MER Å ETTERFORSKE: Politiadvokat Inger-Lise Høyland sier at politiet har flere etterforskningsoppgaver å gjøre i drapssaken fra Telavåg på Sotra. Foto: Leif Stang/Dagbladet
MER Å ETTERFORSKE: Politiadvokat Inger-Lise Høyland sier at politiet har flere etterforskningsoppgaver å gjøre i drapssaken fra Telavåg på Sotra. Foto: Leif Stang/DagbladetVis mer

Kvinnen (30) som er siktet for å ha forgiftet og drept Helge Ove Irgens fengslet i fire uker

Siktet for overlagt drap på ektemannen (61).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Den 30 år gamle kvinnen fra Filippinene som er siktet for å ha drept Helge Ove Irgens (61) er varetektsfengslet i fire uker. Politiadvokat Inger-Lise Høyland sier de to første ukene er i full isolasjon.

Siktede anket kjennelsen på stedet til Gulating lagmannsrett. Hun nektet straffskyld da hun møtte i Nordhordland tingrett i dag. Kvinnen ble pågrepet på Gardermoen da hun kom tilbake til Norge tirsdag denne uka.

- Vi har holdt kortene tett til brystet i denne saken fordi vi visste at siktede var reist til Filippinene. Det var viktig for oss at hun ikke fikk vite noe om det vi fant i etterforskningen. Vi var engstelige for at hun ikke skulle komme tilbake til Norge, sier Høyland.

Fryktet vitnepåvirkning Hun vil ikke si noe om hendelsesforløp eller mulig motiv bak mistanken om overlagt drap.

- Vi har etterforsket saken bredt og grundig og har fremdeles en del arbeidsoppgaver som må gjøres. Derfor har det vært viktig for oss å få henne varetektsfengslet slik at hun ikke kan påvirke vitner eller bli informert om det som kommer fram i media om saken, sier politiadvokat Inger-Lise Høyland.

Forsvarsadvokat Jannicke Keller-Fløystad sier den siktede kvinnen er helt knust etter at hun fikk vite at hun må sitte i varetekt i fire uker.

- Det blir tøft for henne å sitte to uker i fullstendig isolasjon. Jeg synes det også er spesielt ettersom det har lekket ut politiet har lekket klausulerte opplysninger til pressen i denne saken, sier forsvareren.

Keller-Fløystad ble oppnevnt som forsvarer i oktober i fjor. Da hun om å få utskrift av telefontrafikk fra basestasjoner i området ved boligen til ekteparet i Telavåg.

- Jeg fikk da som svar at de ikke hadde bedt om å få trafikkdata om dette, og at det på det tidspunktet var for seint. Alle slike opplysninger var da slettet. Jeg ønsket å få disse opplysningene for å få undersøkt om det kunne ha vært andre personer som har foretatt seg noe med ektemannen til min klient, men det ble ikke mulig.

Politiet hadde bare sikret seg opplysninger fra den siktede kvinnens telefon og ektemannens telefon.

Databeslag Politiet sikret seg data fra kvinnens mobiltelefon da den endelige obduksjonsrapporten kom i månedsskiftet august, september i fjor. I oktober fikk politiet rettslig kjennelse for å beslaglegge PC-er og annet datautstyr.

Politiadvokat Høyland begrunnet fengslingsbegjæringen med fare for bevisforspillelse og fare for unndragelse av straff.

BA OM LØSLATELSE: Forsvarsadvokat Jannicke Keller-Fløystad ba retten om å løslate hennes klient. Foto: Leif Stang/Dagbladet
BA OM LØSLATELSE: Forsvarsadvokat Jannicke Keller-Fløystad ba retten om å løslate hennes klient. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer

Retten har ikke funnet at det er et uforholdsmessig inngrep å varetektsfengsle kvinnen. Politiadvokaten fikk medhold i sin begjæring. Kvinnen må derfor sitte i varetekt fram til 19. mars.

Rettsmøtet gikk for lukkede dører.

- Har samarbeidet Forsvarsadvokat Jannicke Keller-Fløystad begjærte retten om å løslate kvinnen, og begrunnet dette med at hun har samarbeidet med politiet helt siden hennes 61 år gamle ektemann ble funnet død 25. juni i fjor. Hun reiste for å besøke sin familie i Filippinene i begynnelsen av desember, men kom tilbake til Norge med fly tirsdag denne uka. Da ble hun pågrepet og gjort kjent med den alvorlige drapssiktelsen.

61 år gamle Helge Ove Irgens skal ha blitt funnet død i sitt soverom i den store boligen som ekteparet delte i Telavåg på Sotra utenfor Bergen. Politiet mottok den endelige obduksjonsrapporten i september. Den viste at han døde av store mengder kullos og medikamenter.

Søkte drapsoppskrifter Bergens Tidende skriver at kvinnen skal ha søkt på nettsider etter drapsoppskrifter i tida før Helge Ove Irgens ble funnet død. Etterforskningsledelsen i Sotra, Askøy og Øygarden lensmannsdistrikt og Hordaland politidistrikt ba om bistand fra Kripos i begynnelsen av november i fjor. Opplysninger om kvinnens søk etter drapsoppskrifter skal ha dukket opp gjennom analyser av data- og telefonutstyr.

Forsvarsadvokat Jannicke Keller-Fløystad sier at hennes klient ikke har hatt noe motiv for å ta livet av ektemannen. Hun skal ikke ha arvet noen verdier etter at han døde i fjor sommer.

DØDE I SITT HJEM: Helge Ove Irgens ble funnet død i sitt hjem i Telavåg på Sotra 25. juni i fjor.  Foto: Leif Stang/Dagbladet
DØDE I SITT HJEM: Helge Ove Irgens ble funnet død i sitt hjem i Telavåg på Sotra 25. juni i fjor. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer