LOKALISERT: Amerikanerne brukte ekstremt mye tid på å slippe ned bomber over Laos, bomber som den dag i dag utgjør en stor sikkerhetsrisiko for flere lands innbyggere. I 2012 ble minst 500 personer skadet av miner og bomber i Laos, Vietnam og i Kambodsja. Foto: AP/CHRIS BRUMMITT/NTB SCANPIX
LOKALISERT: Amerikanerne brukte ekstremt mye tid på å slippe ned bomber over Laos, bomber som den dag i dag utgjør en stor sikkerhetsrisiko for flere lands innbyggere. I 2012 ble minst 500 personer skadet av miner og bomber i Laos, Vietnam og i Kambodsja. Foto: AP/CHRIS BRUMMITT/NTB SCANPIXVis mer

Kvinnene med verdens FARLIGSTE JOBB

De jobber varsomt. Har nerver av stål. De rydder opp etter en krig som ble avsluttet for 40 år siden. 80 millioner bomber ligger fortsatt udetonerte i Laos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

LAOS (Dagbladet/Expressen): Med varsomme hender skraper småbarnsmor Monkeo (37) bort et tynt lag med jord. Under ligger ei bombe - klar til å eksplodere når som helst.

Forsiktig plasserer hun sprengstoff inntil bomben for å utløse en kontrollert eksplosjon. Vi er med en tropp kvinnene som virkelig viser at de har nerver av stål - og som kanskje utfører en av verdens farligste jobber.

En varm bris kommer inn over det vakre landskapet. På et åpent felt omringet av jungel arbeider en gruppe kvinner i lyse uniformer. De beveger seg langs teipede markeringer og bærer på metalldetektorer.

Vi befinner oss utenfor byen Phonsavan i Xieng Khuan-provinsen, nord i Laos. Landet i Sørøst-Asia - som ligger klemt inne mellom Thailand, Kina, Vietnam og Burma - er kanskje mest kjent for sitt kommunistregime - og for å være det landet i verden som ble bombet mest under Vietnamkrigen.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn