Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Psykolog mistet autorisasjon etter pasient-sex:

Kvinnen søkte psykologhjelp etter seksuelle overgrep. Det ble starten på åtte år med misbruk

Psykologen hadde sex med pasienten og lånte penger av henne til restskatt. - Rett og slett uforsvarlig, sier Helsetilsynet. Nå er psykologen anmeldt.

ANMELDT: Politiet i Hedmark opplyser at psykologen er anmeldt. I tillegg har Helsetilsynet fratatt ham autorisasjonen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ANMELDT: Politiet i Hedmark opplyser at psykologen er anmeldt. I tillegg har Helsetilsynet fratatt ham autorisasjonen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kalenderen viser 2008, da ei kvinne i 30-åra for første gang møter en psykolog i Hedmark. Ifølge et varsel sendt til Fylkesmannen høsten 2017, er hun på tidspunktet for møtet i sterk emosjonell ubalanse. Tidligere opplevelser med seksuelle overgrep er noe av det kvinnen bærer på. Nå ønsker hun hjelp.

Behandlingen starter som timer på psykologens kontor, men flyttes etter hvert over til hans hjem. Hun utvikler raskt et avhengighetsforhold til sin nye behandler. Møtene blir til slutt av intim karakter. I januar 2009 har de sitt første samleie. Det skal bli det første av mange.

I forbindelse med en rekke timer kvinnen betaler for, har de to seksuell kontakt. Hendelsene skjer både hjemme hos psykologen og på hans kontor. Terapikontakten blir etter hvert avsluttet i 2010. Da har kvinnen allerede betalt for 244 timer.

Det bærer imidlertid ikke psykologens journal for pasienten preg av. Der slutter notatene allerede et halvt år tidligere.

Sendte mail om kosing

Den seksuelle omgangen skal likevel fortsette, på tross av at kvinnen ikke lenger betaler for sin behandling. Ifølge dokumenter Dagbladet har fått innsyn i, har de to samleier helt til januar 2017 - en tidsperiode på åtte år.

Pasienten hadde ofte siste time på kvelden, heter det i ett av dokumentene Dagbladet har fått innsyn i.

Saken fortsetter under bildet​

De to kommuniserer også skriftlig på e-post og SMS utenfor timene. Deler av denne utvekslingen er gjengitt i saksdokumentene. I en e-post sendt til kvinnen i 2009, skriver psykologen:

«...Hvis det derimot blir sånn at du og jeg lever rel. separate liv men kan kommunisere noe på mail og sms mellom (sensurert) så er det ingenting jeg har mer lyst til enn å fortsette sånn som vi har det med vår kosing.»

Lån til restskatt

I dokumentene skrevet i forbindelse med saken, kommer det også fram at det ikke bare er fysisk kontakt mellom psykologen og kvinnen.

I løpet av årene de to møtes, får behandleren økonomiske problemer. To ganger krever Skatteetaten restskatt av ham. Til sammen utgjør summen nærmere 100 000 kroner. Pengene låner han av kvinnen, som i dag er i 40-åra.

Vet ett tilfelle betaler hun også årsavgifta på psykologens bil.

Nulltoleranse

Brevet til Fylkesmannen i august 2016 blir starten på prosessen som til slutt havner hos Helsetilsynet. I et dokument datert til november i fjor, gjør de til slutt et vedtak: Psykologen blir fratatt sin autorisasjon på livstid.

«Vi har kommet til at du er uegnet til å utøve ditt yrke forsvarlig på grunn av grove brudd på helsepersonelloven § 9, uforsvarlig virksomhet og grov mangel på faglig innsikt» heter det i vedtaket signert assisterende direktør i Helsetilsynet, Heidi Merete Rudi.

I et svar fra psykologen til tilsynet erkjenner han forholdet til pasienten. Han hevder imidlertid at det hele var et gjensidig ønske. ​

Saken fortsetter under bildet

Overfor Dagbladet understreker Rudi at de ser svært alvorlig på det de betegner som rolleblandingsaker.

- Her har vi nulltoleranse. Norske pasienter skal ha tillit til helsevesenet, og det er ingen tvil om at denne saken bryter med det, slår direktøren fast.

- Uforsvarlig

Det at forholdet mellom pasienten og psykologen foregikk over en så lang periode, mener Helsetilsynet øker sakens alvorlighet.

Men Rudi sier at reaksjonen med tilbaketrekking av psykologens autorisasjon ville vært den samme, uavhengig av tidsperspektivet.

- Det er rett og slett uforsvarlig å opptre på måten psykologen her har gjort, og ikke forenelig med det å yte helsetjenester. Vi ser ekstra alvorlig på det, når det er psykiatrisk behandling som er utgangspunktet, forteller hun.

Ikke formildende

Selv om psykologens sier forholdet var frivillig, er dette ifølge Rudi ikke noe formildende i deres vurdering av saken.

Hun sier hun ikke tviler på beskrivelsen, men understreker at det er andre vurderinger som skal slå inn hos behandleren.

- Den profesjonelle må være profesjonell, og terapeuten må være klar på hvilke følelser behandlinga kan utløse hos en pasient. I ettertid har også pasienten uttrykt at dette ikke var det hun ønsket, sier Rudi.

Fra politiet i Hedmark får Dagbladet opplyst at også de er involvert i saken, etter at pasienten har anmeldt psykologen.

Via hennes nåværende psykolog har hun fått mulighet til å fortelle sin side av saken i forbindelse med denne artikkelen. Hun har svart at hun ikke ønsker kontakt med media.

Anker avgjørelsen

Advokat Kenneth Strømme Gundersen representerer psykologen. Han bekrefter at mannen har innrømmet å ha hatt et forhold til kvinnen, og sier klienten vet at han som psykolog har et spesielt ansvar for at situasjoner som denne ikke oppstår.

Likevel er avgjørelsen påklaget og oversendt Statens Helsepersonellnemnd.

- Han har aldri tidligere vært i en lignende situasjon og han har aldri i andre sammenhenger mottatt klager fra pasienter. Han mener derfor at det ikke er noen risiko knyttet til at han arbeider som psykolog, på tross av det som har skjedd, skriver advokaten i en e-post til Dagbladet, og legger til:

- Han har for øvrig i klagen godtatt at han får beholde autorisasjonen på vilkår om at han ikke kan ha direkte klinisk kontakt med enkeltpasienter. Da vil han for eksempel kunne holde foredrag som psykolog.

- Oppegående og ressurssterk

På spørsmål om hvorfor psykologen ikke satte grenser for forholdet til pasienten, svarer advokaten at de to forelsket seg. Han er tydelig på at det er psykologens ansvar for at forholdet ikke burde skjedd, men sier dømmekraften kan bli svekket når man er forelsket.

Han påpeker i tillegg kvinnens personlige styrke.

- Kvinnen han har hatt et forhold til, er en på alle måter oppegående og ressurssterk person, med høy utdanning og god jobb, skriver advokaten.

- Helsetilsynet sier i et intervju at din klient har opptrådt uforsvarlig, grovt og uprofesjonelt. Har du noen kommentarer til det?

- Helsetilsynet viser til vilkår i loven som må være oppfylt for å ta fra ham autorisasjonen. Slik begrepene uforsvarlig og grovt juridisk sett skal forstås, mener jeg vilkårene ikke er oppfylt, avslutter Gundersen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling