MED VENNINNENE:  Twitter-brukeren @_UmmWaqqs la ut dette bildet på kontoen, som ble brukt til å gi råd og tips for å slutte seg til IS i Syria i en treårs-periode. Foto: @_UmmWaqqas
MED VENNINNENE: Twitter-brukeren @_UmmWaqqs la ut dette bildet på kontoen, som ble brukt til å gi råd og tips for å slutte seg til IS i Syria i en treårs-periode. Foto: @_UmmWaqqasVis mer

Kvinnelig journalist-student avslørt som hemmelig IS-agent

Skal ha bodd i Seattle da Twitter-kontoen ble blottet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ung kvinnelig student i Seattle i USA er avslørt som agent i terrorgruppa Den islamske staten (IS), ifølge den britiske TV-kanalen Channel 4 News.

Kvinnen er en av de siste nye IS-rekrutter snakker med før de krysser grensa fra Tyrkia for å slutte seg til IS i Syria.

Den mystiske kvinnen er antatt å være i 20-åra, ha stor innflytelse og studert journalistikk på universitetet før hun begynte å studere for å bli lærer i stedet. Hun er kjent under brukeren @_UmmWaqqs på nettsamfunnet Twitter  

Der har hun hatt mer enn 8000 følgere og har skrevet at det er en muslims religiøse plikt å slutte seg til kalifatet.

@_UmmWaqqas har de tre siste åra publisert praktiske råd for å komme seg til IS-okkuperte områder, inspirerende sitater og oppfordringer for å få folk til å konvertere til Islam.

Ga praktiske råd Til tross for at det ikke er mulig å få bekreftet at kvinnen var den eneste som styrte Twitter-kontoen, er det antatt at hun har utspilt en viktig rolle for å rekruttere nye medlemmer til terroristgruppa.

Hun har hatt personlig kontakt med briter og amerikanere samme kveld som personene har startet reisen til Syria. Hun har også hatt kontakt med krigere og jihaidist-bruder i Syria.

Denne brukeren ble i september i fjor også omtalt av New York Times, da de lagde en artikkel om unge muslimske kvinner fra Vesten - som rekrutterer medlemmer til IS.

Brukeren ble imidlertid suspendert fra Twitter 17 april i år. Twitter varslet i august i fjor at det trappet opp jakten for å slette propaganda-kontoer, ifølge Daily News.  

  Spiste dobbel osteburger TV-kanalen Channel 4 News fant kvinnens identitet ved å finlese tweets knyttet til hennes bruker og matche bilder hun la ut på nettet med populære steder i Seattle.

BRUTALT: Bildet viser angivelig en massehenrettelse utført av IS i Irak i fjor sommer. FOTO: NTB Scanpix
BRUTALT: Bildet viser angivelig en massehenrettelse utført av IS i Irak i fjor sommer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Journalistene i kanalen skriver også at brukeren @_UmmWaqqas blant annet har publisert et bilde av en dobbel ostehamburger og et bilde som viser en HD-TV hvor det amerikanske fotballaget Denver Broncos spilte. Brukeren oppfordrer til masse-emigrasjon til Den islamske stat samtidig som hun tilsynelatende nyter den amerikanske livsstilen, skriver Channel 4 News. 

- Aktive propagandaformidlere Da Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kom med sin årlige trusselvurdering for 2015, skrev PST at trusselsituasjonen er knyttet til ulike former for ekstremisme.

«Det finnes eksempler på at kvinner engasjerer seg», skrev PST om de ekstremistiske miljøene i Norge.

«Kvinnene er særlig aktive med propagandaformidling på Internett. Aktivitene omfatter radikaliseringsvirksomhet og rekruttering til miljøene», skrev PST.

Gruppa IS skiftet navn fra ISIL da den erklærte opprettelsen av et islamsk kalifat i Irak og Syria 29. juni 2014.

Les også om 15-åringene fra London som reiste til Syria for å bli fremmedkrigere.