Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kvinnelige soldater såres oftere og treffer dårligere

Funn skal nå på bordet til amerikansk forsvarsminister.

TØFF DAME:   Den amerikanske soldaten Kristen Griest (midten) er en av to kvinnelige soldater som nå er uteksaminert fra den prestisjefylte Ranger-skolen i USA, som har de tøffeste fysiske og psykiske testene. Hun vil garantert ikke like rapporten som hevder at kvinner ikke er like egnet som menn i militære. Foto: Afp / Scanpix
TØFF DAME: Den amerikanske soldaten Kristen Griest (midten) er en av to kvinnelige soldater som nå er uteksaminert fra den prestisjefylte Ranger-skolen i USA, som har de tøffeste fysiske og psykiske testene. Hun vil garantert ikke like rapporten som hevder at kvinner ikke er like egnet som menn i militære. Foto: Afp / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnelige soldater blir oftere såret i strid enn mannlige soldater, og de er også mindre treffsikre når de skyter, viser en amerikansk undersøkelse.

Undersøkelsen er utført blant 500 marineinfanterister som er stasjonert ved Camp Lejeune i North Carolina, 100 av dem kvinnelige, skriver nyhetsbyrået UPI.

Foreløpige resultater fra undersøkelsen viser at de kvinnelige soldatene i strid blir såret dobbelt så ofte som sine mannlige kollegaer, at de bommer oftere når de skyter med håndvåpen og at de har større vansker med å evakuere sårede.

Avdelinger som utelukkende består av mannlige soldater scorer høyere i 69 prosent av oppgavene som er vurdert, sammenlignet med avdelinger med både mannlige og kvinnelige soldater.

Bare i 2 av de 134 ulike oppgavene som er vurdert, scoret enheter som også inkluderer kvinnelige soldater høyere, viser undersøkelsen.

Pentagon åpnet i 2013 for å la kvinnelige soldater delta i strid, men lot det være opp til hver enkelt våpengren og avdeling å avgjøre om enkelte oppgaver skulle være forbeholdt menn.

Resultatet fra den nye undersøkelsen blant marineinfanterister vil nå havne på forsvarsminister Ashton B. Carters bord.

- Det vi forsøker å finne ut av er hva hvert individ har å bidra med i avdelingene. Vi er mest interessert i hvordan marineinfanteriet kjemper som en enhet og hva som kan styrke eller svekke effektiviteten deres i strid, sier oberst Anne Weinberg i Marine Corps Force Innovation Office.
(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!