SETTES UNDER TILSYN:  Sven-Erik Keisu (til venstre) og Kjell Norman på tirsdagens pressekonferanse i forbindelse med at en dansk kirurg som har feilbehandlet en rekke pasienter, nå blir tatt ut av tjeneste på Hudiksvalls sjukhus der hun jobber.
Foto: ANDERS WIKLUND / Scanpix
SETTES UNDER TILSYN: Sven-Erik Keisu (til venstre) og Kjell Norman på tirsdagens pressekonferanse i forbindelse med at en dansk kirurg som har feilbehandlet en rekke pasienter, nå blir tatt ut av tjeneste på Hudiksvalls sjukhus der hun jobber. Foto: ANDERS WIKLUND / ScanpixVis mer

Kvinnelig kirurg fikk 42 klager i Norge

Nå settes hun under tilsyn i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Det innebærer blant annet at legen ikke får ha direkte kontakt med pasienter, men blir satt til andre arbeidsoppgaver på sykehuset i Hudiksvall.

Den danske legen har jobbet som kirurg på ortopedisk avdeling ved sykehuset til tross for advarsler om at hun tidligere har mistet retten til å praktisere i Norge.

Landstinget i Gävleborg vedtok imidlertid tirsdag å omplassere legen etter å ha mottatt enda en klage på kirurgen, og etter at saken ble kjent i svenske medier.

At hun blir satt under tilsyn, innebærer også at svenske helsemyndigheter gransker legen og følger henne i arbeidet over en viss periode for deretter å vurdere om hun skal få beholde legelisensen sin.

Vil ha register

Landstinget krever nå at svenske helsemyndigheter oppretter et register over alle leger som jobber i Sverige.
— Vi har ikke tilgang på all informasjon om den aktuelle legen, derfor kan vi ikke gjøre en utredning av henne, sier landstingsdirektør Svante Lönnbark til Aftonbladet.

Han sier at ledelsen i landstinget, som tilsvarer fylkestinget i Norge, tar selvkritikk, men understreker at det mangler verktøy for å kontrollere denne og andre leger.

Feilbehandling Den kvinnelige kirurgen ble meldt til Norsk Pasientskadeerstatning hele 42 ganger mens hun jobbet i Norge, og 29 av sakene har til nå endt med at pasientene fikk utbetalt erstatning for feilbehandling.

Elleve saker er fortsatt til behandling i Norge, men den danske legen har flyttet til Søndre Norrland i Sverige.

Ledelsen ved sykehuset i Hudiksvall sier den ikke var kjent med alle klagene på den danske kirurgen i Norge før de ble kontaktet av NRK.
Ifølge sykehusledelsen gjør den danske kirurgen en god jobb ved sykehuset, og overfor NRK hevdes det at det aldri er kommet klager på henne i Sverige. Men dette stemmer ikke.

Svenske pasienter har anmeldt den danske kirurgen til Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) 6 ganger de siste 15 årene.
En av anmeldelsene endte med at hun fikk en formell advarsel etter at hun opererte bort feil sener og bein i en skulder. Pasienten fikk store smerter og varig nedsatt bevegelighet etter operasjonen.

Etter at NRK avslørte kirurgens fortid i Norge, har enda en svensk pasient meldt seg og anklaget henne for feilbehandling. (NTB)