<strong>FENGSLET OG FORLATT:</strong> Produsent Margreth Olin (t.v.) og regissør Katja Høgset håper at dokumentarfilmen deres «Fengslet og forlatt», som ble vist på NRK i fjor vår, skal gi politiske resultater. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
FENGSLET OG FORLATT: Produsent Margreth Olin (t.v.) og regissør Katja Høgset håper at dokumentarfilmen deres «Fengslet og forlatt», som ble vist på NRK i fjor vår, skal gi politiske resultater. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

De sykeste fangene

Kvinnene bak sjokkfilmen: - Politikerne har forpliktet seg

- Filmen har gjort noe med folks forståelse av hvordan alvorlig psykisk syke innsatte blir behandlet. Mange er opprørt, sier Margreth Olin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mer enn en halv million mennesker har sett dokumentarfilmen «Fengslet og forlatt», som ble vist av NRK Brennpunkt 18. april i fjor. Filmen fra Ila fengsel og forvaringsanstalt sjokkerte TV-seerne og vant nylig Helseprisen 2018.

I morgen avgir helsekomiteen på Stortinget innstilling på et forslag fra SV om et krafttak for de sykeste fangene. Da vil også justiskomiteens innstilling bli kjent.

Filmens produsent Margreth Olin har tro på politisk gjennomslag:

Forplikter politikerne

- Filmen har gjort noe med folks forståelse av hvordan alvorlig psykisk syke innsatte blir behandlet. Mange er opprørt. Ut fra uttalelsene som engasjerte politikere fra flere partier kom med i kjølvannet av at filmen ble vist på NRK i fjor, forventer vi nå en forpliktende handlingsplan, hvor nødvendig framdrift ivaretas, sier Margreth Olin.

<strong>PRISBELØNT:</strong> Dokumentarfilmen «Fengslet og forlatt» ble i desember hedret med ExtraStiftelsens helsepris for 2018, utdelt av stortingspresident Tone W. Trøen. Foto: Lars Erlend Tubaas Øymo / Speranza Film
PRISBELØNT: Dokumentarfilmen «Fengslet og forlatt» ble i desember hedret med ExtraStiftelsens helsepris for 2018, utdelt av stortingspresident Tone W. Trøen. Foto: Lars Erlend Tubaas Øymo / Speranza Film Vis mer

Dagbladet skrev på lederplass at den urovekkende filmen «avdekket på både nøkternt og brutalt vis hvordan alvorlig syke mennesker er isolert og stuet vekk, noen av dem i årevis, uten forsvarlig tilsyn eller behandling. Isoleringen gjør dem verre og farligere for andre og seg selv. Det grenser til tortur av sinnslidende mennesker som kan ende i forvaring resten av livet takket være behandlingen i fengsel. Psykiater Randi Rosenqvist skal ha stor takk for at hun kjemper en utrettelig kamp for å sikre de innsatte bedre behandling. Også fengselsdirektøren på Ila og Sivilombudsmannen har kommet med hard kritikk.»

Etter et tredagers besøk på Ila i fjor vår uttalte sivilombudsmann Aage Thor Falkanger:

- Jeg er bekymret for situasjonen for enkelte innsatte som i praksis har vært underlagt isolasjon over lang tid. Fengselet bruker store ressurser på å aktivisere disse innsatte. De er likevel ikke i stand til å behandle denne gruppas psykiske lidelser innenfor dagens rammer. Myndighetene må sørge for å gi denne gruppen innsatte et forsvarlig behandlingstilbud og avbryte deres isolasjon.

- Fagkunnskapen finnes

Margreth Olin mener en løsning er mulig:

- Arbeidet er påbegynt, men det må følges opp og helt i mål. Fagkunnskapen om hva som bør gjøres finnes både innenfor kriminalomsorgen og psykisk helsevern.

<strong>STUET VEKK:</strong> På lederplass skrev Dagbladet at filmen «Fengslet og forlatt», som ble vist i NRK Brennpunkt 18. april i fjor, avdekket nøkternt og brutalt hvordan alvorlig syke mennesker er isolert og stuet vekk på Ila. Filmen er fortsatt tilgjengelig på nrk.no. Foto: Lars Erlend Tubaas Øymo / Speranza Film
STUET VEKK: På lederplass skrev Dagbladet at filmen «Fengslet og forlatt», som ble vist i NRK Brennpunkt 18. april i fjor, avdekket nøkternt og brutalt hvordan alvorlig syke mennesker er isolert og stuet vekk på Ila. Filmen er fortsatt tilgjengelig på nrk.no. Foto: Lars Erlend Tubaas Øymo / Speranza Film Vis mer

- Vi er glad for at regjeringen nå har bevilget penger til en nasjonal forsterket fellesskapsavdeling på Ila, men man må sikre at dette bare er første, og ikke det eneste steget for å løse situasjonen for de mest alvorlig psykisk syke som sitter i fengsel, sier Olin.

