Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvinnelig sjefhøvding i Malawi har brutt 850 barneekteskap og sendt jentene tilbake på skolen

Mannlige høvdinger sto i veien, men nå har de sluttet å godkjenne barneekteskap.

SJEFHØVDING: For tretten år siden, da Kachindamoto ble valgt som høvding, ble hun sjokkert over å se jenter så unge som 12 år med spedbarn i armene med tenåringsektemenn ved sin side. Hun tok opp kampen med de undertrykkende tradisjonene. Foto: UN Women
SJEFHØVDING: For tretten år siden, da Kachindamoto ble valgt som høvding, ble hun sjokkert over å se jenter så unge som 12 år med spedbarn i armene med tenåringsektemenn ved sin side. Hun tok opp kampen med de undertrykkende tradisjonene. Foto: UN Women Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Theresa Kachindamoto, sjefhøvding i Dedza-distriktet i Malawi, holder sin kjærlige og styrende hånd over 90 000 mennesker. Men måtte hanskes med mannlige høvdinger for å få til en livsviktig endring.

Heldigvis er hun ikke redd for å bruke sin autoritet til å hjelpe jenter og kvinner i distriktet. Kachindamoto var nemlig initiativtaker og fikk 50 andre høvdinger med seg på å inngå og gjennomføre en avtale om at barneekteskap skulle være ulovlig i hennes distrikt.

Kachindamoto har brutt 850 barneekteskap de siste tre åra. Hun har også forbudt seksuelle ritualer og tradisjoner, som blant annet innebærer å sende jenter som skal gifte seg til leirer for å bli «renset». Hun sender dem heller tilbake på skolen.

Det skriver blant annet Al-Jazeera og Huffington Post. Førstnevnte skriver at hun har fått rykte på seg for å være Malawis fremste «ekteskapsutsletter».

- Dette skal opphøre For tretten år siden, da Kachindamoto ble valgt som høvding, ble hun sjokkert over å se jenter så unge som 12 år med spedbarn i armene med tenåringsektemenn ved sin side.

Hun sa til folket umiddelbart at de måtte gi opp tradisjonene.

- Jeg fortale dem: Enten om dere liker det eller ei, så vil jeg at disse ekteskapene skal opphøre.

Halvparten gift Ifølge en undersøkelse gjort av FN i 2012, var halvparten av Malawis jenter gift før de fylte 18 år, skriver Al-Jazeera.

I fjor innførte Malawis parlament en lov som forbyr at jenter gifter seg før de blir 18 år, men etter lokale tradisjoner og grunnloven, kan malawiske barn fortsatt gifte seg med foreldrenes samtykke.

Da fire mannlige høvdinger fortsatte å godkjenne barneekteskap, suspenderte enkelt og greit Kachindamoto høvdingene som en advarsel til andre.

- I starten var det vanskelig, men nå begynner folk å forstå, sier Kachindamoto til Al-Jazeera.

Tilbake på skolen I fattige regioner er raten for barneekteskap høy, ettersom familien forventer medgift. Men her tar sjefhøvdingen grep:

- Jeg snakker med foreldrene, sa hun til UN Women, og legger til at hun forteller dem at hvis «jentene deres tar utdanning, vil alt bli bedre i framtida».

Bernadetta Matison (17) er en av jentene Kachindamoto har fulgt tilbake på skoleveien. Hun giftet seg da hun var 15, og ble gravid samme år.

- Jeg sluttet på skolen fordi jeg ble gravid. Jeg har sett ondskapen bak å gifte seg i ung alder. Når jeg tenker tilbake på det, så forstår jeg nå at det å gifte seg når man er ung, ikke er bra, sier Matison.

Hiv i Malawi Ifølge dette studiet, sendes jenter som har nådd puberteten i leirer hvor de skal lære hvordan de tilfredsstiller sine menn.

Disse leirene er også knyttet opp til en økt HIV-risiko, i et land hvor 10 prosent av folket har HIV. Al-Jazeera skriver at under ritualene sjelden brukes kondom, og at dette dømmer jenta til et livsvarig traume, og en tidlig død.

Reuters skriver at Malawis påtvungne sexleirer skader jenter like mye som barneekteskap. Memory Banda (18) sa i fjor at jenter blir tvunget til å sex i leirene, og at dette medførte økt risiko for HIV.

TILBAKE PÅ SKOLEN: Disse jentene er tilbake på skolen. Da de var barn ble bortgiftet. Malawi innfører nå lover som forbyr barneekteskap. Landet har et av de høyeste ratene for nettopp barneekteskap i verden. Fra venstre: Yvone Kambiza, 16,  Alinafe Naison, 19, Catherine Julio Funsani, 21, and Katrina Kampingo, 15. Foto: AFP PHOTO / AMOS GUMULIRA
TILBAKE PÅ SKOLEN: Disse jentene er tilbake på skolen. Da de var barn ble bortgiftet. Malawi innfører nå lover som forbyr barneekteskap. Landet har et av de høyeste ratene for nettopp barneekteskap i verden. Fra venstre: Yvone Kambiza, 16, Alinafe Naison, 19, Catherine Julio Funsani, 21, and Katrina Kampingo, 15. Foto: AFP PHOTO / AMOS GUMULIRA Vis mer