Marjorie Taylor Greene

Kvinnen som splitter USA

Den ferske republikanske kongressrepresentanten Marjorie Taylor Greene, skaper hodebry for Mitch McConnell. Nå advarer han mot partifellen og sier hun er «en kreftsvulst for Det republikanske partiet.»

SPLITTELSER: Den ferske politikeren, Trump-støttespilleren og konspirasjonsteoretikeren skaper splittelser i det Republikanske partiet. Foto: Erin Scott/REUTERS//Pool/NTB
SPLITTELSER: Den ferske politikeren, Trump-støttespilleren og konspirasjonsteoretikeren skaper splittelser i det Republikanske partiet. Foto: Erin Scott/REUTERS//Pool/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, retter hard kritikk mot partifellen Marjorie Taylor Greene fra Georgia.

Han advarer mot at partifellen omfavner det han kaller «sinnssyke løgner og konspirasjonsteorier», og at hun er «en kreftsvulst for Det republikanske partiet», ifølge The hill.

LEDER: Mich McConnell er Republikanernes leder i Senatet. Foto: Jonathan Ernst/ REUTERS.
LEDER: Mich McConnell er Republikanernes leder i Senatet. Foto: Jonathan Ernst/ REUTERS. Vis mer

Kritikken kommer imidlertid ikke uberettiget.

Greene fra Georgia har allerede rukket å bli en svært kontroversiell skikkelse i USA. Hun havnet i hardt vær etter at CNN gikk gjennom innholdet på Facebook-siden hennes.

Der har Greene blant annet likt kommentarer som tar til orde for vold mot framstående demokratiske politikere samtidig som hun har promotert ekstreme konspirasjonsteorier - blant annet QAnon som innebærer en tro på at Donald Trump er en frelser i en kamp mot en verden som styres av en satanistisk og pedofil elite av mange demokrater, næringslivsprofiler og hollywood-kjendiser.

Greene har også signalisert at demokrater burde henrettes.

- Marjorie Taylor Greene representerer klassisk høyreekstremisme: konspirasjonstenkning, fremmedfrykt og rasisme, aksept for vold, anti-system-holdninger og apokalyptisk dommedagstenkning, sier USA-ekspert Hilmar Mjelde til Dagbladet.

- Svake Republikanere

Mitch McConnell fortsatte sin kritikk av partifellen:

- En person som har antydet at kanskje det ikke var noe fly som traff Pentagon 11. september, at grusomme skoleskytinger var iscenesatt, og at Clinton-paret fikk JFK juniors fly til å styrte, tilhører ikke virkeligheten, sa han ifølge avisa.

Greene tok raskt til Twitter for å svare på kritikken.

- Den virkelige kreftsvulsten for Det republikanske partiet er svake republikanere som bare vet hvordan de kan tape med stil. Dette er hvorfor vi taper landet vårt, skrev hun.

USA- ekspert Hilmar Mjelde mener Marjorie Taylor Greene representerer en bekymringsfull utvikling.

- Tankegodset og stilen hun står for er uforenlig med det å styre landet. Derfor ønsker mer ansvarlige partitopper som Mitch McConnell å kvitte seg med henne, sier han.

Flere demokrater forsøker nå å få henne fjernet fra Kongressen, hvis ikke Kevin McCarthy, husets minoritetsleder, klarer å gjøre det først, skriver The Guardian.

Mjelde tror imidlertid ikke dette vil skje, og at Kongressen heller må finne en måte å leve med henne på.

- Kongressen kan fjerne henne fra interne komitéverv, gi henne en formell irettesettelse og i prinsippet også kaste henne ut av Kongressen. Men Republikanerne går neppe med på dette, fordi hun har grasrota i partiet bak seg, forklarer han.

- Provokatør

Greene er en iherdig Trump-støttespiller, og skal i forrige uke hevdet å ha Trumps støtte, ifølge Politico. Hun skal ha sagt at presidenten hadde ringt henne og støttet henne, og at hun snart skal besøke den tidligere presidenten i prakteiendommen hans.

Ingen i teamet til Trump skal ha bekreftet samtalen.

Mjelde forklarer at Trump har laget rom for og omfavnet personer som Greene i Det republikanske partiet.

- Han har sluppet det ytre høyre inn i varmen på en måte som tidligere republikanske presidenter aldri gjorde, sier han.

Han mener Greene spiller rollen som provokatør.

- I Trumps tid har det å være provokatør blitt til et mål i seg selv i Det republikanske partiet. Det å skulle knuse motstanderen i sosiale medier og på TV er blitt mye viktigere enn politisk innhold. Man kan kalle det «twitteriseringen» av amerikansk politikk, sier Mjelde.

- Et annet eksempel på dette er Matt Gaetz, hvis største prioritet er å maltraktere Demokratene og hylle Trump på Fox News, fortsetter han.

SVÆRT FORNØYD: TV 2s USA-kommentator, Eirik Bergesen, om hvorfor han tror Mitch McConnell gleder seg over å endelig kunne ta avstand til president Donald Trump. Vis mer

- Risikere å tape

Greene har gjentatte ganger forsøkt å spre tvil om motivene bak masseskytinger i USA. I en av videoene hun har spilt inn, hevder hun at masseskytingen i Las Vegas i 2017, kan ha blitt iscenesatt av forkjempere for strengere våpenlover.

Vil uttalelsene til Marjorie Taylor Greene og det hun står for svekke partiet?

- Problemet for Det republikanske partiet – og USA – er at Trump-lojalister og eksentrikere som Marjorie Taylor Greene er i ferd med å ta over Det republikanske partiet på delstatsplan. Partiet risikerer å tape mange valg framover, og den demokratiske forvitringen i landet vil fortsette. Illiberale aktører som Green er en trussel mot demokratiet, sier Mjelde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer