Kvinnen mener lensmannen utnyttet henne mens hun var beruset

Lensmannen tar anklagene svært tungt, ifølge kolleger.

HER JOBBET HAN: Lensmannen som nå er suspendert fra sin stilling i seks måneder, jobbet på dette lensmannskontoret i Modum i Buskerud. Foto: Thomas Rasmus Skaug
HER JOBBET HAN: Lensmannen som nå er suspendert fra sin stilling i seks måneder, jobbet på dette lensmannskontoret i Modum i Buskerud. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lensmannen i Modum er suspendert fra jobben i inntil seks måneder mens Spesialenheten for politisaker etterforsker hendelsen.

- Mannen er siktet for å ha seksuell omgang med en kvinne som han møtte i forbindelse med arbeidet som politimann. Kvinnen hevder hun var for ruspåvirket til å motsette seg den seksuelle omgangen med lensmannen, forteller Halldis Winge,  advokat på verv for Spesialenheten.

Ikke akkurat voldtekt
- Er det voldtekt han er anklaget for?

- Det er ikke voldtekt i tradisjonell forstand. Jeg kan ikke utdype det ytterligere, utover at det er grov uforstand i tjenesten, sier Winge.

Hun vil ikke kommentere hvorvidt kvinnen har møtt lensmannen en kveld på byen - eller om han også var ruspåvirket når overgrepet skal ha skjedd.

Nekter straffeskyld
Lensmannen nekter for å ha gjort noe straffbart.

Han ble pågrepet forrige mandag og satt i varetekt fram til tirsdag kveld på grunn av bevisforspillelsesfaren. Winge bekrefter at det er foretatt ransaking både av mannens arbeidsplass og av hans hjem.

Bjørn Erik Sem-Jacobsen, konstituert politimester for Nordre Buskerud politidistrikt, har samarbeidet med den siktede lensmannen i flere år.

- Lensmannen tar anklagene svært tungt, og kjenner seg ikke igjen i siktelsen. Nå blir han ivaretatt av kolleger, sier Sem-Jacobsen.

Selv ble han svært overrasket da han hørte om anklagene.

- Slik jeg oppfatter mannen, er han en svært hyggelig og flink kollega, sier Sem-Jacobsen.

SIKTET: Mannen i 60-årene har fungert som lensmann i Modum i to år.
SIKTET: Mannen i 60-årene har fungert som lensmann i Modum i to år. Vis mer

- Dypt beklagelig
Også tidligere lensmann i Modum, Halvor A. Hartz, roser lensmannens personlighet og arbeidsinnsats.

- Denne saken er dypt beklagelig for alle den angår, sier Halvor A. Hartz til Dagbladet.no.

Som sjef hadde han ikke noe å utsette på sin tidligere underordnede.

- Da jeg var lensmann fant jeg aldri anledning til å stille spørsmål ved hans egnethet. Han var en meget dyktig og effektiv politimann, sier Hartz.

Følger rutiner
Dagbladet.no har i dag besøkt lensmannskontoret på Modum. Fredag ble Jarle Hopperstad konstituert som ny lensmann.

Han ønsker ikke å si noe om hvilke tanker de ansatte ved lensmannskontoret gjør seg rundt det som er skjedd.

- Vi har våre rutiner vi går i gjennom når sånne ting skjer, sier Hopperstad til Dagbladet no.

På generelt grunnlag uttaler Hopperstad at det er en lettelse «at de slipper å etterforske sine egne».

Dagbladet har snakket med flere i Modum som kjenner lensmannen.

- Blid og munter

- Jeg oppfatter ham som en blid og munter person som er veldig hyggelig, sier en kvinne i 50-årene. Hun reagerer med sjokk når hun får høre hva lensmannen er siktet for.

- Det hadde jeg aldri trodd om ham, sier hun.

NY JOBB: Stemningen virket laber på Modum lensmannskontor i dag. Jarle Hopperstad tok over vervet som lensmann forrige fredag. Her på et avhørsrom som den på suspenderte politimannen og hans kolleger har benyttet i forbindelse med saksjobbing. Foto: Thomas Rasmus Skaug
NY JOBB: Stemningen virket laber på Modum lensmannskontor i dag. Jarle Hopperstad tok over vervet som lensmann forrige fredag. Her på et avhørsrom som den på suspenderte politimannen og hans kolleger har benyttet i forbindelse med saksjobbing. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- Modum er et veldig gjennomsiktig samfunn hvor de fleste kjenner hverandre. Jeg synes det er underlig om lensmannen har valgt å gjøre noe straffbart her, sier en kvinne i 40-årene.

Ingen av de Dagbladet snakket med ønsket å stå fram med navn i avisen.

DYPT BEKLAGELIG: Tidligere lensmann i Modum, Halvor A. Hartz, har ingenting å utsette på sin tidligere underordnede, og betegner hendelsen som dypt beklagelig. Foto: Øistein Norum Monsen
DYPT BEKLAGELIG: Tidligere lensmann i Modum, Halvor A. Hartz, har ingenting å utsette på sin tidligere underordnede, og betegner hendelsen som dypt beklagelig. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer