Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvinnen hylles som helt etter sin stille protest.
Nå skjelver Irans ledere

Men menneskerettighetsaktivist frykter myndighetenes svar: - Når så mange viser sin misnøye mot regimet, så er det bare bruk av makt og frykt som kan få dem til å tie stille.

HERVERK: Minst ti personer er drept i demonstrasjoner i Iran de siste dagene, ifølge statskanalen i landet. Denne videoen viser ifølge kanalen hvordan en gruppe demonstranter vandaliserer en brannbil. Video via CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bilder av en ung iransk kvinne som har tatt av seg hijaben og holder den fram på en stang har blitt et symbol for de voldsomme demonstrasjonene som nå strekker seg over store deler av Iran.

Bildet ble tatt av en amatørfotograf på gata i Teheran, ifølge The Guardian. Den britiske avisa beskriver handlingen, i et land der det er obligatorisk for kvinner å bære hijab, som en liten men viktig motstandshandling.

Kvinnens opptreden, som har blitt tolket som en protest mot regimets strenge kleskode for kvinner, skal ha funnet sted før de voldsomme demonstrasjonene i Iran startet torsdag. Bilder og video av hendelsen har siden gått verden rundt.

- Selv om det skjedde før demonstrasjonene så har det en sammenheng med det som skjer nå. De siste månedene har man sett flere slike små protester. For å kunne få til åpne demonstrasjoner i gatene i Iran, så må man først bryte ned fryktbarrieren, sier Mahmood Amiry-Moghaddam, leder av den internasjonale organisasjonen Iran Human Rights (IHR), til Dagbladet.

Han mener det er nettopp slike små protester som har gjort det mulig for store folkemasser å demonstrere åpenlyst mot landets ledelse.

- Denne kvinnen ble ikke arrestert ene og alene fordi hun viste fram håret, men fordi hun utfordret hele maktstrukturen i landet, sier han.

Tolv døde
Da protestene brøt ut i byen Mashhad på torsdag, var det først som en reaksjon på en varslet prisstigning på dagligvarer og bensin, ifølge iranske medier.

Men så skiftet demonstrasjonene karakter.

«Død over (president Hassan) Rouhani», ropte demonstrantene først, før de rettet sinnet sitt mot Irans øverste religiøse leder, ayatolla Khamenei. Lørdag viste flere innslag på sosiale medier folk som ropte «død over Khamenei», «død over diktatoren» eller «skam over Khamenei».

Siden har titusenvis av iranere tatt til gatene for å delta i de historiske demonstrasjonene mot landets myndigheter, og det er ventet at iranske folkevalgte skal samles til et hastemøte om situasjonen i løpet av mandag.

Så langt er tolv personer bekreftet døde i de voldsomme demonstrasjonene, ifølge statlig iransk fjernsyn. Samtidig melder myndighetene om at sikkerhetsstyrker har stoppet flere bevæpnede demonstranter som skal ha forsøkt å ta kontroll over flere politistasjoner og militærbaser, melder nyhetsbyrået Reuters.

Mandag kveld melder statlig TV at iranske demonstranter har skutt mot politiet. En politibetjent skal være drept, og minst tre skadd, skriver NTB.

- Forsvarer voldsbruk

Det er foreløpig ikke noe som tyder på at demonstrasjonene, som startet torsdag, skal avta i styrke med det første.

Mandag kveld melder nemlig nyhetsbyrået AFP om nye demonstrasjoner i Teheran, og om bilder av brennende biler og et voldsomt politioppbud.

KRITIKK: Israels statsminister Benjamin Netanyahu gikk hardt ut mot den iranske regjeringen i en tale første nyttårsdag, og ønsket med det samme demonstrantene i landet lykke til. Video; AP / NTB Scanpix Vis mer

Amiry-Moghaddam har på sin side liten tiltro til at alle meldingene som kommer fra iranske myndigheter stemmer.

- Vi har ikke fått bekreftede meldinger om at det har vært bevæpnede grupper blant demonstrantene. Men det er ikke uvanlig at myndighetene hevder at det er væpnede grupper blant demonstrantene, for på den måten kan de forsvare å selv bruke vold, sier han.

- All informasjon vi har tyder på at det er myndighetene som står for volden. Det har vært skyting og hundrevis har blitt arrestert, fortsetter han.

Blokkerte tilgang til sosiale medier

Demonstrasjonene, som er registrert i opp mot 50 byer over hele landet, omtales som de mest omfattende siden massedemonstrasjonene i forbindelse med valget i 2009. Den gang trakk millioner av iranere ut i gatene og ba om frihet og demokrati. Irans «grønne sommer» kom som følge av påstander om valgfusk. Demonstrantene ble truet med henrettelse.

