De sykeste fangene

Kvinnene bak sjokkfilmen: - Politikerne har forpliktet seg

- Filmen har gjort noe med folks forståelse av hvordan alvorlig psykisk syke innsatte blir behandlet. Mange er opprørt, sier Margreth Olin.

FENGSLET OG FORLATT: Produsent Margreth Olin (t.v.) og regissør Katja Høgset håper at dokumentarfilmen deres «Fengslet og forlatt», som ble vist på NRK i fjor vår, skal gi politiske resultater. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
FENGSLET OG FORLATT: Produsent Margreth Olin (t.v.) og regissør Katja Høgset håper at dokumentarfilmen deres «Fengslet og forlatt», som ble vist på NRK i fjor vår, skal gi politiske resultater. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mer enn en halv million mennesker har sett dokumentarfilmen «Fengslet og forlatt», som ble vist av NRK Brennpunkt 18. april i fjor. Filmen fra Ila fengsel og forvaringsanstalt sjokkerte TV-seerne og vant nylig Helseprisen 2018.

I morgen avgir helsekomiteen på Stortinget innstilling på et forslag fra SV om et krafttak for de sykeste fangene. Da vil også justiskomiteens innstilling bli kjent.

Filmens produsent Margreth Olin har tro på politisk gjennomslag:

Forplikter politikerne

- Filmen har gjort noe med folks forståelse av hvordan alvorlig psykisk syke innsatte blir behandlet. Mange er opprørt. Ut fra uttalelsene som engasjerte politikere fra flere partier kom med i kjølvannet av at filmen ble vist på NRK i fjor, forventer vi nå en forpliktende handlingsplan, hvor nødvendig framdrift ivaretas, sier Margreth Olin.

Dagbladet skrev på lederplass at den urovekkende filmen «avdekket på både nøkternt og brutalt vis hvordan alvorlig syke mennesker er isolert og stuet vekk, noen av dem i årevis, uten forsvarlig tilsyn eller behandling. Isoleringen gjør dem verre og farligere for andre og seg selv. Det grenser til tortur av sinnslidende mennesker som kan ende i forvaring resten av livet takket være behandlingen i fengsel. Psykiater Randi Rosenqvist skal ha stor takk for at hun kjemper en utrettelig kamp for å sikre de innsatte bedre behandling. Også fengselsdirektøren på Ila og Sivilombudsmannen har kommet med hard kritikk.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer