Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvinnene når ikke toppen i norske medier

Kvinner faller fra før de når ledergruppene i norske medier. Det er en klar overvekt av menn som leder norske medier, viser en ny undersøkelse. 

OVERVEKT AV MENN: Mediebedriftenes Landsforening (MBL) har undersøkt kjønnsbalansen i norske mediebedrifter. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
OVERVEKT AV MENN: Mediebedriftenes Landsforening (MBL) har undersøkt kjønnsbalansen i norske mediebedrifter. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mediebedriftenes Landsforening (MBL) har for første gang har undersøkt kjønnsbalansen i norske mediebedrifter. Kartleggingen viser at mens kjønnsdifferansen er forholdsvis god når det gjelder vanlige ansatte i redaksjonelle bedrifter, så forsvinner kvinnene på vei mot toppen.

I redaksjonelle bedrifter er 61 prosent av lederne menn mot 39 prosent kvinner. Enda verre står det til i mediekonsernene, der kun 21 prosent av ledergruppen er kvinner. Også på mellomledernivå er det ubalanse i kjønnsfordelingen, 67 prosent av mellomlederne er menn.

- Denne undersøkelsen er en del av MBLs oppfølging av undersøkelsen om seksuell trakassering som vi gjennomførte i høst. Der kom det fram at flere mente at bedrifter med god kjønnsbalanse bedre vil kunne bli kvitt trakasseringsproblemer. Derfor er det viktig at vi nå har fått fram fakta om hvordan det står til med kjønnsbalansen i norske medier, sier MBLs styreleder Tove Nedreberg.

227 av MBLs 330 medlemsbedrifter har svart på undersøkelsen. Undersøkelsen omfatter totalt 7.863 ansatte. Bedriftene inkluderer redaksjonelle bedrifter, distribusjonsbedrifter, trykkerier, konsern og annet (hovedsakelig salgssammenkjøringer og mediebyrå).

Distribusjonsbedriftene og trykkerier er tradisjonelt mannsdominerte bedrifter, og undersøkelsen viser at det fremdeles er en stor overvekt av menn i disse bedriftene på alle nivåer. I kategorien "annet" er det derimot en overvekt av kvinner både blant de ansatte og mellomlederne. Men også i denn faller damene fra når det kommer til toppledelsen. Det er en overvekt av kvinnelige mellomledere, men i ledergruppene sitter det flest menn.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!