- Kvinnemangel like ille som klimaendringer

For få kvinner blir igjen i de norske bygdene.

MÅ ENDRE MARKEDSFØRINGEN: Forskerne ved Senter for kunnskap og likestilling påpeker at det er svært viktig at man får flere kvinner til å returnere til sine hjemmebygder. Bildet er tatt på Hemnesberget, et tettsted i Hemnes kommune i Nordland. Arkivfoto: SCANPIX
MÅ ENDRE MARKEDSFØRINGEN: Forskerne ved Senter for kunnskap og likestilling påpeker at det er svært viktig at man får flere kvinner til å returnere til sine hjemmebygder. Bildet er tatt på Hemnesberget, et tettsted i Hemnes kommune i Nordland. Arkivfoto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Kvinnemangel på bygda i Norge kan bli et like stort problem som klimaendringene. Det mener forsker Lindis Sloan ved Senter for kunnskap og likestilling (Kun).

- Vi hører ofte om mulige skrekkscenarier, som for eksempel at havene kan stige og at det vil få store konsekvenser for befolkningen. Men det er liten vits i å være redd for en katastrofe hvis det nesten ikke finnes folk som kan bli rammet, sier Sloan til Vårt Land.

Hun mener at fylkene Nordland, Troms, Finnmark, Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane er spesielt kvinnefattige.

Men kvinnemangel er et problem som gjelder landsbygda generelt, ifølge Sloan.

- I utgangspunktet flytter jentene fra bygda fordi de vil studere, og da må de til byen, sier hun.

Tre av fem studenter ved høyskoler og universiteter er kvinner, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Sloan mener muligheten for å skaffe seg en spennende jobb gjør at jentene etter studiene sjelden flytter tilbake til hjembygda.

Folketomme bygder kan bli konsekvensen av kvinneflukten fra distriktene, tror forsker Maria Monasdatter Almli ved Kun.

Hun viser til at mye avhenger av hvordan kommunene markedsfører seg overfor unge.

Å lokke til seg kvinner med å vise til at bygda er et glimrende sted for fiske og jakt er ikke nødvendigvis et bra sjakktrekk, mener Almli. (NTB)