Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvinnenes forbudte opptak fra innsiden av IS' lukkede by

Risikerer livet for å gi dokumentasjon til omverdenen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med skjulte kameraer har to syriske kvinner skildret livet i den stengte IS-byen Raqqa. Kvinnene har arbeidet i samarbeid med den svenske avisen Expressen, og risikerer å steines til døde dersom deres filmer oppdages. 

- Vi vil at verden skal få vite, forteller damene til Expressen på spørsmål om den voldsomme risikoen de løper.  

Filmen viser at shariapolitiet patruljerer gatene på jakt etter kvinner som ikke skjuler seg tilstrekkelig bak sin nikab, og historier om grusomme henrettelser fortelles. I flere uker har de to damene dokumentert hverdagslivet i byen nord i Syria.

Unike opptak Det er totalforbudt for kvinner å gå alene på gatene i Raqqa, og dem som ikke følger reglene risikerer pisking eller fengsel. Kvinner får heller ikke snakke høyt eller vise sine hender. I filmen forklarer en taxisjåfør at han ikke har lov til å kjøre en kvinne alene - gjør han det, risikerer han bøter og kvinnen piskeslag.

Opptakene er unike, og viser livet i en by som ble avstengt fra verden da IS overtok kontroll over den i august 2014. Siden da har bare propagandaopptak fra Raqqa nådd ut.

Den frie syriske armé kjempet for Raqqa til siste bloddråpe, men tapte. Da ammunisjonen tok slutt valgte mange av dem å drukne seg selv i elva Eufrat framfor å bli tatt til fange av IS. 

- Flere hundre lik fløt opp i Eufrat, og ble fisket opp av IS. Våpen hang rundt halsen på de døde, og IS tok dem, for så å dumpe likene tilbake i elva, sier Oum Mohammed, en av kamerakvinnene. 

Jenteskoler er stengt Opptakene viser at kvinner er spesielt skadelidende under IS' regime i Raqqa. 

- Jenteskoler ble stengt av IS, og nå domineres undervisninga av sharia. Hele det gamle skolesystemet forsvant og ble erstattet av IS-skoler, fortsetter Oum Mohammed.

Hun forteller også Expressen om hvordan en påstått homofil mann ble straffet av IS.

- De sendte ham på shariakurs i tre måneder, og han ble tvunget til å lære seg Koranen på rams. Men en dag ble folk tilkalt til et kvartal i Raqqa for å se på at han ble henrettet. De dytta han ned fra byens høyeste bygg.

Voldsom brutalitet Ifølge Oum Mohammed er barbariske henrettelser nå dagligdags i byen som en gang huset 250 000 mennesker. På vei til markedet på en dag ble bussen hennes stoppet fordi det var henrettelse på gang, og veien var sperret.

- Jeg gikk av. Folk var nysgjerrige og ville titte. Jeg så at de hadde plassert en ung mann på bakken. Han var soldat. Bødlene sto over ham i svart. De var fire eller fem stykker, de skjøt ham og så skar de hodet av kroppen hans. Jeg forsøkte se på, men jeg orket ikke. 

- Jeg opplevde ham som død innen de slaktet ham. Han satt der helt stille uten noen som helst reaksjoner.
Steinet til døde Expressens to kamerakvinner forteller om grusomme scener med brutal vold og kvinneundertrykkelse
i det nå IS-styrte Raqqa. Ifølge de to er kvinner alltid et mål for IS' brutalitet så snart de går ut av døra.

- De sier ikke hva kvinnen har gjort galt. Om de skal steine henne til døde ber de bare folk komme til torget for å se på.
Så kaster mesteren første stein, og de andre begynner å kaste sine, sier Oum Omran. 

Hun og Oum Mohammed har vurdert å flykte byen lenge, men blitt værende for å hjelp en kvinne som er gravid.
Hun risikerer også steining til døden dersom IS avslører gravideten, som er utenfor ekteskapet.
Redningen ble innsmuglede abortpiller, forteller de to syriske kvinnene.