Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvinnene taper lønnskampen

Menn tjener markert mer enn kvinner enten de er i typiske mannsyrker eller i stillinger som begge kjønn har. Mannsyrkene er i gjennomsnitt 47 000 kroner bedre lønnet enn kvinneyrkene. Men også blant menn og kvinner som har samme stilling, taper kvinnene så det suser. Mannlige overleger tjener for eksempel 60 000 kroner mer enn kvinnelige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser beregninger som baserer seg på den ferskeste lønnsstatistikken fra det tekniske beregnings- og statistikkutvalget for kommunesektoren. De bygger på gjennomsnittstall for lønna til over 320 000 kommuneansatte pr 1. oktober i fjor. Resultatet av årets kommuneoppgjør er ikke tatt med i beregningene.

De siste tilleggene er mikroskopiske og utgjør i gjennomsnitt 0,12 prosent. Dessuten vil lønnstilleggene som er gitt på en del begynner- og lederstillinger, først bli utbetalt fra 1. august. Dagbladets oversikt vil derfor gi et korrekt bilde av situasjonen akkurat nå.

Lik jobb - ulik lønn

Her kan du finne hva som er den faktiske, gjennomsnittlige lønnsforskjellen mellom menn og kvinner i 53 identiske stillinger i norske kommuner. I elleve av disse stillingskategoriene tjener kvinner noe mer enn menn. I resten er det omvendt. Og da er forskjellene betydelig større.

Kvinnelige barnehageassistenter og assistenter i skolefritidsordningen tjener drøyt 5000 kroner mer enn sine mannlige kolleger. Men de mannlige assistentlegene tjener 51 084 kroner mer i året enn de kvinnelige.

Du kan også studere hva lønna er i typiske mannsyrker og kvinneyrker i kommunene. Statistikken gir også et interessant innblikk i hvor kjønnsdelt stillingsfloraen er. Vi fant 58 typiske kvinneyrker i kommunene og 44 mannlige. I 53 stillinger er det tilstrekkelig med kvinner og menn til å komme med i statistikken.

Ingen menn er oppført som bibliotekar, ergoterapeut, fysioterapeut, aktivitør, intensivsykepleier eller pedagogisk-psykologisk rådgiver. Ingen menn er heller omsorgsarbeider, kontorassistent eller hjemmehjelp. Det må imidlertid være minst 100 mannlige for at de skal kunne komme med i statistikken.

Flest kvinner

Kvinnene glimrer med sitt fravær i statistikken over ambulansesjåfører, brannkonstabler, formenn, kultursjefer, overarkitekter, personalsjefer, rådmenn, sjefingeniører, skolesjefer, vaktmestrer og økonomisjefer.

Kvinner er likevel i dundrende flertall i kommunene. Statistikken omfatter nesten 350 000 stillinger, hvorav kvinnene besitter om lag 270 000. De resterende 80 000 innehas av menn, stort sett bedre betalt.

Og selv om lavtlønte kvinner gikk «seirende» ut av fjorårets gedigne lønnsfest, forteller statistikken at menn fikk størst lønnsøkning; 22 000 kroner i snitt mot kvinnenes 19 700 kroner.

GREIT Å VÆRE MANN: Mannlige overleger tjener 60 000 kroner mer enn kvinnelige kolleger. Det viser beregninger som baserer seg på den ferskeste lønnsstatestikken.