TILSTO: Grensevakten Juan David Ortiz har tilsto lørdag at han har drept fire personer de siste to ukene. Foto: Webb County Sheriff‚'s Office via AP / NTB scanpix
TILSTO: Grensevakten Juan David Ortiz har tilsto lørdag at han har drept fire personer de siste to ukene. Foto: Webb County Sheriff‚'s Office via AP / NTB scanpixVis mer

Kvinnens dramatiske flukt fra seriedrapsmannen avslørte ham

Grensevakta Juan David Ortiz er siktet for fire drap. Han har tilstått.

Lørdag ble den amerikanske grensevakta, Juan David Ortiz, pågrepet mistenkt for å stå bak drapet på fire kvinner i Laredo i Texas.

Alle de fire drepte tilhørte prostitusjonsmiljøet i den lille amerikanske byen, og blant byens prostituerte hadde allerede alarmen gått før Ortiz ble pågrepet.

I løpet av bare noen dager hadde to kvinner, som jobbet som prostituerte, blitt funnet drept.

Kvinne rømte

Fredag plukket Ortiz opp en kvinne i sentrum av byen. De to dro hjem til Ortiz, og der diskuterte de blant annet den første kvinnen som ble drept, Melissa Ramirez, som var en venn av kvinnen, skriver Washington Post.

Hun ble funnet død et stykke nord for Laredo, i et avsidesliggende område, 4. september.

Ifølge kvinnen oppførte Ortiz seg rart, og stemningen skal ha blitt så spent at kvinnen kastet opp foran Ortiz' hus før de to dro til en bensinstasjon i nærheten.

Til politiet har kvinnen fortalt at hun ikke klarte å få venninnen ut av tankene, og at hun ønsket å fortsette samtalen om henne. Ortiz svarte med å dra opp en pistol og gripe tak i kvinnens skjorte.

Kvinnen klarte å hoppe ut av bilen, skjorta hennes ble revet av, men hun klarte å flykte inn i natta. Ortiz rømte umiddelbart fra stedet, og kvinnen traff tilfeldigvis på en politimann like i nærheten.

Kvinnen klarte å gi politiet en detaljert beskrivelse av Ortiz, deriblant en beskrivelsene av hans tatoveringer, og hun fortalte hvor Ortiz bodde, skriver CNN.

Tilsto drapene

Det førte til at politiet, i 02-tida natt til lørdag, kunne pågripe Ortiz. Han gjemte seg i bilen sin på parkeringsplassen utenfor et hotell, etter å ha flyktet fra politiet.

35 år gamle Ortiz tilsto i avhør å ha drept de to kvinnene politiet visste om, men han hadde flere tilståelser.

I de fem timene det hadde gått fra han flyktet fra bensinstasjonen til han ble pågrepet, hadde han drept ytterligere to personer, som så langt ikke er identifisert: En kvinne og en transkjønnet kvinne.

- Vi anser dette for å være en seriedrapsmann som jaktet på det ene offeret etter det andre, sier politisjef i Webb County, Martin Cuellar.

Statsadvokat Isidro Alaniz roser kvinnen som klarte å rømme, og sier at Ortiz kunne ha kommet til å drepe flere dersom hun ikke hadde vært så modig.

Ble konfrontert av drept kvinne

Alle fire drapene Ortiz nå har tilstått å ha stått bak ble gjennomført på omtrent samme måte. Ofrene ble skutt i hodet.

Melissa Ramirez var den første som ble drept. Hun ble funnet 4. september, men politiet mener hun ble drept dagen i forveien.

Det andre offeret var 42 år gamle Claudine Anne Luera, som ble funnet skutt og alvorlig skadet torsdag. Fembarnsmoren døde på sykehuset seinere samme dag.

Ifølge rettsnotatene skal Ortiz ha forklart at Luera anklaget ham for å ha vært den siste som hadde sett Ramirez i live.

Og i løpet av de fem timene det gikk fra han stakk fra bensinstasjonen og til han ble pågrepet, skal han altså ha plukket opp ytterligere to personer i sentrum av Laredo, kjørt dem ut av byen, og drept dem.

- Han er iskald

Ortiz skal ikke ha vært spesielt samarbeidsvillig i avhørene, men etter at etterforskerne tok av ham håndjernene, begynte han å forklare seg. Han viste ingen følelser.

- Denne fyren er kald, sier statsadvokat Alaniz.

Ramirez har jobbet som grensevakt i 10 år. Han møtte på jobb som vanlig hver dag, helt fram til han ble pågrepet, skriver nyhetsbyrået AP.

- Mens politiet lette etter drapsmannen møtte han på jobb hver dag som normalt, sier statsadvokaten.

Lørdag kom det også en uttalelse fra Ortiz' arbeidsgiver, U.S. Customs and Border Protection.

- Vår dypeste medfølelse går til ofrenes familie og venner. Selv om CBPs policy er å ikke kommentere detaljer om en pågående etterforskning, så vil ikke en kriminell handling utøvd av en av våre ansatte bli tolerert, het det i uttalelsen.

Politiet er helt sikre på at Ortiz handlet alene.