UT MOT GISKE: Grethe Fossum legger ingenting mellom i sin karakteristikk av Trond Giske. Foto: Arne V. Hoem
UT MOT GISKE: Grethe Fossum legger ingenting mellom i sin karakteristikk av Trond Giske. Foto: Arne V. HoemVis mer

Ap-veteraner raser etter maktkamp

- Kvinnene i Ap er så sinte at de aldri vil ha Trond Giske som statsminister

Kraftige reaksjoner på at Trond Giske fikk vervet til Marianne Marthinsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble det klart at partiledelsen i Arbeiderpartiet innsetter nestleder Trond Giske i det prestisjetunge vervet som fraksjonsleder i finanskomiteen.

Dermed vrakes Marianne Marthinsen fra jobben hun har hatt de siste fire åra.

Kort tid etter at omrokkeringen ble kjent sa to Ap-rådgivere som jobbet tett med Marthinsen opp sine stillinger i partiet.

Også flere tidligere Ap-profiler reagerer, blant dem tidligere statsråd Tove Strand og Grethe Fossum. Saken ble først omtalt i Østlendingen.

«Marianne Marthinsen har gjort en kjempejobb i finanskomiteen og det har vært en glede å oppleve hennes faglighet og hennes rolige og vennlige form. Vi trenger rollemodeller som henne for å motivere unge kvinner til å påta seg verv-også på områder som dessverre fortsatt er dominert av menn. Det er ikke spesielt motiverende når flinke kvinnelige politikere tas av oppgaven ved første anledning», skriver Tove Strand på Facebook.

Raser mot Giske

Hun var sosialminister fra 1986 til 1989, og arbeids- og administrasjonsminister fra 1990 til 1992, begge ganger under Gro Harlem Brundtland. Hun har også vært statssekretær ved flere anledninger.

Grethe Fossum, som var stortingsrepresentant for Ap i 12 år fram til 2005, rettet frustrasjonen mot Trond Giske. Hun mener Ap-nestlederen flere ganger har forsøkt å presse dyktige kvinner til side.

«Det er ikke første gang Trond Giske har prøvd å presse seg foran flinke kvinner. På 90-tallet prøvde han å bli nestleder og vi måtte bruke likestilling for å holde han unna. Denne gangen har han klart å ta posisjonen til en av de dyktigste kvinnene vi har i partiet», skriver Fossum som svar til Tove Strand.

Fossum skriver også rett ut at hun tror Giske med dette har skadet sine muligheter til å bli statsminister:

«Dette viser at Trond ikke tar likestilling eller faglig flinke kvinner på alvor! Ikke server meg at dette er valgkomiteens ansvar. Trond kunne ha sagt nei!!! Nå tror jeg at kvinnene i Ap er så sinte at de aldri vil ha Trond Giske som statsminister», fortsetter Fossum.

DEBATT: Trond Giske (Ap) mener Sylvi Listhaug (FrP) trigger høyreekstreme personer til å komme med støtteerklæringer. Det avviser hun. Se hele den intense innvandringsdebatten: https://www.dagbladet.no/video/1o7kiOitwR8 Vis mer

Giske svarer

Trond Giske sier Fossum tar feil i sitt Facebook-innlegg:

- Hun må mene 2002, og da trakk jeg meg til fordel for Anniken Huitfeldt. Hun ble ikke valgt fordi man reduserte fra to til en nestledere, så der sier Fossum det motsatte av det som var tilfellet. Jeg skulle ha barn og anbefalte dem å velge en kvinne, sier Giske til Dagbladet.

I 2002 trakk Trond Giske seg i kampen om å bli nestleder for å «for å bidra til samling og likestilling i partiet», ifølge en NTB-sak fra den gang.

Han lover også at det blir lik kjønnsfordeling mellom lederverv i Ap framover, selv om han altså erstatter Marthinsen som fraksjonsleder:

- Det kommer til å bli full likestillling mellom kvinner og menn i lederverv i gruppa, det vil alle bidra til, legger Ap-nestlederen til.

Splid

Det er også flere som sier seg uenig med både Tove Strand og Grethe Fossum på Facebook. Grethe Fossli, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet fra 2001 til 2005, støtter derimot konklusjonen:

«Helt enig Tove og Grethe, dette er bare trist», skriver Fossli.

Dagbladet har ikke lykkes få kontakt med Marianne Marthinsen eller Grethe Fossum i dag.

Mens avgjørelsen om å bytte ut Marthinsen med Giske har fått betydelig negativ oppmerksomhet det siste døgnet, virker utskiftingen av Dag Terje Andersen å være mye mindre kontroversielt.

Ikke skuffet

Partiveteranen mister jobben han har som fraksjonsleder i dag til Ap-nestleder nummer to, Hadia Tajik, men tar jobbtapet med knusende ro.

- For min del er det helt udramatisk, for jeg har heller ikke framlagt noe ønske om å fortsette som fraksjonsleder i arbeids- og sosialkomiteen, forteller Andersen til Dagbladet.

- Jeg er altså verken opprørt, skuffet eller vonbroten, sier han.