- Kvinnen som ga pasientene feil dose er veldig lei seg og blir tatt vare på av gode kolleger

For tidlig å si om tenåringene får varige mén.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi er veldig lei oss og beklager det som er skjedd. Vi skulle gjerne vært foruten dette, og skal gjøre alt vi kan for at det ikke skje igjen.

Camilla Bjørnstad leder sykehusapoteket i Tromsø, som torsdag ga en potensielt dødelig dose cellegift til to tenåringer som ble behandlet for kreft ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

- Det er for tidlig å si om de får varige mén, sier overlege Trond Flekstad ved barneavdelingen under pressekonferansen holdes i 16.30-tida i Tromsø.

De to pasientene skulle få 12 milligram av cellegiften Methotrexate. I stedet fikk de hver sin 240 milligrams dose inn i ryggmargen.

- Vil dette få konsekvenser for personen som ga dosene?

- I utgangspunktet er den ansatte veldig lei seg, og hun blir tatt vare på av gode kolleger. Det er meldt videre til Helsetilsynet, så det vil være opp til dem å avgjøre, sier Bjørnstad.

Sykehuset og apotekets ledere beklager sterkt feilmedisineringen, og sier det er første gang noe slikt er skjedd.

- Det var to tenåringer med kreft som skulle få cellegift via stikk i ryggraden. Det ble gjort i narkose. Men etter en stund, da de skulle våkne, var de ikke så våkne og oppførte seg heller ikke som forventet, forklarer overlege Flekstad.

- Apoteket gikk gjennom sine rutiner og det kom fram at de hadde fått alt for høy dose. Det ble med en gang slått alarm.

De to ble gitt motgift.

- Det ser ut til at det har gått bedre med de to enn forventet, sier Flekstad.

Bjørnstad ved sykehusapoteket sier de normale rutinene ikke ble fulgt som de skulle.

- Vi har vi sterke rutiner nettopp for å forhindre slike feil, men i dette tilfelle ble det ikke fulgt og feilen ble derfor ikke avdekket. Vi tilbereder 8-9000 slike doser hvert år, sier Bjørnstad.

Helsetilsynet er varslet om feildoseringen, som skjedde ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

I samråd med de to tenåringenes pårørende er det bestemt at ungdommenes kjønn eller alder foreløpig ikke skal offentliggjøres.