Kvinnene flykter fra Humlegård

I dag er bare 4 av 27 politimestere kvinner.

KVINNENE FORSVINNER:  Det har blitt færre kvinner i toppstillingene i politiet etter at Odd Reidar Humlegård ble politidirektør. I dag er bare fire av 27 politimestere i politidistriktene kvinner. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
KVINNENE FORSVINNER: Det har blitt færre kvinner i toppstillingene i politiet etter at Odd Reidar Humlegård ble politidirektør. I dag er bare fire av 27 politimestere i politidistriktene kvinner. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Ingelin Killengreen styrte norsk politi var det et uttalt mål å rekruttere både kvinner og menn til toppjobbene i politiet.

For få år siden var en tredel av politimesterne kvinner. I dag er det bare fire kvinner som er politimestere i landets 27 politidistrikt.

ANSATTE KVINNER:  - Vi la stor vekt på å rekruttere kvinner til lederstillinger i politiet, sier tidligere politidirektør Ingelin Killengreen. Foto: Difi
ANSATTE KVINNER: - Vi la stor vekt på å rekruttere kvinner til lederstillinger i politiet, sier tidligere politidirektør Ingelin Killengreen. Foto: Difi Vis mer

- I forbindelse med gjennomføringen av politireformen (Politireform 2000) ble det lagt stor vekt på å rekruttere kvinner til lederstillinger i politiet, sier tidligere politidirektør Ingelin Killengreen til Dagbladet.

- Det var den gangen ikke vanskelig å finne kvalifiserte kvinner blant søkerne som meldte seg til de aktuelle politisjefstillingene.

- Fordi jeg ikke lenger jobber i politiet, ønsker jeg ikke å ha noen oppfatning om dagens situasjon, er det eneste Ingelin Killengreen ønsker å si om rekruttering av kvinner til toppjobbene i politiet i dag.

Nesten bare menn Men det er ikke bare i politidistriktene det er kvinnemangel i politiet. I de politifaglige avdelingene i Politidirektoratet er det ingen kvinner i ledelsen. I Politidirektoratet er det kvinnelig leder i HR-avdelingen og informasjonsavdelingen.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård har de siste åra ansatt en rekke nye sjefer i politiet. Med få unntak er alle menn.

SLUTTET : Ingrid Wirum er ikke lengre politimester. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
SLUTTET : Ingrid Wirum er ikke lengre politimester. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Unntaket er Kristin Ottesen Kvigne. Hun overtok jobben i Politiets utlendingsenhet etter Ingrid Wirum.

Da Killengreen styrte norsk politi ble en rekke kvinner ansatt i toppjobbene. I dag er det bare Kirsten Lindeberg politimester i Agder, Ellen Katrine Hætta i Øst-Finnmark, Sidsel Hammer i Nordre Buskerud og Rita Kilvær i Telemark som er kvinner og politimestre i politidistriktene.

Kvinnene som forsvant Kjente og profilerte kvinnelige politimestere borte. Anne Rygh Pedersen, Benedicte Bjørnland, Beate Gangås, Christine Fossen, Tone Vangen, Elisabeth Kaas og Ingrid Wirum (var en kort periode konstituert politimester i Asker og Bærum) er ikke lenger i toppjobber i politiet underlagt politidirektør Odd Reidar Humlegård.

SLUTTET :  Tone Vangen var politimester i Salten. Foto: Truls Brekke/Dagbladet
SLUTTET : Tone Vangen var politimester i Salten. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer

Tidligere likestillingsdirektør Beate Gangås sluttet nylig som politimester i Østfold, og er nå ansatt i Politiets sikkerhetstjeneste som ikke er underlagt Humlegård og Politidirektoratet.

- Dyktige kvinner - Det finnes mange dyktige kvinner i norsk politi. Det ble jobbet aktivt og systematisk for å rekruttere kvinner til toppjobbene. Det er viktig at det blir gjort, hvis man ønsker et mangfold av kvinner og menn i disse stillingene, sier Beate Gangås til Dagbladet.

Politimester Ellen Katrine Hætta i Øst-Finnmark politidistrikt antar at det kan skyldes tilfeldigheter, men også ubevisst holdning hos oss kvinner og hos ledelsen at det i dag er færre kvinner i toppjobber i politiet.

SLUTTET :   Elisabeth Kaas var politimester i Midtre Hålogaland. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
SLUTTET : Elisabeth Kaas var politimester i Midtre Hålogaland. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

- Jeg tror vi må fokusere på mangfoldet som kvinner og menn i sum gir, i stedet for bare å fokusere på kjønn, ensidig. Det er jo derfor vi ønsker flere kvinner i lederstillinger; for å få mangfold. Det er viktig å sortere og ha klart for seg begrunnelsen for hvorfor vi ønsker kvinner i arbeidslivet, at det er mangfoldet og perspektivene vi verdsetter, sier Hætta.  

Hun synes slettes ikke det er heldig at kvinneandelen går ned, og mener det vil svekke mangfoldet og på sikt. Og at politiet vil få problemer med å rekruttere kvinner også til lavere stillinger.

- Toleranseterskel - Mange av oss damer er perfeksjonister og vil gjerne gjøre ting bra når vi først gjør det. Derfor er det viktig for kvinner som har et lederpotensial, å se at der er andre kvinner som mestrer dette, sier Hætta.   

SLUTTET : Anne Rygh Pedersen var politimester i Telemark.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
SLUTTET : Anne Rygh Pedersen var politimester i Telemark. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

- Min opplevelse er at vårt samfunn har forskjellig toleranseterskel for når kvinner og menn i høye stillinger eller posisjoner «snubler». Det er dessverre slik at når kvinner «snubler», blir det veldig synlig og man skriver gjerne bøker om det. Når menn gjør det samme - så kan man faktisk glemme det fortere.  

- Fokus vil i alle fall øke bevisstheten, sier politimester Ellen Katrine Hætta.

SLUTTET :  Beate Gangås var politimester i Østfold, Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX
SLUTTET : Beate Gangås var politimester i Østfold, Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX Vis mer
SLUTTET  :  Christine Fossen var politimester i Søndre Buskerud.
Foto: Hans Arne Vedlog
SLUTTET : Christine Fossen var politimester i Søndre Buskerud. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
SLUTTET :Benedicte Bjørnland var politimester i Vestfold. Foto: Jacques Hvistendahl
SLUTTET :Benedicte Bjørnland var politimester i Vestfold. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer