Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kvinnene bør hentes hjem

Det er en trussel mot rikets sikkerhet om Norge ikke henter kvinner som har sluttet seg til IS, mener Thorbjørn Jagland.

FRI: Thorbjørn Jagland mener Norge svikter viktige rettsprinsipper ved å la potensielle krigsforbrytere gå fri. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FRI: Thorbjørn Jagland mener Norge svikter viktige rettsprinsipper ved å la potensielle krigsforbrytere gå fri. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har lenge hatt den oppfatningen at de landene som har statsborgere som reiser for å krige i Syria, og slutter seg til IS, har en forpliktelse til å straffeforfølge dem. Ellers blir disse forbrytelsene i praksis straffefrie, sier Thorbjørn Jagland til Vårt Land.

Den tidligere utenriksministeren og generalsekretæren i Europarådet reagerer på at Norge slik han ser det, fraskriver seg ansvaret for egne statsborgere.

PÅGREPET: Den IS-siktede kvinnen ble pågrepet etter å ha landet på Gardermoen. Reporter: Øystein Sæthre. Foto: Roger Sevrin Bruland. Vis mer

- Vi er sikrere når de er i fengsel, hvor vi kan rehabilitere dem, enn når de er på frifot utenfor Europas grenser, sier han.

Jagland mener Norge svikter viktige rettsprinsipper ved å la potensielle krigsforbrytere gå fri. Det at flere av kvinnene ønsker å bli i Syria, fratar ikke Norge forpliktelsen å gjøre det som er mulig for å stille dem for retten - med tanke på alvoret i IS’ forbrytelser, mener han.

Etter det Utenriksdepartementet kjenner til er det nå fire norske kvinner og fire norske barn igjen i kurdiskkontrollerte leirer i Syria. Ingen av dem har bedt om bistand for å komme hjem til Norge.