Kvinnene svikter innvandrerne

De fleste nordmenn har et positivt syn på innvandrerne. Men kvinnene faller fra. Færre kvinner slutter opp om innvandrerne nå enn tidligere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet): I går trykket Dagbladet en undersøkelse som viste at nordmenn er skeptiske til økt innvandring. Dagens MMI-måling viser imidlertid at de fleste av oss har en positiv holdning til dem som allerede er i Norge.

48 prosent mener innvandrere er dyktige og arbeidsomme folk som yter et verdifullt bidrag til økonomi og arbeidsliv, m ens 33 prosent mener de vil utnytte velferdsordninger.

Kvinnene svikter

Kurdiske Mehmed Kaya kom til Norge i 1979. Han er førsteamanuensis ved Høgskolen i Finnmark, utdannet sosiolog og ekspert på innvandring. Han er overrasket over at færre kvinner nå har et positivt syn på innvandrere.

- Undersøkelsen viser at tendensen har snudd. Det er positivt for mennene, men litt trist at oppslutningen går ned blant kvinnene, sier Kaya, og viser til Statistisk sentralbyrås undersøkelser fra 1998 og 2000, der flere kvinner var positive.

Negativt om islam

Kaya forklarer den synkende oppslutningen med negativt fokus på islam de siste åra.

- De med muslimsk bakgrunn utgjør den største innvandrergruppa. Jeg setter den synkende oppslutningen blant kvinner i sammenheng med at islam er blitt framstilt veldig unyansert som en svært diskriminerende og kvinneundertrykkende religion.

- Jeg tror likevel den yngre generasjonen kvinner fortsatt er positive, men at skepsisen øker med alderen, sier han.

Det siste bekreftes av MMI.

- Nå ser det ut til at mennene kommer etter med et positivt syn. Men det er større forskjeller i holdningene etter alder, utdannelsesnivå og geografi enn etter kjønn, sier Håkon Kavli i MMI.

Kaya er skuffet over at folk i distriktene fremdeles har mer negative holdninger til innvandrere enn folk i Oslo.

- Jeg opplever det behagelig å være innvandrer både i Trondheim og i Alta, der jeg jobber. Jeg tror de få som er negative i Oslo, markerer standpunktene sine i sterkere grad enn folk ellers i landet gjør.

NORSK EKSPERT: Mehmed Kaya mener fiendtlig propaganda mot islam og muslimer har bidratt til at færre kvinner er positive til innvandrerne. Datterrn Zozan Kaya Asphaug (22) er på julebesøk fra studier i London.