Kvinnene på Tahrir er buret inne i «grenseløs lykke»

Inngjerdet av et grønt reip feirer Egypts kvinner revolusjonen som fjernet den islamistiske presidenten Mohamed Mursi i går.

GRØNN SONE: Reipet stenger mennene ute, og kvinnene inne. Foto: Morten Christoffer Bjørndal/Dagbladet
GRØNN SONE: Reipet stenger mennene ute, og kvinnene inne. Foto: Morten Christoffer Bjørndal/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAIRO (Dagbladet): - Vi er veldig lykkelige, grenseløst lykkelige, over revolusjonen, sier Azza Hamed til Dagbladet. Det er ennå tidlig på dagen, og den egyptiske revolusjonens episenter - Tahrir-plassen - er ennå ikke full av mennesker. Men noen hundretalls kvinner danser til skingrende musikk. Noen er tilslørt, andre ikke, men alle har store smil.

I fred for mannfolk   Kvinnene her har frivillig latt seg bure inne av et tjukt grønt reip. Der kan de være i fred for mannfolk som ofte krafser og klår på kvinner når de er i store folkemengder, slik som under de store demonstrasjonene mot den avsatte president Mursi. Det har dessuten vært rapportert om flere voldtekter i det revolusjonære folkemylderet.

Men innenfor det grønne reipet får kvinnene være i fred. Azza Hamed har kommet til plassen sammen med venninne og kollega Rabab Muhamed.

- Det er friere for oss her inne sier Rabab, som ikke er veldig begeistret for å utdype emnet uønsket seksuell oppmerksomhet overfor Dagbladet. Men revolusjonen vil de to kvinnene gjerne snakke om.

- Vi har store drømmer for Egypt, og de vil bli til virkelighet, sier Azza. De to kvinnene jobber i Arbeidsdepartementet, og de har både profesjonelle og faglige grunner til å ta litt ekstra i når de feirer.

Mursi fjernet de profesjonelle - Det har vært fryktelig under Mursi. Han fjernet alle profesjonelle medarbeidere, og satte inn sine folk fra Det islamske brorskapet. Det kan ikke bli verre enn det var, bare bedre, sier Rabab.

LYKKELIGE SOM INNGJERDET: Azza Hamed, i blått hodeplagg, og Rabab Mohamed, i turkis, feirer at president Mohamed Mursi er avsatt. Foto Morten Christoffer Bjørndal/Dagbladet
LYKKELIGE SOM INNGJERDET: Azza Hamed, i blått hodeplagg, og Rabab Mohamed, i turkis, feirer at president Mohamed Mursi er avsatt. Foto Morten Christoffer Bjørndal/Dagbladet Vis mer

-Vi stoler på at de militære nå vil samle Egypt, sier Azza.

Noe av den viktigste kritikken mot ex-president Muhamed Mursi er nettopp at han var spilttende, og ikke samlende, at han førte en politikk der islam skulle gjennomsyre forvaltningen og samfunnet på de fleste områder. Det er erfaringene fra dette - den stadig trangere ensrettingen av det egyptiske samfunnet - Azza og Rabab er grundig lei av.

- Nå kan vi endelig puste fritt, sier Azza Hamed.

Klokka 20. 00 i kveld skal revolusjonens sterke mann, forsvarsminister Abled Fattah el-Sisi, tale til nasjonen. Talen vil bli overført blant annet på store TV-skjermer på Tahrir-plassen. Det er stor spenning knyttet til hvilke ord generalen vil bruke for å forklare maktovertakelsen, og på hvordan de som er, og har vært, Mursis tilhengere, vil reagere på el-Sisis tale.

I tillegg ber Den islamistiske koalisjonen i Egypt nå sine følgere om å trekke ut i gatene i morgen for å demonstrere mot avsettelsen av Mohamed Mursi, melder Reuters.