Kvinnen i rød kjole kollapset etter tåregass-angrepet

- Fant henne liggende på en benk.

KOLLAPSET: Kvinnen som fram til nå har vært kjent som «Kvinnen i rød kjole», heter Ceyda Sengur. Like etter dette bildet ble tatt, skal Sungur ha kollapset om. Foto: Osman Orsal / Reuters / NTB Scanpix
KOLLAPSET: Kvinnen som fram til nå har vært kjent som «Kvinnen i rød kjole», heter Ceyda Sengur. Like etter dette bildet ble tatt, skal Sungur ha kollapset om. Foto: Osman Orsal / Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter å ha blitt fanget på kamera av Reuters-fotografen Osman Orsal, er kvinnen som fram til nå er blitt omtalt som «Kvinnen i rød kjole», blitt et symbol på titusenvis av demonstranter i den pågående demonstrasjonen i Tyrkia.

Teknologi-studenten, som nå er identifisert som Ceyda Sungur, skulle delta på en fredelig demonstrasjon i parken, men da hun kom fram, ikledd en sommerlig rød kjole, hvit tøyveske og halskjede ble hun - tilsynelatende helt uprovosert - dynket i tåregass av opprørspolitiet.

Nå forteller den unge kvinnens kolleger hva som skjedde etter at de talende bildene ble tatt.

- Lå på en benk - Vi fant henne liggende på en benk etter at politiet angrep henne. Hun forsøkte å få ut linsene sine, sier de ifølge The Guardian.

Onsdag fortalte Sungur, som også i tida etter tåregass-episoden har fortsatt å demonstrere på plassen, at hennes situasjon på ingen måte er unik.

PROVOSERER: Bildemontasjen viser hvordan Ceyda Sengur står, helt stille, ikledd en rød, sommerlig kjole. Så blir hun, helt uprovosert, sprayet ned av politiet. Foto: Osman Orsal / Reuters / NTB Scanpix
PROVOSERER: Bildemontasjen viser hvordan Ceyda Sengur står, helt stille, ikledd en rød, sommerlig kjole. Så blir hun, helt uprovosert, sprayet ned av politiet. Foto: Osman Orsal / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Flere andre personer, helt like som meg, var også ute og protesterte og forsvarte sine rettigheter, forsvarte demokratiet. De ble også gasset, sier hun.

Det hele har provosert en hel verden, og flere kritiserer måten politiet håndterer fredelige demonstranter.

På bare en uke er bildet blitt selve symbolet på demonstrantene i Tyrkia. Bildet er delt utallige ganger i sosiale medier, og i Tyrkia er det laget plakater Sungur, med slagord som «Jo mer du sprayer, jo større blir vi».

I løpet av den nå sju dager lange demonstrasjonen har politiet hele tida brukt tåregass og vannkanoner mot demonstrantene.

Se Dagbladets videoreportasjer fra Tyrkia i denne saken.

- Vil gråte, men klarer ikke Sungurs venn og kollega, Dr Aliye Ahu Akgün, sier til avisa at det hele var en ekkel opplevelse.

- Øynene dine begynner å svi. Du vil gråte, men du klarer ikke. Lungene dine gjør vondt. Jeg er selv en røyker, men det var verre enn det.

Demonstrasjonene begynte som en protest mot utbyggingen av en grønn lunge i Istanbul, men eskalerte fort til å bli en kamp mot regjeringen og statsminister Recep Tayyip Erdogan.

- Ikke oppsøk demonstrasjonene Storstreiken i Tyrkia i forbindelse med urolighetene i landet påvirker ikke reiseoperatørene i Norge, men UD oppfordrer likevel til å ikke oppsøke demonstrasjonene.

- Urolighetene er i de store byene, så vi merker ikke noe til dette på våre reisemål, sier administrerende direktør i Tyrkiareiser Anne Grete Haugen til NTB.