TRUES PÅ LIVET: Bildet av denne kvinnen i Riyadh i Saudi-Arabia vekker sterke reaksjoner. Noen støtter henne, andre ønsker henne død. Foto: Twitter
TRUES PÅ LIVET: Bildet av denne kvinnen i Riyadh i Saudi-Arabia vekker sterke reaksjoner. Noen støtter henne, andre ønsker henne død. Foto: Twitter Vis mer

Kvinnekamp i Saudi-Arabia

Kvinnen fra Saudi-Arabia trues på livet etter dette bildet: «Drep henne og kast liket til hundene»

Kvinnen på bildet hylles samtidig som en moderne Rosa Parks. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Et bilde av en kvinne fra Saudi-Arabia uten hijab vekker sterke reaksjoner.

Bildet skal ifølge International Business Times være tatt i Riyadh og spredd på Twitter. Det er også her de sterkeste reaksjonene, både i form av drapstrusler og skryt, har kommet.

Kvinnen er avbildet gatelangs i den saudiarabiske hovedstaden uten noen av de tradisjonelle abaya-plaggene som brukes til å dekke kvinners kropp i det strengt konservative landet.

«Drep henne og kast liket til hundene», tvitret én, mens en annen Twitter-bruker skrev at «vi krever blod» etter å ha sett bildet. Mange andre krever at kvinnen kastes i fengsel, og en rekke Twitter-brukere sier kvinnen fortjener å dø.

Drapstrusler

Etter bildet nådde bredt på Twitter, så den avbildede kvinnen ingen annen råd enn å slette sin Twitter-konto på grunn av alle truslene hun mottok, forteller «Sara Ahmed» til International Business Times. Hun er student i Riyadh og delte selv bildet fordi hun ønsket å støtte kvinnen på bildet.

- Så mange folk retweetet bildet og det nådde ekstremistene, så hun mottok trusler. Hun slettet bildet fra Twitter men de stoppet ikke, så hun slettet sin konto, sier «Ahmed» til International Business Times.

Ahmed våger ikke å stå fram med sitt virkelig navn til den anerkjente forretningavisa i frykt for egen sikkerhet.

Bakgrunnen for bildet skal være at den avbildede kvinnen selv tvitret at hun var på vei til lunsj uten hijab eller abaya. Hennes følgere skal så ha bedt henne poste et bildet av antrekket, og kort tid etter eksploderte Twitter i Saudi-Arabia.

SATIRE: Denne satiriske videoen ble laget til støtte for en protest for kvinners rett til å kjøre bil i Saudi-Arabia. Videoen har i løpet av to dager fått over 3 000 000 visninger på YouTube. Video: Hisham Fageeh, Alaa Wardi & Hayajan Vis mer

Moderne Rosa Parks

I likhet med 21 år gamle «Sara Ahmed», er det mange som støtter den hijabløse kvinnen. Noen kaller henne til og med en moderne Rosa Parks.

«Folk sier bokstavelig talt at det å dekke til kvinnekroppen er viktigere enn et kvinnes liv», hevder én Twitter-bruker.

Bare for noen dager siden skal emneknaggen «saudi-arabiske kvinner fjerner sine abaya-klær i regnet» ha trendet på Twitter sammen med hatefulle ytringer, skriver avisa The Independent.

«Sara Ahmed» sier til International Business Times at hun er ateist, men at hun ikke våger å gå offentlig uten å dekke til kropp og hår.

- Mange av mine venner som er ateister må også dekke til ansiktet sitt fordi deres familier er mer konservative enn min. Og dette gjelder ikke bare ateister, mange muslimske kvinner ønsker også å fjerne plaggene, hevder den anonymiserte kvinnen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer