HER JOBBET HAN: Lensmannen som nå er suspendert fra sin stilling i seks måneder, jobbet på dette lensmannskontoret i Modum i Buskerud. Foto: Thomas Rasmus Skaug
HER JOBBET HAN: Lensmannen som nå er suspendert fra sin stilling i seks måneder, jobbet på dette lensmannskontoret i Modum i Buskerud. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

Kvinnen mener lensmannen utnyttet henne mens hun var beruset

Lensmannen tar anklagene svært tungt, ifølge kolleger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lensmannen i Modum er suspendert fra jobben i inntil seks måneder mens Spesialenheten for politisaker etterforsker hendelsen.

- Mannen er siktet for å ha seksuell omgang med en kvinne som han møtte i forbindelse med arbeidet som politimann. Kvinnen hevder hun var for ruspåvirket til å motsette seg den seksuelle omgangen med lensmannen, forteller Halldis Winge,  advokat på verv for Spesialenheten.

Ikke akkurat voldtekt
- Er det voldtekt han er anklaget for?

- Det er ikke voldtekt i tradisjonell forstand. Jeg kan ikke utdype det ytterligere, utover at det er grov uforstand i tjenesten, sier Winge.

Hun vil ikke kommentere hvorvidt kvinnen har møtt lensmannen en kveld på byen - eller om han også var ruspåvirket når overgrepet skal ha skjedd.

Nekter straffeskyld
Lensmannen nekter for å ha gjort noe straffbart.

Han ble pågrepet forrige mandag og satt i varetekt fram til tirsdag kveld på grunn av bevisforspillelsesfaren. Winge bekrefter at det er foretatt ransaking både av mannens arbeidsplass og av hans hjem.

Bjørn Erik Sem-Jacobsen, konstituert politimester for Nordre Buskerud politidistrikt, har samarbeidet med den siktede lensmannen i flere år.

- Lensmannen tar anklagene svært tungt, og kjenner seg ikke igjen i siktelsen. Nå blir han ivaretatt av kolleger, sier Sem-Jacobsen.

Selv ble han svært overrasket da han hørte om anklagene.

- Slik jeg oppfatter mannen, er han en svært hyggelig og flink kollega, sier Sem-Jacobsen.

SIKTET: Mannen i 60-årene har fungert som lensmann i Modum i to år.
SIKTET: Mannen i 60-årene har fungert som lensmann i Modum i to år. Vis mer

- Dypt beklagelig
Også tidligere lensmann i Modum, Halvor A. Hartz, roser lensmannens personlighet og arbeidsinnsats.

- Denne saken er dypt beklagelig for alle den angår, sier Halvor A. Hartz til Dagbladet.no.

Som sjef hadde han ikke noe å utsette på sin tidligere underordnede.

- Da jeg var lensmann fant jeg aldri anledning til å stille spørsmål ved hans egnethet. Han var en meget dyktig og effektiv politimann, sier Hartz.

Følger rutiner
Dagbladet.no har i dag besøkt lensmannskontoret på Modum. Fredag ble Jarle Hopperstad konstituert som ny lensmann.

Han ønsker ikke å si noe om hvilke tanker de ansatte ved lensmannskontoret gjør seg rundt det som er skjedd.

- Vi har våre rutiner vi går i gjennom når sånne ting skjer, sier Hopperstad til Dagbladet no.

På generelt grunnlag uttaler Hopperstad at det er en lettelse «at de slipper å etterforske sine egne».

Dagbladet har snakket med flere i Modum som kjenner lensmannen.

- Blid og munter

- Jeg oppfatter ham som en blid og munter person som er veldig hyggelig, sier en kvinne i 50-årene. Hun reagerer med sjokk når hun får høre hva lensmannen er siktet for.

- Det hadde jeg aldri trodd om ham, sier hun.

NY JOBB: Stemningen virket laber på Modum lensmannskontor i dag. Jarle Hopperstad tok over vervet som lensmann forrige fredag. Her på et avhørsrom som den på suspenderte politimannen og hans kolleger har benyttet i forbindelse med saksjobbing. Foto: Thomas Rasmus Skaug
NY JOBB: Stemningen virket laber på Modum lensmannskontor i dag. Jarle Hopperstad tok over vervet som lensmann forrige fredag. Her på et avhørsrom som den på suspenderte politimannen og hans kolleger har benyttet i forbindelse med saksjobbing. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- Modum er et veldig gjennomsiktig samfunn hvor de fleste kjenner hverandre. Jeg synes det er underlig om lensmannen har valgt å gjøre noe straffbart her, sier en kvinne i 40-årene.

Ingen av de Dagbladet snakket med ønsket å stå fram med navn i avisen.

DYPT BEKLAGELIG: Tidligere lensmann i Modum, Halvor A. Hartz, har ingenting å utsette på sin tidligere underordnede, og betegner hendelsen som dypt beklagelig. Foto: Øistein Norum Monsen
DYPT BEKLAGELIG: Tidligere lensmann i Modum, Halvor A. Hartz, har ingenting å utsette på sin tidligere underordnede, og betegner hendelsen som dypt beklagelig. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer