BLIR KAMP(VOTERING): Blant Arbeiderpartiets regjeringsmedlemmer er det så mange ulike og motstridende syn på kvinnelig verneplikt. Bildet er fra opptak til Forsvarets ingeniørhøgskole på Evjemoen i fjor.
Foto: Håkon Eikesdal
BLIR KAMP(VOTERING): Blant Arbeiderpartiets regjeringsmedlemmer er det så mange ulike og motstridende syn på kvinnelig verneplikt. Bildet er fra opptak til Forsvarets ingeniørhøgskole på Evjemoen i fjor. Foto: Håkon EikesdalVis mer

- Kvinnene bærer fortsatt den største byrden

Og derfor bør de slippe verneplikt i tillegg. Full intern uenighet i Ap om kvinnelig verneplikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant Arbeiderpartiets regjeringsmedlemmer er det så mange ulike og motstridende syn på kvinnelig verneplikt, at Ap-landsmøtet neste helg blir nødt til å rydde opp, skriver VG.

Det ender det trolig med kampvotering etter at programkomiteen har delt seg i spørsmålet. Utenriksminister Espen Barth Eide er imidlertid klar i sitt syn:

- Kjønnsnøytral verneplikt er et naturlig neste steg nå som vi er enige om å fortsette med verneplikten, samtidig som vi skal dele plikter og rettigheter uansett kjønn, sier Espen Barth Eide til VG.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen går også langt i å støtte kjønnsnøytral verneplikt.

- Jeg registrerer at mange viktige miljøer i Forsvaret, støttet av de tillitsvalgte, er for. Regjeringen har sagt at vi skal komme tilbake til vårt syn. Men vi må være åpne på at pliktig sesjon for kvinner ikke har ført oss nærmere målet om økt kvinneandel i Forsvaret, sier forsvarsministeren til VG.

Flertallet i programkomiteen, med nestleder Helga Pedersen og statsrådene Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, Rigmor Aasrud og Hadia Tajik, går imot kvinnelig verneplikt.

- Kvinnene bærer fortsatt den største byrden i forbindelse med fødselspermisjon og omsorg. Dermed sakker kvinnene også etter i lønnsutvikling, i forhold til menn. Så lenge disse skjevhetene består, mener jeg at det vil være feil å skulle pålegge dem verneplikt i tillegg, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud.

(NTB)