Kvinnen hylles som helt etter sin stille protest.
Nå skjelver Irans ledere

Men menneskerettighetsaktivist frykter myndighetenes svar: - Når så mange viser sin misnøye mot regimet, så er det bare bruk av makt og frykt som kan få dem til å tie stille.

HERVERK: Minst ti personer er drept i demonstrasjoner i Iran de siste dagene, ifølge statskanalen i landet. Denne videoen viser ifølge kanalen hvordan en gruppe demonstranter vandaliserer en brannbil. Video via CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bilder av en ung iransk kvinne som har tatt av seg hijaben og holder den fram på en stang har blitt et symbol for de voldsomme demonstrasjonene som nå strekker seg over store deler av Iran.

Bildet ble tatt av en amatørfotograf på gata i Teheran, ifølge The Guardian. Den britiske avisa beskriver handlingen, i et land der det er obligatorisk for kvinner å bære hijab, som en liten men viktig motstandshandling.

Kvinnens opptreden, som har blitt tolket som en protest mot regimets strenge kleskode for kvinner, skal ha funnet sted før de voldsomme demonstrasjonene i Iran startet torsdag. Bilder og video av hendelsen har siden gått verden rundt.

- Selv om det skjedde før demonstrasjonene så har det en sammenheng med det som skjer nå. De siste månedene har man sett flere slike små protester. For å kunne få til åpne demonstrasjoner i gatene i Iran, så må man først bryte ned fryktbarrieren, sier Mahmood Amiry-Moghaddam, leder av den internasjonale organisasjonen Iran Human Rights (IHR), til Dagbladet.

Han mener det er nettopp slike små protester som har gjort det mulig for store folkemasser å demonstrere åpenlyst mot landets ledelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer