Kvinnelige innsatte voldtas på cella

I Danmarks eneste lukkede ungdomsfengsel misbrukes kvinnene seksuelt av mannlige medfanger. Ifølge ansatte i fengselet har misbruket tiltatt de siste årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ledelsen ved Ringe Statsfængsel i Danmark tar ifølge avisa Berlingske Tidende saken meget alvorlig. Problemet er at de ikke kan dokumentere misbruket. Nå sender Kriminalomsorgen sin sikkerhetssjef til fengslet.

Både innsatte og ansatte av begge kjønn sier at de kvinnelige innsatte i stigende grad utsettes for seksuelle overgrep mens de soner på Ringe. Fengslet er Danmarks eneste lukkede ungdomsfengsel.

- Pest eller kolera

De i alt 86 innsatte, kvinner og menn, bor på samme avdelinger i fengslet. En gruppe innsatte menn beskyldes for å stå bak de fleste overgrepene.

- Det er dypt uakseptabelt hvis de kvinnelige innsatte ikke kan være i fred. Det er imidlertid meget vanskelig for oss å finne ut av hvor mye som er rykter, og hvor mye som er virkelighet. Jeg sier ikke at det ikke forekommer, men vi har ingen konkret viten om at det skjer, sier fengselsinspektør Bodil Philip til Berlingske Tidende.

Hans Lunderskov, som har undervist de innsatte ved fengslet siden det åpnet i 1975, har et klart inntrykk av at overgrepene har blitt hyppigere de siste årene.

- Vi vet det gjennom snakk med pikene, men de tør ikke stå fra, av frykt for represalier. For pikene er det et valg mellom pest eller kolera. Hvis du ikke lar deg føye, er du nødt til å finne deg en rimelig sterk kjæreste i fengslet, sier han til avisa.

Lunderskov får støtte av fengselsfunksjonær Steffen Hansen, som overvåker de innsatte.

- Jeg vet ikke om det skjer hn gang i uken, men det skjer i hvert fall ofte. Pikene tvinges til sex, rengjøring og behandles som slaver. Noen ganger får de narkotika for det, men av og til tvinges de bare til sex og rengjøring.

Ifølge Hansen skal misbruket skje på cellene når fengselsbetjentene ikke er til stede.

- Det er frustrerende, for innimellom er vi nødt til å gå for å passe våre gjøremål, sier Hansen.