Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvinnene som frykter for livet: - Jeg vil avsløre hva som foregår der

Arwa og Moudi forlot hjemlandet sitt, Saudi-Arabia, i frykt. Nå kan de ikke dra tilbake. 

- STRAFFEN MIN ER HALSHUGGING: De Saudi Arabiske kvinnene har ikke flyktet til USA på grunn av krig, men på grunn av minimale rettigheter og et juridisk system som gjør dem avhengig av mannlig tillatelse for nesten dagligdagse gjøremål. Nå frykter de for livene sine. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det eneste jeg vil er å leve et normalt liv uten frykt. Jeg vil ikke måtte late som om jeg er noen andre enn den jeg er. Det er alt jeg ønsker, forteller Arwa til CNN.

Arwa, som skjuler identiteten sin med et dekknavn, rømte fra Saudi-Arabia for to år siden. Hun har søkt asyl i USA, en søknad som kan bety liv eller død. Om hun må tilbake igjen, frykter hun det verste.

Snek seg ut

Arwa kom først til USA som student, før hun dro tilbake til Saudi-Arabia for å jobbe i noen år. Da hun stilte spørsmål ved kvinnenes begrensede frihet i hjemlandet, møtte hun en kald skulder fra familien sin.

Frustrasjonen over kvinners situasjon gjorde at hun tok et stort valg: Å forlate landet, forhåpentligvis for godt. Hun snek seg ut av familiehjemmet og dro over grensa til Bahrain. Der startet hun reisen til USA.

Å forlate hjemmet og landet sitt var uten tillatelse fra faren, som også er hennes juridiske verge. Å gjøre dette kan føre til fengselsstraff.

Mannlig verge

Alle kvinner i Saudi-Arabia, uavhengig av hvor gamle de er, har en mannlig verge.

- Kvinner og barn kan ikke opptre ovenfor det offentlige uten tillatelse fra vergen. De kan ikke kjøre selv, for eksempel. Det bygger på en idé om at det er mannen som er familiens overhode, og derfor må de andre i familien, døtre, koner og mindreårige barn, ha tillatelse fra denne mannen, forteller Midtøsten-ekspert ved UiB, Knut B. Vikør til Dagbladet.

- Denne vergen må godkjenne alt mulig, som for eksempel ekteskap, reiser, og å få offentlige dokumenter.

Vikør forteller at denne ordningen er bundet både formelt og juridisk.

Kampanje i sosiale medier

16. juli i fjor publiserte Human Rights Watch en rapport om det mannlige vergesystemet i Saudi-Arabia. «Jeg vil heller at du skal drepe meg, enn at en mann som mishandler meg skal kontrollere livet mitt», sier en kvinne, ifølge rapporten.

Kvinnerettighetsforkjempere i Saudi-Arabia har gjentatte ganger krevd at myndighetene avskaffer vergesystemet.

Denne rapporten inspirerte en kampanje i sosiale medier blant kvinner fra Saudi-Arabia. Gjennom sommeren tvitret de om urettferdigheten ved vergesystemet. Landets eldste religiøse autoritet, Grand Mufti, beskrev kampanjen som «noe kriminelt mot det Saudiarabiske og muslimske samfunnet.»

Uvanlig

En av kvinnene som var med på denne kampanjen heter Moudi. Hun, i likhet med Arwa, forlot Saudi-Arabia for å søke asyl i USA.

Hun frykter også det verste om det viser seg at asylet ikke blir innvilget.

- Straffen i Saudi-Arabia for en som meg som sto opp imot regjeringa er halshugging, forteller hun til CNN.

Se de sterke møtene med jentene øverst i saken.

Ifølge CNN er det ikke vanlig at saudiarabiske kvinner søker asyl i USA. Fra 2005 og 2011 var 111 av 250 000 asylsøknader fra saudiarabiske personer. 29 av dem fikk asyl, viser tallene fra det amerikanske justisdepartementet.

Folkene bak kampanjen sier imidlertid at antallet kvinner som ønsker seg ut av landet fordi de frykter for livet, ikke reflekteres i de relativt lave tallene på asylsøknader til USA.

Ikke stereotypien av en flyktning

De Saudi Arabiske kvinnene er ikke mye stereotypien av en flyktning. De er høyt utdannede og har råd til gode advokater og hotellrom.

Vikør forteller at ressurser er nødvendig for å kunne dra.

- De som flykter må ha en sterk oppfatning og selvstendighet om å ville leve i et annet type samfunn, det er ikke spesielt vanlig. For å forlate landet må de også ha ressurser. Det er mange i Saudi-Arabia som har mye penger, forteller Vikør.

Både Arwa og Moudi forlot familier med relativ rikdom. Deres flukt ble enklere av at begge tidligere hadde studert i USA. Det gjorde at de hadde et lite nettverk å støtte seg på, og at de hadde mulighet til å hemmeligholde nok ressurser for å kunne flytte ut av hjemlandet sitt.

«Kan straffes med døden»

Verken Arwa eller Moudi er muslimer lengre.

En notis deklarerte Arwa og to andre som frafalne. Notisen ble delt ut i lokalområdet hennes i Saudi-Arabia, og beskrev hvordan de hadde gitt avkall på islam i sosiale medier. «Straffen for dette kan være døden», minnet den leserne på.

Arwa brukte blant annet denne i asylsøknaden sin, for å vise at livet faktisk står i fare om hun må tilbake. Dette, sammen med at hun har stilt spørsmål og utfordret landets vergesystem, og at hun har forlatt hjemmet og landet sitt uten tillatelse.

Til CNN forteller hun at hun frykter straffen hjemme. En straff for å bringe skam over familien, og for å ikke adlyde faren. Hun frykter også at staten kan straffeforfølge henne om hun ikke går tilbake til islam.

Frykten Arwa beskrev kan omsider slippe taket, da hun like etter, to år etter at hun flyktet, fikk innvilget asyl i USA.

Asylstatusen til Moudi, som kom til USA for en måneds tid siden, er ennå uviss.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling