- Kvinnene får svi - menn slipper unna

Karita Bekkemellem Orheim har fått pepper for å stille i pene kjoler på galla og for å ha posert med trang kjole i et dameblad. - Når mannlige politikere stiller i utrolige kostymer og situasjoner, hører vi ingen kritiske røster.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tone Skårdal Tobiasson, sjefredaktør i Tique, har nettopp gått igjennom en bunke bilder som viser at de politiske posørene har en lang historie. Og den er sterkt mannsdominert. Carl I. Hagen i badebukse og heftig diskodans med badenymfer og i grilldress på line i sirkusmanesjen. Thorbjørn Jagland med puppegrep på Synnøve Svabø. Kåre Willoch på revyscenen med Elisabeth Granneman. Odd Einar Dørum på «brudebilde» med Gro Harlem Brundtland på Venstres valgplakat.

Snill gutt, slem pike

Tidligere finansminister Per Kleppe poserte med spåkule, knekkebrød, spekeskinke som skjæres til beinet og i annen fotografisk moro.

- For innsatsen fikk han pressefotografenes utmerkelse «Snill gutt». Hvis en kvinnelig politiker hadde gjort det samme?

- Ramaskrik! Menn slipper unna med mord, kvinner knapt nok med en liten rift. Det er himmelvid forskjell. Politikken er en mannsarena, enda vi har hatt kvinnelig statsminister.

- Hvorfor har kvinner så mye kortere strikk?

- Der det utøves makt bruker menn mange midler for å sørge for at kvinner holder seg innenfor de rammene menn finner akseptable. Det samme ser man i forretningsverdenen.

- Oppfattes kvinner, som våger å vise at de er kvinner, som en trussel når de entrer et mannsdominert miljø?

- Vi er en trussel i det øyeblikk vi kommer inn på deres enemerker og i et miljø der menn har styrt og gjort ting på sin måte. Se på diskusjonen om kvotering av kvinner til styreverv. Det blir veldig skummelt når de tvinges til å tenke nytt.

Mental burka

Forretningskvinner kler seg maskulint, det er ikke tilfeldig.

- Klærne skal gjøres så kjønnsnøytrale som mulig. Nærmest en direkte oversettelse av mannens dress. Når skjørtet blir for kort, sånn som Kristin Halvorsens var det en gang, fikk hun kritikk. Av kvinner... Man tvinges inn i en mental burka. Kvinner skal opptre slik at de ikke oppfattes som seksuelle objekter. De skal bare være forretningskvinner . Da må man spørre: Hvor ligger problemet? I øyet som ser, eller hos de kvinnene som viser at de er kvinner? I den muslimske verden ligger problemet hos kvinnene. De dekker seg til. Nå får jeg litt av den samme følelsen.

- Så problemet ligger i at Karita poserte sensuelt?

- Nemlig. Så lenge kvinner er selvironiske og ler av seg selv, er vi ingen trussel. Når vi viser at vi er seksuelle vesener, og stolte av det, blir det farlig.

Seksualitet salgsvare

Skårdal Tobiasson ser hvorfor det ikke er uproblematisk når kvinner kler seg sensuelt. Hun er sjøl representant for en bransje som lever godt av fenomenet.

- Kvinners seksualitet er salgsvare. Moteklær, sminke og andre produkter selges gjerne av kampanjer som bruker kvinners sensualitet som blikkfang. I det øyeblikket en kvinne kler seg sexy, er det lett å tenke på kvinner som poserer sexy i salgsøyemed. Men hvis kvinner går rundt i enhver sammenheng og bare er seg selv, blir salgseffekten mindre. Det er et langt løp...

- Hva var galt med Karita-bildet?

- Jeg oppfattet det som et litt selvironisk bilde. Andre tok ikke selvironien i det. Når Vibeke Løkkeberg går ut og sabler henne ned i TV, blir det rart.

- Blir unge kvinner forrådt av gammelfeministene?

- Ja. Det vi sloss for på 70-tallet var personlig frihet. Retten til å bestemme over egne kropper. Nå skal de plutselig bestemme over kroppene våre og hvordan vi skal kle oss. Da er vi omtrent like langt. De er nødt til å akseptere vår rett til å vise sensualitet!

Det at de blander seg opp i folks rett til å være seg selv, det provoserer meg aller mest. Til og med gammelfeministene prøver å trekke en burka nedover hodet på oss, slutter Skårdal Tobiasson.

NOK ER NOK: - Vi vil bestemme sjøl, sier Tone Skårdal Tobiasson, sjefredaktør i Tique.
VÅGALT: Thorbjørn Jagland tar puppegrep på Synnøve Svabø, på oppfordring, i 1998, men ser ikke ut til å mistrives.
FOTBALLIDIOT: Kjell Magne Bondevik i Bodø/Glimts drakt.