I helga advarte iranske myndigheter demonstrantene om at de «vil bli møtt med nasjonens jernhånd».

Søndag advarte også Irans president Rouhani demonstrantene.

- Irans folk står fritt til å demonstrere. Offentlige myndigheter og institusjoner må ha rom for kritikk, sa Rouhani søndag, men advarte folk mot å bruke vold.

Han erkjente at folk er misfornøyde med den islamske republikkens skakkjørte økonomi, men understreket samtidig at regjeringen ikke vil nøle med å bruke makt overfor dem de anser som lovbrytere. Myndighetene i Iran blokkerte midlertidig nyttårsaften de sosiale mediene Instagram og Telegram, ifølge NTB. Mandag kunne internettbrukere igjen benytte seg av plattformene, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Mandag ga også USAs president Donald Trump sin støtte til demonstrantene.

- Iran svikter på alle plan. Tiden er inne for forandring, tvitret han.

Trump har lenge vært sterkt kritisk til det iranske styret, har kalt Iran «et korrupt diktatur» og har stått bak kraftige økonomiske sanksjoner mot landet.

«Død over diktatoren»

Demonstrasjonene som startet torsdag er langt farligere for det iranske regimet, enn demonstrasjonene i 2009, mener Amiry-Moghaddam, som også er professor i medisin ved Universitetet i Oslo.

- En parole som man har sett i nesten alle byer der det har vært demonstrasjoner er «død over diktatoren». For første gang er parolene rettet mot hele det politiske systemet. Det er det som bekymrer ledelsen og gjør demonstrasjonene farlige for lederne, sier han til Dagbladet.

Han tror at Khamenei er smertelig klar over at han ikke er urørlig som landets øverste leder. Iran har en folkevalgt president og et valgt parlament, men i likhet med både statsledere og en rekke andre menneskerettighetsforkjempere omtaler Amiry-Moghaddam landet som et diktatur:

- Nå har vi hatt et diktatur som snart har vart i 40 år. Det er ikke mange diktaturstater som kan leve så lenge. Khamenei begynner å bli en gammel mann, og jeg tror han vet veldig godt at han er utsatt. Det er få diktatorer som sitter veldig trygt når de ikke har folkets støtte. Det har de ikke i Iran, og det skyldes ikke kun fravær av sosiale rettigheter og friheter - men også den elendige økonomien. Det er vanskelig å overleve som en undertrykkene og korrupt leder, sier han og legger til:

- Jeg tror ikke det er slik at han kan falle i morgen. Men disse demonstrasjonene viser at det ikke skal veldig mye til. Dersom folk får muligheten så kan det være over og ut. For dersom det kommer flere hundre tusen, eller millioner, ut i gatene så vil de ikke kunne stoppes.

- Et enormt problem

Religionshistorker og midtøstenekspert Kari Vogt ved Universitetet i Oslo mener det stående problemet er økonomien, og Rouhanis regjering som ikke har vært populær.

- Arbeidsløsheten er et enormt problem. Inflasjonen er ødeleggende for de aller fleste. Det har vært så mange ting som har skjedd som har opprørt folk, sier Vogt til NTB.

BRANN: Bilder fra Teheran viser både biler og søppel som har blitt satt i brann i forbindelse med demonstrasjonene. Foto: Reuters / NTB Scanpix
BRANN: Bilder fra Teheran viser både biler og søppel som har blitt satt i brann i forbindelse med demonstrasjonene. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Hun får også støtte fra seniorforsker Kjetil Selvik i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), som mener demonstrasjonene i Iran kan føre til en betydelige svekkelse av dagens regjering.

- Rouhanis politiske prosjekt har vært å være en modererende kraft i det iranske regimet, men det er vanskelig å gjennomføre et slikt prosjekt når det skytes i gatene. Regimet som sådan vil nok bestå. Iran har et ekstremt sterkt sikkerhetsapparat som ikke nøler med å bruke makt, sier Selvik til NTB.

- Vil forsøke å stramme grepet

Amiry-Moghaddam tror myndighetene vil lykkes med å tie demonstrantene - denne gang.

- Men nå kan det skje igjen når som helst. Folk har forstått at det er mulig å demonstrere mot de øverste lederne, og vil se etter andre og mer samlende alternativer, sier han.

​Amiry-Moghaddam forteller videre at han og IHR er bekymret for hvilke følger demonstrasjonene vil kunne få for det iranske folket.

- Vi tenker mye på hvordan myndighetene kommer til å agere i de kommende dagene, ukene og månedene. For når så mange viser sin misnøye mot regimet, så er det bare bruk av makt og frykt som kan få dem til å tie stille. Vi er derfor bekymret for at myndighetene vil forsøke å stramme grepet om befolkningen ytterligere ved bruk av dødsstraff og offentlige henrettelser, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!