- Kvinnen er i et isolat hvor hun har det etter forholdene bra

Ebola-pasienten får se og snakke med familien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Avdelingsleder for infeksjonsmedisinsk avdeling, Dag Kvale, leder behandlingen av den norske ebolasmittede kvinnen som i dag ble innlagt ved avdelingen på Oslo universitetssykehus (OUS), etter å ha blitt fløyet fra Freetown i Sierra Leone.

- Det er et meget sofistikert, lyst, hyggelig men fryktelig teknisk isolat hvor pasienten har det etter forholdene bra, og hvor vi har kontroll på alt som kommer inn og ut av det rommet.

På spørmål om hvilke muligheter kvinnen har til å kommunisere med omverden, svarer Kvale.

- Hun har telefontilgang, og det er vinduer på dette rommet så hun har en viss nærhet til omverden, sa Kvale til Dagbladet etter pressekonferansen.

- Hun har mulighet til å se og snakke med familien. Dette er de absolutt beste forholdene man kan ha som isolert, sa Kvale på en presekonferanse ved sykehuset i kveld.

- Lite sannsynlighet for smitte Kvale fikk spørsmål om han hadde snakket med kvinnen, og fortalte da at han følger med på alt som foregår på avdelingen.

Både han, og de to andre som var til stede på pressekonferansen for OUS, viseadministrerende direktør Cathrine M. Lofthus og overlege Espen Rostrup Nakstad var ikke bekymret for at andre skulle bli smittet av kvinnen.

- Vi vurderer smitten videre fra denne pasienten som ekstremt lav og usannsynlig, sier Gundersen.

- Hun har ikke vært i kontakt med noen, og skal heller ikke være det, sa Rostrup Nakstad.

I tillegg understreket sykehusledelsen at helsearbeiderne som behandler kvinnen, er trent og opplært i slike situasjoner.

Avdelingsoverlege Kvale forklarte også hvordan forholdene for kvinnen som ligger isolert er.

- Kvinnen er i et isolat hvor hun har det etter forholdene bra

- Det kommer ikke en luftpartikkel eller en dråpe vann fra det rommet uten at vi vet om det, sier han.

Ingen fare for andre i området - Vi har vært godt forberedt og godt trent. Vi vet hvilke rutiner vi skal følge. Innleggelsen på sykehuset har også gått etter planen. Vi vil nå behandle pasienten og ivareta de pårørende og ansatte. Det er ingen grunn til engstelse for de andre som er på sykehusområdet når det kommer til smitte. Dette har vi god kontroll på, sa Cathrine M. Lofthus på pressekonferansen.

Kvam ville ikke svare konkret på spørsmål om kvinnen ville overleve.

- Vi kan ikke si noe til eller fra om kvinnen vil overleve, men vi vet at det er en skummel, viral feber. Det er potensielt en mye bedre sjanse for å overleve med god behandling, sier Kvam.

De understreket også hvor viktig det var at kvinnen fikk behandling kort tid etter symptomene.

Kvale redegjorde også for de eksperimentelle medisinene OUS har fått tillatelse til å importere. Han sier det ikke er hundre prosent sikkert at de får inn medisinene, og at de må vurdere om de skal bruke medisinene til behandling av pasienten.

Han understreker at effekten av medikamentene ikke er klinisk bevist.

- Vi har lest rapporter og litteratur, og medikamentene har vært gjennom pre-kliniske studier og vi vet om enkelthistorier, men det er annerledes når de skal brukes i behandlingen av mennesker, sier Kvam.