Kvinnelig seriebedrager (54) pågrepet på ny

Maria Madeleine Larsen (54) ble før helgen pågrepet av politiet i Follo for flere svindelforsøk.

 MARS 2012: Marie Madeleine Larsen blir hentet av Vestfold-politiet på et hotell i Sandefjord 15. mars på oppdrag fra et annet politidistrikt i Sør-Norge, der hun er anmeldt for bedrageri for kort tid siden. Hun har også brukt navnet Maria Kristoffersen de siste årene. FOTO: LASSE LJUNG, NYHETSFOTO.
MARS 2012: Marie Madeleine Larsen blir hentet av Vestfold-politiet på et hotell i Sandefjord 15. mars på oppdrag fra et annet politidistrikt i Sør-Norge, der hun er anmeldt for bedrageri for kort tid siden. Hun har også brukt navnet Maria Kristoffersen de siste årene. FOTO: LASSE LJUNG, NYHETSFOTO.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag i forrige uke ble Marie Madeleine Larsen (54) pågrepet av politiet i Follo.

I Oslo tingrett ble hun lørdag varetektsfengslet i fire uker, skriver Aftenposten.

- Det stemmer at det er Marie Madeleine Larsen som er inntatt for vareteksfengsling i fire uker, sier politifullmektig Kristine Olsen i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Hennes forsvarer, advokat Sigmund Øien ble gjort kjent med pågripelsen før helgen.

- Hun så på varetektsfengslingen som problematisk, blant annet på grunn av hennes helse. Utover dette har vi ikke særlig å kommentere, sier Øien.

Fare for gjentakelse Det er fra før klart at Larsen (54) må møte i Oslo tingrett 7. juni der hun er tiltalt for 15 tilfeller av grov svindel eller trakassering, med en strafferamme på seks års fengsel.

Pågripelsen sist torsdag skjedde etter mistanke om tilsvarende forhold som det allerede er tatt ut tiltale på.

- Disse nye forholdene viser at det er en fare for gjentakelse, sier Olsen.

Larsen etterforskes fremdeles for forholdene i den opprinnelige tiltalen. Det er ennå ikke avgjort om de nye forholdene vil bli tatt med i forhandlingen 7. juni.

- Det er ikke tatt endelig stilling til dette ennå. Men vi vil prioritere å få dette avgjort så fort som mulig, sier Olsen.

Svindlet i årevis Larsen blir beskrevet som «ekstremt manipulerende og veltalende» etter at hun har holdt på med svindel og bedrageri i mange år.

Sist gang hun ble pågrepet av politiet var i mars i år.

Kvinnen, som opprinnelig kommer fra Oppland, har operert med flere navn under sine svindelraid - blant annet Maria Kristoffersen.

Dagbladet har fått en rekke henvendelser fra privatpersoner og bedrifter som mener seg lurt av kvinnen også etter at den nye svindeltiltalen ble omtalt her i avisa i slutten av mars.
 
Dømt i 2007 Så seint som to dager før hun ble pågrepet, skal både en restaurant og en blomsterforretning i svenske Tannumshede ved Strømstad blitt oppsøkt av kvinnen, som greide å "låne" mindre beløp begge steder, ifølge lokalkjente som fulgte besøkene.

Som oftest har hun glemt lommebok - krydret med en gripende sykdomshistorie.

I 2007 ble hun i Oslo tingrett dømt til tre års fengsel for en lang rekke tilsvarende saker - da som Maria Kristoffersen.

Det er eneste gangen hun er stevnet for norsk rett, til tross for at dommeren da skrev i straffeutmålingen at «hun har holdt på med forbrytelser av samme karakter i over 20 år».

Svensk presse titulerte henne som «Nordens største bedragerske» da hun ble dømt i Lund tingrett og Svea hovrett i 2002 for et langt synderegister av bedragerier, utpressing, trusler og trakassering.