- Kvinnene er verst. Blir du tatt, ber du til gud om at det er av mannlige geriljakrigere

Kvinnene de colombianske regjeringsstyrkene frykter.

- ER VERST:  Colombianske regjeringsstyrker Washington Post har snakket med, mener de kvinnelige FARC-krigerne er de verste. I den colombianske FARC-geriljan er en stor del av krigerne kvinner. De deler alt, og er likestilte innad i opprører-gruppa. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
- ER VERST: Colombianske regjeringsstyrker Washington Post har snakket med, mener de kvinnelige FARC-krigerne er de verste. I den colombianske FARC-geriljan er en stor del av krigerne kvinner. De deler alt, og er likestilte innad i opprører-gruppa. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I tiår har FARC-geriljan og colombianske regjeringsstyrker kjempet mot hverandre i en av vår tids mest blodige og langvarige konflikter.

Over 220 0000 har blitt drept. 40 000 har forsvunnet og over seks millioner mennesker har blitt fordrevet fra sine hjem - den største enkeltgruppen etter syriske flyktninger.

Fredsavtale i sikte Nå er partene historisk nær en fredsavtale, og de om lag 7000 geriljakrigerne i FARC forbereder seg på et liv utenfor hemmelige skjulesteder i den colombianske jungelen.

I anledning fredsforhandlingene, som foregår på Cuba, har en rekke store medier, blant dem Washington Post og Associated Press (AP), fulgt en gruppe FARC-krigere over flere dager dypt inne i den colombianske jungelen i Antioquia, en av 32 delstater i Colombia. Den mest kjente byen i Antioquia, er kanskje Medellin, Colombias nest største by og en gang i tiden kokainhandelens verdenshovedstad.

- Kvinnene verst Av de 7000 geriljakrigerne som har viet sitt liv til geriljabevegelsen, er mange av dem kvinner. Og det er kvinnene de colombianske regjeringsstyrkene frykter aller mest, ifølge Washington Post.

- Kvinnene er verst. Blir du tatt, ber du til gud om at det er av mannlige geriljakrigere, sier en rekke regjeringssoldater til den amerikanske storavisa.

20 ÅR GAMMEL:  Juliana er 20 år gammel og har vært en del av FARC-geriljaen siden hun var 16 år gammel. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
20 ÅR GAMMEL: Juliana er 20 år gammel og har vært en del av FARC-geriljaen siden hun var 16 år gammel. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- De er mer ideologiske enn mennene. De er nådeløse, legger soldatene til, som ikke vil navngis av avisa av sikkerhetsmessige årsaker.

- Store lidelser Nøyaktig hvor mange kvinnelige geriljakrigere FARC har, finnes det ikke noe nøyaktig oversikt over, men ifølge dokumentar-magasinet Vice skal 40 prosent av FARC-krigerne være kvinner.

Gruppa FARC-krigere blant andre AP og Vice møtte, var en del av Front 36, ledet av mannen kjent som Juan Pablo.

- Denne krigen kommer til å ta slutt uten en seiersherre og en som er beseiret, men med store lidelser på begge sider, sier han til AP.

Forhandlinger fra 2012 Fredsprosessen i Colombia startet formelt i Oslo i oktober 2012 og har siden pågått i Havana med norsk og cubansk bistand. Partene håper å kunne undertegne en endelig våpenhvile og fredsavtale 23. mars.

Da kan de gjøre slutt på den over 50 år gamle borgerkrigen i landet som startet da FARC-geriljan grep til våpen i 1964 for å kjempe for jordreformer og større sosial rettferdighet.

RENGJØRES:  En kvinnelig FARC-kriger svøper pistolen inn i et tøystoff som beskytter den mot fuktigheten etter å ha rengjort den. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
RENGJØRES: En kvinnelig FARC-kriger svøper pistolen inn i et tøystoff som beskytter den mot fuktigheten etter å ha rengjort den. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Blir fred en realitet, har FARC varslet at de vil gjøre sitt inntog i colombiansk politikk. FN skal ha overoppsyn med avvæpning av opprørerne straks en avtale er signert. Colombianske opprørere er i stor grad tilhengere av fredsavtalen, skriver NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer