnapperne, som ikke fikk løsepenger de krevde.

Det siste kravet var 600 millioner pesos - 108 millioner norske kroner.

Både norske og kanadiske myndigheter har hele kidnappingsperioden stått på at det ikke er aktuelt å innfri krav om løsepenger