Kvinnelig soldat måtte bade naken med 30 menn

- Jeg følte meg rett og slett misbrukt, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kvinnelig soldat i førstegangstjeneste ble under en feltøvelse utenfor Bodø tvunget til å kle av seg og bade naken sammen med 30 andre mannlige soldater mens befalet så på.

- Jeg gråt og følte meg uvel, og jeg hadde store problemer med å se de mannlige befalene som var der i øynene. Jeg følte meg rett og slett misbrukt. Jeg kan ikke anbefale andre jenter å dra i militæret når det er slik, sier 23 år gamle Alice Asplund til Avisa Nordland.

Episoden skjedde under en øvelse på Heggmoen utenfor Bodø i september i år. Om kvelden 21. september fikk soldatene beskjed fra øverste befal på feltøvelsen om at alle sammen skulle bade nakne.

Asplund, som til daglig er hovedtillitsvalgt for soldatene på Reitan, ba om å få ha på seg sports-BH og boksershorts, og sa at hun også kunne gå et annet sted å bade. Begge forslagene ble avvist av løytnanten som ledet øvelsen.

- Jeg fikk beskjed om at alle skulle bade nakne, inkludert meg. Jeg sa at han ikke kunne tvinge meg til å bade naken sammen med alle guttene, men da svarte han at det kunne han, sier Asplund, som avtjener sin førstegangstjeneste i Luftforsvaret. Hun anmeldte episoden til politiet, som henla saken da de ikke fant noen straffbare forhold.

Nestkommanderende stabssjef ved 132 luftving på Bodø hovedflystasjon, Trond Salthammer, sier til avisa at dette dermed ble behandlet som en intern personalsak.

- Jeg ønsker ikke å kommentere denne saken, da dette kommer inn på vår måte å behandle slike personalsaker på internt. Men det er uheldig at det oppleves krenkende for enkeltpersoner, sier Salthammer.

(NTB)