- Kvinnelige jurymedlemmer frifinner oftere voldtektstiltalte

En unik undersøkelse viser at kvinnelige jurymedlemmer kan være raske til å stemple ofre for voldtekt som lette på tråden. Det er en mulig årsak til frifinnelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En unik undersøkelse viser at kvinnelige jurymedlemmer kan være raske til å stemple ofre for voldtekt som lette på tråden. Det er en mulig årsak til frifinnelser.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch har nedsatt et utvalg som skal granske hvorfor én av tre frifinnes i voldtektssaker. Undersøkelsen som viser jurymedlemmers holdninger, blir en viktig del av rapporten, skriver Aftenposten.

Intervjuet jurymedlemmer

Undersøkelsen, gjennomført av pensjonert lagdommer Lars-Jonas Nygard, har tatt for seg voldtektssaker der juryen har frifunnet i ankesaken, etter at det først var blitt avsagt fellende dom i tingretten. Her har jurymedlemmer for første gang blitt intervjuet om hva som skjer under rådslagningen.

Juryformannen forteller om tilfeller av sterkt fordømmende og moraliserende holdninger overfor offerets oppførsel, og at de kvinnelige jurymedlemmene skiller seg ut som mest fordømmende.

Kalte offeret «tøyte»

Nygard forteller at ett av jurymedlemmene skal ha omtalt offeret som en «tøyte», som visste hva hun gikk til. Tre kvinner mente at «en ordentlig jente blir ikke igjen (på nachspielet, red.anm.) slik». «De mannlige medlemmene var ikke enige i dét!», sier juryformannen.

I disse tilfellene har det dreid seg om overgrep der offer og gjerningsmann har hatt mer eller mindre grad av kontakt før hendelsen.

- Kvinnelige jurymedlemmer frifinner oftere voldtektstiltalte

En jury består av fem kvinner og fem menn. Hvis minst fire stemmer «nei», skal tiltalte frifinnes.

- Man finner disse holdningene hos begge kjønn, men på kvinnesiden er den overraskende bred og sterk. Hvis offeret har oppført seg i strid med det disse kvinnene selv har oppdratt sine døtre til å gjøre, så sitter «skyldig»-svaret tydeligvis langt inne, sier Nygard.

(NTB)

GRANSKER: Riksadvokat Tor-Aksel Busch har nedsatt et utvalg som skal granske hvorfor nesten én av tre frifinnes i voldtektssaker. Foto: SCANPIX
GRANSKER: Riksadvokat Tor-Aksel Busch har nedsatt et utvalg som skal granske hvorfor nesten én av tre frifinnes i voldtektssaker. Foto: SCANPIX Vis mer