Menneskeverdig liv

Regissør Katja Høgset forteller at situasjonen for de sykeste fangene på Ila er langt verre enn hun hadde kunnet forestille seg.

- Innsatte opplever at helsesituasjonen deres blir stadig dårligere. Det handler om retten til å leve et menneskeverdig liv som må gjelde for alle, også de som er farlige for samfunnet. Mange av dem har ikke pårørende som kan tale deres sak. Deres eneste vitner er fengselsansatte, sier Katja Høgset.

Filmprodusent Margreth Olin berømmer de ansatte:

Statsansatte varslere

- Det oppsiktsvekkende er at vi her har statsansatte varslere i fengselssystemet. I en årrekke har de bekreftet det som FNs torturkomité og Sivilombudsmannen gang på gang har påpekt. De folkevalgte på Stortinget kan ikke si at de ikke vet, de er veldig god kjent med situasjonen, sier Margreth Olin.

Hun poengterer at det handler om de mest marginaliserte menneskene i Norge.

- Ingen tjener noe på å bli deres talspersoner. Vi kan ikke ta for gitt at noen engasjerer seg på vegne av utagerende voldelige menn som har begått til dels grufulle handlinger. Men vi har menneskerettigheter og lovverk som vi er forpliktet til å følge, sier Olin.

Aldri glemme

Filmskaperne håper at filmen understreker alvorlighetsgraden ved bruk av isolasjon i lukkede anstalter.

- Vi kan ikke akseptere at straffedømte blir sykere av soningsforholdene. Fengselsinnsatte har akkurat de samme rettigheter til helsehjelp som alle oss andre. Det må vi aldri glemme, sier Katja Høgset og Margreth Olin.

Krafttak for syke fanger

I Stortinget behandles nå et forslag fra SV om å utarbeide en opptrappingsplan for å styrke kapasiteten til å håndtere alvorlig psykisk syke straffedømte i psykiatrien.

Initiativtaker Petter Eide, SVs representant i justiskomiteen på Stortinget, opplyste til Dagbladet, da forslaget ble lagt fram i fjor vår, at målet er å få slutt på isolasjon samt sikre behandling av de sykeste fangene.

- Forslaget legger opp til en avklaring av ansvar mellom kriminalomsorgen og helsevesenet, samt en oppbygging av en psykiatrisk kapasitet i fengselet, uttalte Eide.

- Vi tar her opp til behandling i Stortinget situasjonen for de mest utstøtte i samfunnet. Mange av dem har begått grusomme overgrep. Men de fleste er selv ofre for overgrep, og er sviktet av familie, barnevern og skole, sa SV-representanten.

SVs forslag

1. Stortinget ber regjeringen lage en opptrappingsplan for å styrke kapasiteten til å håndtere alvorlig psykisk syke straffedømte i psykiatrien, og styrke behandlingstilbudet i fengslene.

2. Stortinget ber regjeringen sikre at alvorlig psykisk syke ikke blir plassert på enerom eller sikkerhetscelle på grunn av uro, voldelig utagering, selvskading, selvmordsfare eller selvmordsforsøk mens de er i kriminalomsorgens varetekt.

3. Stortinget ber regjeringen gå gjennom forskrifter, praksis og nødvendig ressursbruk for å unngå vedtak om isolering av psykisk syke.

4. Stortinget ber regjeringen sikre løsninger som fører til at alle straffedømte som tas ut av fellesskap på grunn av alvorlig psykisk sykdom, umiddelbart gis en medisinsk utredning og begjæres innlagt i det psykiske helsevern dersom nødvendig.

5. Stortinget ber regjeringen utrede ulike tiltak for å sikre psykisk helsevern til psykisk syke straffedømte, som bruk av soningsavbrudd, jf. straffeprosessloven § 459.

6. Stortinget ber regjeringen utrede hvordan kriminalomsorgen kan tilby hensiktsmessig psykisk helsevern og omsorg ved bruk av «forsterket fellesskapsavdeling».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer