Kvinnen hadde returbillett til Ukraina, men møtte aldri opp

Nå varetektsfengsles skipsoffiseren i fire uker.

<strong>I RETTEN:</strong> Politiadvokat Torgeir Kvitvik og mannens forsvarer, Egil Malm, i Ofoten tingrett tirsdag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
I RETTEN: Politiadvokat Torgeir Kvitvik og mannens forsvarer, Egil Malm, i Ofoten tingrett tirsdag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OFOTEN TINGRETT (Dagbladet): Før fengslingsmøtet i Ofoten tingrett i Narvik tirsdag ettermiddag, sa mannens forsvarer at grekeren som er siktet for drap forventet å bli løslatt.

Det skjedde ikke. Nå er mannen varetektsfengslet med brev- og besøksforbud i fire uker.

Dagbladet var tilstede i Ofoten tingrett, der fengslingsmøtet gikk for åpne dører.

Rutete, blå skjorte Like før ti over ett tirsdag, kom han inn i rettslokalet i Narvik.

Med rutete, blå skjorte, ulabukse og bøyd hode satt han ved siden av sin forsvarer, Egil Malm.

Han stilte flere spørsmål til Malm, før tingrettsdommeren ringte opp mannens greske tolk via telefon.

Nikket og lyttet Mens dommerfullmektig Kjartan Wiik fortalte hvorfor politiet har valgt å sikte ham for drap, kikket han ned i bordet og opp på tingrettsdommeren - og nikket mens han hørte tolken forklare.

Han nekter straffskyld.

Men retten ser det som høyst sannsynlig at grekeren vil forlate landet om han ikke blir fengslet, kommer det fram av kjennelsen.

De legger også til grunn at mannen «unnlot å gi opplysninger» om kvinnens besøk om bord i båten.

«Det legges vekt på at den savnede kvinnen ble observert og loggført inn, men ikke ut (av skipet), og etter at hun gikk inn har ingen sett henne. Hun hadde returbillett fra Amsterdam til Ukraina, men benyttet seg ikke av denne. Senere ble hun meldt savnet», står det i kjennelsen.

Retten mener det er skjellig grunn til å mistenke at mannen, som kjente kvinnen godt, har noe med hennes forsvinning å gjøre.

Møtet holdt på til klokka 16.30 tirsdag.

Den drapssiktede mannen vil trolig flyttes til Bodø eller Tromsø for varetektsfengsling, siden de i Narvik kun har ei glattcelle.

- Ikke grunnlaget der Forsvarer Egil Malm sa til Dagbladet før møtet at politiet måtte bevise mannens påståtte tilknytning til saken.

- Hvis ikke politiet kommer med en årsakssammenheng mellom ham og hennes forsvinning, så er ikke grunnlaget tilstede for fengsling. Det må sannsynliggjøres. Han bestrider absolutt at det foreligger en sammenheng, sa Malm. 

Både forsvarer Malm, dommerfullmektig og politiadvokat, aktor, Torgeir Kvitvik stilte mannen spørsmål under fengslingsmøtet.

Skipet der mannen er skipsoffiser, «Anangel Angel», seilte fra mannen og videre til jobb i Hamburg i 21-tida i går kveld.

Si ifra om likfunn Liket av kvinnen politiet i Hålogaland mener kan ha blitt drept et sted mellom Amsterdam og Narvik, er fortsatt ikke funnet. Kvinnen - en ukrainsk kvinne i 30-åra - skal ha vært om bord i båten for å søke jobb.

Så forsvant hun, ifølge Malms klient.

<strong>EGIL MALM:</strong> Forsvarer grekeren. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
EGIL MALM: Forsvarer grekeren. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Politiet ba tirsdag folk melde fra til norske myndigheter om de skulle finnet et lik på sjøruta mellom Amsterdam og Narvik.

Midtre Hålogaland politidistrikt opplyste på en pressekonferanse mandag ettermiddag at det er funnet blodsøl og andre spor om bord i «Anangel Explorer» mens skipet lå for anker i Narvik siden 6. oktober.

Grekeren som nå er varetektsfengslet, får gode skussmål av arbeidsgiveren sin - driftsjef Emmanuel Lykowardis i Anangel Maritime Services Inc., som Dagbladet snakket med mandag.

- Fem måneder - Offiseren som er pågrepet, har jobbet for oss i fem måneder. Han hadde en utmerket CV da han ble ansatt, og i løpet av den korte tiden har han fått gode skussmål fra resten av mannskapet. 

- Jeg kjenner ikke til hans forklaring, og vi forholder oss til norsk rettsprosedyre før vi eventuelt vurderer å be han utlevert til hjemlandet, sa Lykowardis til Dagbladet.

<strong>HER INNE:</strong> Fengslingsmøtet holdes i Ofoten tingrett klokka 13. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HER INNE: Fengslingsmøtet holdes i Ofoten tingrett klokka 13. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer