Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvinnelønn og pensjon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget til nye pensjonsregler vil belønne ulønnet omsorgsarbeid. Begrunnelsen fra et bredt politisk flertall i pensjonskommisjonen er at kvinner ikke skal komme dårligere ut enn i dag. Det er sympatisk, men ut fra et likestillingsperspektiv er det et tilbakeskritt. Å bygge en langsiktig pensjonsreform på dagens kjønnsrollemønster er uvanlig lite framtidsrettet.

Konsekvensen av forslaget er at det for svært mange kvinner vil lønne seg økonomisk å være hjemme framfor å være i lønnet arbeid. Ifølge Aftenpostens beregning vil bortimot en halv million kvinner i lavtlønte jobber tjene på å gå over i ulønnet omsorgsarbeid, hvis forslaget blir vedtatt. Det er problematisk av flere grunner.

Det er rimelig å gi en viss kompensasjon til dem som i perioder er ute av arbeidslivet på grunn av omsorg for barn eller familie. Men et system som sidestiller ulønnet omsorgsarbeid med lønnet arbeid fører helt galt av sted. I likhet med kontantstøtten gir det kvinner et økonomisk incentiv til å være hjemme i stedet for å delta i arbeidslivet. Det bidrar til å opprettholde tradisjonelle kjønnsroller i stedet for å bryte ned de samfunnsstrukturene som hindrer likestilling. At forslaget samtidig illustrerer hvor dårlig det står til i kvinneyrker, understreker bare at likestillingslandet har et stykke å gå før det lever opp til selvrosen.

Vi vet at tilknytning til arbeidslivet har en uvurderlig verdi i seg selv. Det er blant annet derfor vi ønsker å inkludere flest mulig. Vi vet også at befolkningen blir eldre. Færre arbeidstakere skal fø på flere pensjonister. Pensjonsreformen tar sikte på å oppmuntre folk til å stå lenger i arbeid. Da er det meningsløst å belønne store deler av arbeidsstokken for å holde seg hjemme.

Forslaget virker lite gjennomtenkt ut ifra likestillingshensyn, men kan mistenkes for å ha en annen tilsiktet effekt. Det er en billig måte å delprivatisere omsorgsarbeid på. Ansvaret for å ta seg av barn og eldre blir skjøvet over på den enkelte mot noen ekstra pensjonspoeng. Sosialminister Dagfinn Høybråten mener det er rettferdig, men at Ap støtter forslaget er mer overraskende.