OVERGREP:  Fengselsvesenet i California har utført minst 144 steriliseringer av kvinner, hvorav 39 ble gjort uten at kvinnen var klar over hva slags inngrep som ble gjort. Foto: Michal Czerwonka/Getty Images/AFP
OVERGREP: Fengselsvesenet i California har utført minst 144 steriliseringer av kvinner, hvorav 39 ble gjort uten at kvinnen var klar over hva slags inngrep som ble gjort. Foto: Michal Czerwonka/Getty Images/AFPVis mer

Kvinnelige fanger tvangs- sterilisert i California

Minst 39 kvinner ble sterilisert uten å være klar over hva inngrepet gikk ut på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alt 144 kvinnelige fanger i delstaten California ble tvangssterilisert i perioden 2006 til 2013. Riksrevisjonen i California har nå gått igjennom hver enkelt sak og funnet at i minst 39 av disse inngrepene ble det gjort uten at kvinnene var klar over at de ble sterilisert, skriver nyhetsbyrået AP.

Det ble også utført 650 operasjoner som kunne ha ført til sterilitet, ifølge rapporten til riksrevisjonen. Steriliseringen skal ha blitt utført av leger på private sykehus.

I 27 av de 144 tilfellene underskrev ikke legen et skjema som bekrefter de to forutsetningene som må til for at det skal gjelder som et samtykke: Det ene at pasienten er tilregnelig og i stand til å ta en slik avgjørelse, det andre at den pålagte venteperioden har blitt gjennomført i henhold til loven. Det må nemlig gå minst 30 dager og maksimalt 180 dager fra man skriver under på samtykket til operasjonen blir gjennomført.

17 leger Riksrevisjonen har nå anbefalt at myndighetene etterforsker legene og institusjonene som har utført disse operasjonene. Det skal dreie seg om i alt 17 leger og åtte sykehus.

USA har en lang og stygg historie hva gjelder tvangssterilisering. I 1909 ble det innført en steriliseringslov i California som ga myndighetene mulighet til å tvangssterilisere «sinnssyke» som  led av en «psykisk lidelse som kunne være arvelig og som kunne gis videre til neste generasjon». Mer enn 20 000 pasienter ble sterilisert ut fra denne grufulle logikken i årene mellom 1909 og 1979, da et forbud ble innført.

De 144 tilfellene av sterilisering fra 2006 ble ikke kjent før i 2010, etter at interessegruppa Justice Now tok opp saken. De hadde da mottatt klager fra en rekke kvinnelige fanger.

Ble presset Tidligere innsatt i Valley State fengsel, 28 år gamle Crystal Nguyen, jobbet på fengselets fødestue i 1997. Hun har uttalt til Center for Investigative Reporting (CIR) at hun ofte overhørte medisinsk personell forsøke å overtale hennes medfanger til å la seg sterilisere:

- Jeg tenkte, herregud, dette er ikke riktig. Tror de at de er dyr, og ikke vil at de skal formere seg?

En tidligere innsatt som fødte en sønn i oktober 2006 forteller at hun gjentatte ganger følte seg presset til å la seg sterilisere.

- Så snart han fant ut at jeg hadde barn, så foreslo han at jeg burde få gjort et slikt inngrep. Han fikk meg til å føle at jeg var en dårlig mor om jeg ikke gjorde det, sier Christina Cordero, som tilbrakte to år i fengsel for biltyveri.