- Kvinnene mest brutale

MOSKVA (Dagbladet): Halvparten av terroristene som tok mer enn 700 gisler i et teater i Moskva, var kvinner. De var de mest brutale, sier vitner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange av kvinnene er enker etter menn som har blitt drept på den tsjetsjenske slagmarka. Andre er kvinner som har blitt voldtatt av russiske soldater mens fedre, ektemenn og brødre har blitt tvunget til å se på. De er rammet av den verste skam i et ekstremt patriarkalsk samfunn. De er kvinner som ikke har noe å miste.

- Det er et velkjent faktum at når kvinner som er oppdratt i strenge orientalske tradisjoner, tvinges til å bryte konvensjoner, så har de færre følelsesmessige grenser, sier psykologen Leonid Krol.

Forplikter å hevne Det tsjetsjenske samfunnet er ekstremt patriarkalsk. Mannen er familiens selvsagte overhode, og kvinnene er til for å bringe slekta videre.

Samtidig er familien den avgjort viktigste referansen i det tsjetsjenske samfunnet. Forpliktelsen til å ta hevn er grunnleggende. Kombinasjonen av å ha mistet alt, og forpliktelsen til å ta hevn i forhold til overgrep mot familien, gjør kvinnelige terrorister til en åpenbar trussel overfor det russiske samfunnet. Og de har sine grunner for voldelig atferd.

Russisk vold

- I den andre tsjetsjenske krigen har de russiske soldatenes vold mot tsjetsjenske kvinner nådd et patologisk nivå. Jeg kjenner personlig kvinner som har blitt voldtatt av russiske soldater mens deres fedre, ektemenn og brødre har blitt tvunget til å se på. Etter en slik opplevelse blir kvinnene gale eller de blir selvmordssoldater, sier Zulaikhan Badalova, som leder det tsjetsjenske kultursenteret i Moskva.

Ny dimensjon

De tsjetsjenske kvinnene som deltok i gisselaksjonen i Moskva, var kledd i heldekkende svarte klær. Øynene og hendene var det eneste som ikke var tildekket.

På hodet hadde de inskripsjoner på arabisk fra Koranen. Det er ikke vanlig at tsjetsjenske kvinner går tildekket. Det gir gisselaksjonen i Moskva en ny og sterk religiøs dimensjon. Russland har etter gisseldramaet i Moskva all grunn til å frykte kvinnelige tsjetsjenske selvmordere som ikke har annet å miste enn sin fornedrelse og skam - om ikke sine lenker.

UTEN SKRUPLER: Tsjetsjenske kvinner som har mistet sine menn i krigen mot russerne, eller blitt voldtatt av russiske soldater, har ingenting å miste.