Kvinnelig terrorist skjult i norsk ambassade

Marcela Rodriguez - med tilnavnet «Mitraljøsekvinnen» - nektet seint i går kveld å forlate den norske ambassaden i Santiago i Chile. Utenfor ventet politiet for å arrestere terroristen i rullestol.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En fengselsstraff på ti år venter henne for forbrytelser begått under Pinochet-diktaturet. Dramaet i ambassadebygningen ble fulgt av et fulltallig chilensk journalistkorps, som viser stor interesse for saken.

Fredag ble Rodriguez dømt til ti års fengsel for drapet på en politimann under en aksjon der terroristorganisasjonen hennes, Mapo Lautaro, skulle prøve å befri sine kamerater. Under aksjonen ble fire politimenn drept, og Rodriguez fikk selv store skader. Hun har vært gjennom en rekke operasjoner, og sitter i rullestol. Rodriguez har overfor ambassadepersonalet uttrykt frykt for at hun ikke skal få den pleien hun er avhengig av i chilenske fengsler. I chilenske medier blir Rodriguez kalt for «Mitraljøsekvinnen».

Søker asyl

- Vi har en litt vanskelig situasjon her, innrømmer ambassadesekretær Kjersti Sommerset. Rodriguez sitter i resepsjonen i ambassaden. Hun søkte i går om opphold i Norge for å få rehabilitering for sitt handikap, men vil sannsynligvis ikke få det. Norske myndigheter ser på dagens Chile som et demokrati, og derfor får ikke chilenere politisk asyl.

- Vi skal overhodet ikke kaste henne ut, sier Sommerset. Ambassadepersonellet forhandlet seint i går kveld med politiet om å gi kvinnen fritt leide hjem.

Humanitært

Lederen for Latin-Amerika-gruppene i Norge, Halldor Hu-stadnes, mener at norske myndigheter må strekke seg langt for å hjelpe kvinnen.

- Norge bør se på denne saken med velvilje, i det minste ut ifra et humanitært perspektiv. Demokratiet som fulgte etter Pinochet, var ikke så demokratisk etter vår standard, mener Hustadnes. Han viser til at Pinochet blant annet beholdt kontrollen over hæren.

Frode Nilsen hjalp som norsk ambassadør i Chile etter Pinochets dramatiske kupp i 1973 en rekke ledere på venstresiden med å flykte. Men Nilsen vil ikke uttale seg om Rodriguez burde få hjelp av norske myndigheter i dag.