USA:

«Kvinnen i sanddynene» identifisert etter 48 år

I nesten fem tiår har mysteriet med det lemlestede liket fått etterforskerne til å rive seg i håret. Nå er de kommet et solid skritt nærmere løsningen.

MYSTERIUM: I 1974 ble en kvinne funnet brutalt drept og lemlestet. Nå har FBI omsider klart å identifisere henne som 37 år gamle Ruth Marie Terry. Foto: FBI
MYSTERIUM: I 1974 ble en kvinne funnet brutalt drept og lemlestet. Nå har FBI omsider klart å identifisere henne som 37 år gamle Ruth Marie Terry. Foto: FBI Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En varm julidag i 1974 var ei 13 år gammel jente ute på tur med hunden sin langs en strandstrekning ved Race Point Beach i Provincetown, Massachusetts. Plutselig fikk hun øye på noe som lå liggende sidelengs på et lysegrønt strandteppe inne blant buskaset mellom sanddynene.

Da jenta gikk nærmere, gjorde hun et grusomt funn: Det var kroppen til en kvinne.

Det lange, rødbrune håret var holdt tilbake med en hårspenne. Under hodet hennes var en snekkerbukse og en blå bandana brettet sammen som til en pute.

Men liket bar preg av at kvinnen var blitt utsatt for en forferdelig forbrytelse.

Lemlestet

Etterforskere fastslo at kvinnen var blitt drept flere uker tidligere av et slag mot hodet. Kvinnen var blitt seksuelt overfalt med en tregjenstand, tilsynelatende etter at hun var død.

LIKFUNN: Det var en 13 år gammel jente som i 1974 kom over Terrys døde legeme mens hun gikk tur med hunden sin. Foto: Provincetown Police Department
LIKFUNN: Det var en 13 år gammel jente som i 1974 kom over Terrys døde legeme mens hun gikk tur med hunden sin. Foto: Provincetown Police Department Vis mer

Det var imidlertid likets forfatning som satte en alvorlig støkk i de involverte. Morderen hadde nemlig hogd av hendene hennes - sannsynligvis i et forsøk på å skjule forbrytelsen.

Vedkommende hadde også forsøkt å halshogge kvinnen – uten hell.

Kroppen var ikke preget av at hun hadde kjempet for livet. Det var heller ingen tegn til kamp i nærheten av kroppen. Det fikk etterforskere til å anta at kvinnen sannsynligvis kjente vedkommende som drepte henne, og at drapet kunne ha skjedd på et annet sted.

Gravd opp flere ganger

Til tross for iherdig innsats, var man ute av stand til å finne ut hvem kvinnen var eller hvem som sto bak drapet.

IRAN: Den spanske fotballvandreren Santiago Sanchez er på tur fra Madrid i Spania, til fotball-VM i Qatar. Til fots. Nå har han forsvunnet i Iran. Video: Instagram / AP / NTB / Reuters. Vis mer

Opp gjennom åra ble liket gravd opp en rekke ganger i et forsøk på å fastslå identiteten. Etter en oppgraving i 2000, ble hun nok en gang stedt til hvile, nå på St. Peters kirkegård i Provincetown.

På gravsteinen ble det inngravert følgende:

«Uidentifisert kvinnekropp ble funnet i Race Point Dunes 26. juli 1974.»

I 48 år har mysteriet om «kvinnen i sanddynene» hjemsøkt strandstrekningen, til etterforskernes enorme frustrasjon. Inntil nå.

Markerer gjennombrudd

Under en pressekonferanse i Boston mandag denne uka, kunne FBI melde at det mystiske drapsofferet omsider er identifisert som 37 år gamle Ruth Marie Terry.

På tidspunktet hun ble drept, var Ruth Marie Terry gift og hadde barn. Familien ble varslet av FBI i forkant av pressekonferansen.

FAMILIEMOR: Det skulle gå nærmere 50 år før Ruth Marie Terrys familie fikk vite hva som hadde hendt med henne. Foto: FBI
FAMILIEMOR: Det skulle gå nærmere 50 år før Ruth Marie Terrys familie fikk vite hva som hadde hendt med henne. Foto: FBI Vis mer

- Dette er uten tvil et stort gjennombrudd i etterforskningen, som forhåpentligvis vil bringe oss nærmere identifiseringen av morderen, meldte spesialagent Joseph R. Bonavolonta ifølge Boston Globe som var til stede.

Bonavolonta beskrev drapet som brutalt og fortalte om hvordan etterforskere har jobbet med saken i de 48 åra som er gått siden hun ble funnet i 1974.

- Selv om vi har identifisert Ruth som offeret for dette forferdelige drapet, så innser vi at det ikke lindrer familiens smerte. Forhåpentligvis vil det gi svar på noen spørsmål mens vi fortsetter jakten på morderen.

Nye spor i gamle drap

Det som til slutt gjorde FBI i stand til å knekke identitetsgåten, skyldes ifølge Bonavolonta undersøkende slektsforskning. Det går ut på at DNA-analyse kombineres med tradisjonell slektsforskning og historiske dokumenter og nedtegnelser.

- Dette er en unik metode som kan resultere i nye spor i uløste drap, samt hjelpe til med å identifisere ukjente ofre, forklarte Bonavolonta.

SØKER INFORMASJON: På en plakat oppfordres publikum til å varsle FBI eller delstatspolitiet hvis de har informasjon om Ruth Marie Terry, hvem hun kjente, eller hvor hun kan ha vært i dagene og ukene før hun ble drept. Foto: FBI
SØKER INFORMASJON: På en plakat oppfordres publikum til å varsle FBI eller delstatspolitiet hvis de har informasjon om Ruth Marie Terry, hvem hun kjente, eller hvor hun kan ha vært i dagene og ukene før hun ble drept. Foto: FBI Vis mer

Myndighetene har ifølge Boston Globe nektet å kommentere potensielle mistenkte i saken.

- Det er svært sannsynlig at personen som gjorde dette er død, sier statsadvokat Michael O'Keefe til Boston Globe.

- Men hvis personen fortsatt er der ute, har vi én beskjed: Vi kommer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer