- Kvinnene bærer fortsatt den største byrden

Og derfor bør de slippe verneplikt i tillegg. Full intern uenighet i Ap om kvinnelig verneplikt.

BLIR KAMP(VOTERING): Blant Arbeiderpartiets regjeringsmedlemmer er det så mange ulike og motstridende syn på kvinnelig verneplikt. Bildet er fra opptak til Forsvarets ingeniørhøgskole på Evjemoen i fjor.
Foto: Håkon Eikesdal
BLIR KAMP(VOTERING): Blant Arbeiderpartiets regjeringsmedlemmer er det så mange ulike og motstridende syn på kvinnelig verneplikt. Bildet er fra opptak til Forsvarets ingeniørhøgskole på Evjemoen i fjor. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Blant Arbeiderpartiets regjeringsmedlemmer er det så mange ulike og motstridende syn på kvinnelig verneplikt, at Ap-landsmøtet neste helg blir nødt til å rydde opp, skriver VG.

Det ender det trolig med kampvotering etter at programkomiteen har delt seg i spørsmålet. Utenriksminister Espen Barth Eide er imidlertid klar i sitt syn:

- Kjønnsnøytral verneplikt er et naturlig neste steg nå som vi er enige om å fortsette med verneplikten, samtidig som vi skal dele plikter og rettigheter uansett kjønn, sier Espen Barth Eide til VG.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen går også langt i å støtte kjønnsnøytral verneplikt.

- Jeg registrerer at mange viktige miljøer i Forsvaret, støttet av de tillitsvalgte, er for. Regjeringen har sagt at vi skal komme tilbake til vårt syn. Men vi må være åpne på at pliktig sesjon for kvinner ikke har ført oss nærmere målet om økt kvinneandel i Forsvaret, sier forsvarsministeren til VG.

Flertallet i programkomiteen, med nestleder Helga Pedersen og statsrådene Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, Rigmor Aasrud og Hadia Tajik, går imot kvinnelig verneplikt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer