PÅ FLUKT: Kvinner og barn flykter fra Boko Haram etter at kvinnelige selvmordsbombere blandet seg med dem og sprengte seg seg selv og flyktende i lufta. Foto: AFP
PÅ FLUKT: Kvinner og barn flykter fra Boko Haram etter at kvinnelige selvmordsbombere blandet seg med dem og sprengte seg seg selv og flyktende i lufta. Foto: AFPVis mer

Kvinnelige selvmordsbombere blandet seg med de som flyktet fra en bombe - så sprengte de seg

En bølge av angrep fra Boko Haram har drept 200 de siste dagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den islamistiske geriljagruppa Boko Haram, som har erklært sin støtte til IS, bruker den hellige fastemåneden Ramadan til å rette en bølge av angrep mot byer i det nord-østlige Nigeria.

I dag gikk seks selvmordsbombere inn i et parkeringsanlegg i byen Zabarmari. I følge vitner nyhetsbyrået AFP har snakket med var flere av selvmordsbomberne kvinner.

Der sprengte de først en eller flere bomber. I panikken som fulgte blandet selvmordsbomberne seg med de flyktende folkemassene. Så sprengte de seg selv og det en talsmann for Nigerias hær omtaler som «horder av folk». Det er ennå ikke klart hvor mange som døde og ble skadet, men antallet rammede av angrepet skal være høyt.

En serie angrep En bil med flere hjemmelagde bomber ble funnet i nærheten av åstedet.

- Militære eksperter støttet av politiets bombeenhet leter nå intenst etter flere bomber som kan ha blitt gjemt eller som ligger igjen udetonert, sier hæren i en uttalelse.

Dagens angrep er de siste i en rekke av aksjoner fra Boko Haram siden onsdag. Folk som har vært samlet til kveldsbønn under ramadan, har blitt skutt, kvinner har blitt skutt i sine hjem, og menn har blitt dratt ut av sengene sine midt på natten og drept.

ANGREP: I landsbyen Zabarmari blandet kvinnelige selvmordsbombere seg med landsbyboerne som flyktet fra et Boko Haram-angrep. Så sprengte de seg i lufta og tok med seg et stort antall menneker i døden. Foto: AFP
ANGREP: I landsbyen Zabarmari blandet kvinnelige selvmordsbombere seg med landsbyboerne som flyktet fra et Boko Haram-angrep. Så sprengte de seg i lufta og tok med seg et stort antall menneker i døden. Foto: AFP Vis mer

Hæren har de siste dagene forsøkt å presse Boko Haram ut av byen Maiduguri, som regnes som fødestedet til den ekstreme islamist-gruppa.

Fredag tok en jente på rundt 15 år med seg tolv mennesker i døden da hun sprengte seg selv i luften i en moské i byen Malari i Borno. Ingen har tatt på seg ansvaret for angrepet, men Boko Haram har stått bak lignende angrep i delstaten tidligere.

Blodsutgytelsen de siste dagene er den verste siden president Muhammadu Buhari kom til makten i mai. Han har lovet å stanse opprøret som har krevd mer enn 15 000 menneskeliv. Etter at han tok over, har likevel over 450 personer blitt drept i eksplosjoner, selvmordsangrep og andre angrep.

I går kalte han bølgen av angrep «inhumane og barbariske».

Leiesoldater Blant annet ved hjelp av sørafrikanske leiesoldater ble Boko Haram i vinter og i våres drevet tilbake fra store deler av de områdene de hadde tatt kontroll over. Før offensiven kontrollerte gruppa et område på størrelse med Belgia.

I sin innsettelsestale 29. mai lovet den nye muslimske presidenten, Muhammadu Buhari, å knuse islamistgruppa, men dette ser bare ut til å ha fått dem til å endre strategi.

Nå tyr de stadig oftere til overraskende angrep med selvmordsbombere, før de trekker seg tilbake til sine skjulesteder.

Stormet landsby Fredag kveld stormet opptil 50 væpnede menn på motorsykler landsbyen Mussa, der de skjøt innbyggere og brant hus, sier vitnet Bitrus Dangana til nyhetsbyrået AFP.

- De drepte seks personer i landsbyen, og innbyggere ble jaget inn i skogen mens de ble skutt på. 25 personer ble drept i skogen, sier han.

En annen overlevende, Adamu Bulus, forteller om 31 drepte.

Det er fjerde gang det siste året at Boko Haram angriper Mussa, sier den lokale ungdomsarbeideren Sunday Wabba til AFP, som forteller at opprørerne «drepte alle de fikk øye på».

145 drepte Nyheten om massakrene ble først kjent torsdag, da overlevende fortalte om angrep mot tre forskjellige landsbyer i Borno kvelden i forveien. I disse angrepene ble minst 145 mennesker drept, og mange hus brent til grunnen.
Den verst rammede landsbyen er Kukawa, som ligger i nærheten av Tsjadsjøen.

- Det ligger fortsatt mange døde kropper i Kukawa, uten tilsyn. Vi måtte forlate dem siden vi ikke kunne bære dem med oss, sier Baana Kole, som klarte å rømme fra angrepet.

Offensiv Tusenvis er drept og rundt 1,5 millioner mennesker er fordrevet fra hjemmene sine i løpet av Boko Harams seks års krig for å etablere et kalifat i det nordøstlige Nigeria.

En ny regional kampstyrke med opptil 8.700 soldater fra Nigeria, Kamerun, Tsjad, Niger og Benin skal settes inn i kampen mot opprørsgruppen i slutten av måneden.

Frankrikes statsminister François Hollande sa fredag at han vil organisere et nytt toppmøte med landene som kjemper mot Boko Haram. Det siste toppmøtet ble holdt i Paris i mai i 2014.