Kvinnene i fronten

Sjelden har vi sett så mange kvinnelige krigsreportere som i Irak. TV2s Lene Østby tror kvinner kan få tilgang til historier menn aldri hører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I DAG VENDTE HUN hjem til Norge med blandede følelser. Som eneste norske fjernsynsjournalist har hun fulgt krigen sammen med amerikanske soldater - blant de «innrullerte». Onsdag ble det klart at TV2 mente det ikke var sikkert nok å være der.

- Jeg håper jeg kan dra tilbake. Jeg synes det er veldig vanskelig å reise herfra nå, sa en sliten Lene Østby (34) på telefon fra Kuwait før hun dro hjem.

I bataljonen hun fulgte var det ingen kvinnelige soldater. Dermed ble det presenning rundt senga, og egen dusjetid for å få litt privatliv. Men hun er ikke alene om å være kvinnelig reporter i felten. I Bagdad rapporterer Åsne Seierstad for flere medier, Aftenposten har Elisabeth Randsborg i Sør-Irak, og for Dagbladet har Line Fransson, først i Irak, nå fra Jordan.

LENE ØSTBY SYNES det er naturlig at det blir flere kvinnelige journalister ute i fronten av en krig.

- Jeg synes det er viktig at det er kvinnelige korrespondenter. Jeg tror vi kan se ting annerledes, sier 34-åringen.

- Kanskje har vi en fordel ved at vi ikke virker så truende. Jeg tror det er vanskelig for en soldat å si til en mann at han gruer seg. Vi får kanskje mer av de private og personlige tankene. En feltprest sa at jeg var bra for moralen i leiren. Han sa de yngste soldatene mente det ikke kunne bli så ille siden jeg var der. Da vi ble trukket ut, så jeg at noen av de yngste reagerte, sier Østby.

IFØLGE NEW YORK POST er nesten halvparten av krigsreporterne fra de store fjernsynsselskapene kvinner: Emma Hurd fra Sky News, Hilary Anderson og Katie Adie for BBC, Laga Logan på CBS, Orla Gurien for Sky og Patricia Sagba for NBC er noen av fjesene og stemmene som dukker opp i fjernsynsruta.

- Historisk sett virker det som om kvinner dekker det sivile samfunn og ofrene i større grad enn menn. Menn fokuserer noe mer på våpentyper, og kvinner på de vanlige menneskene. Men det er ikke noe entydig bilde, sier førsteamanuensis Elisabeth Eide ved Journalistutdanningen i Oslo.

Hun sier at det ikke skal mye til før man får inntrykk av at det er mange kvinnelige krigskorrespondenter, fordi dette området alltid har vært dominert av menn.

- Jeg synes det er ålreit at vi får begge kjønn med. Det kan være med på å bidra til at det blir mer fokus på de menneskelige lidelsene i en krig, sier Eide.

Selv har hun lang erfaring fra reiser i blant annet Afghanistan og Pakistan.

- Kvinner har en del fordeler i muslimske land ved at de lettere får tilgang til kvinnene, sier Eide.

ÅSNE SEIERSTAD har dekket flere kriger, og rapporterer nå daglig fra Bagdad. Hun sier til den svenske avisa Expressen at krigsdekningen ville bli bedre om det var flere kvinnelige krigskorrespondenter.

- Jeg tror at vi har lettere for å fokusere på krigens konsekvenser. Det er ganske mange menn her som ikke orker å snakke mer om lidende sivile. Det er ganske mye kuler og krutt og krigens gang og fronten hit og dit, sa Seierstad til Expressen før helga.

LINE FRANSSON fra opplevde hvor dramatisk det kan være å være krigsreporter selv før en krig starter. Da hun og fotograf Tore Bergsaker skulle ut av Irak, ble de robbet og truet på grenseovergangen. Da hun fant på en historie om at hun hadde tre barn som satt hjemme og fryktet at hun skulle dø, svarte grensevaktene at de skulle få oppleve krig akkurat som irakerne. Men hun utelukker ikke at hun vil dra tilbake til landet. I fjor bosatte hun seg i Jerusalem for å følge det konfliktfylte Midtøsten på nært hold.

GRO HOLM som er utenriksredaktør i NRK tror det viktigste er at journalistene følger profesjonelle standarder, og at kjønn ikke har så stor betydning i dekningen.

- Men kvinner har kanskje noe mindre fokus på militære ting, sier hun.

SIGRUN SLAPGARD fra NRK var i går på vei hjem fra Qatar, der hun har vært på kommandosentralen til de amerikanskledede styrkene. Hun har skrevet biografien til den første norske kvinnelige krigsreporter, den legendariske Dagblad-journalisten Lise Lindbæk, og er ikke i tvil om at kvinner er minst like tøffe som menn når de er ute i felten.

- Det har vi mange eksempler på. Vi er vant til å stå på psykisk og fysisk. Det dreier seg mye om å holde ut. Der tror jeg vi er helt på høyden, sier Slapgard, som har dekket kriger i Latin-Amerika, Afrika og på Balkan.

- Jeg opplever at det kan være en fordel å ikke være så kyndig på de militære tingene. I Qatar tror jeg vi jentene lyktes oftere med å dra en general i skjorta og få ting ut av han. Vi bruker en annen terminologi, og tvinger dem til å snakke på våre premisser, sier Slapgard.

RUNE OTTOSEN er rektor ved Journalistutdanningen i Oslo tror og at kvinner tar forbehold om det de forteller.

- Det er jo mye diskusjon om å være åpen for problemene man har i dekningen av krigen. Jeg er tilbøyelig til å tro at kvinner tar mer forbehold enn menn, og ikke er så skråsikre.

RAPPORTERER: Dagbladets Line Fransson har dekket konfliktene i Midtøsten.Foto: Hans Arne Vedlog
I BAGDAD: Åsne Seierstad har dekket krig både i Afghanistan og nå i Irak. <!--/BTEK1--><!--BTEK2-->
KRIGSREPORTER: <P>Sigrun Slapgard fra NRK.<!--/BTEK3-->
UTE I FELTEN: TV2s Lene Østby har vært «embedded» og fulgt den amerikanske framrykningen innenfra. Hun vil gjerne at det blir flere kvinnelige krigsreportere. <P> <!--/BTEK0--><!--BTEK1-->