Kvinnens hus saumfares

En 23 år gammel kvinne ble i går kveld siktet for å ha forklart seg falsk om sin rolle i forsvinningen av den seks år gamle Kim Eirik Salmela Farstad (6). Kvinnen er tidligere dømt for en rekke straffbare forhold, blant annet for legemsfornærmelse mot en 14 år gammel gutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seint i går kveld startet politiet en grundig undersøkelse utenfor huset der kvinnen bor med sin bror. Det var utenfor dette huset seksåringens sykkel ble funnet, og det var her seksåringen sist ble sett.

- Det er veldig mye som gjenstår før huset er saumfart. Vi har vært inne i huset tre ganger, men ikke etter at kvinnen ble siktet, sa lensmann Arnfinn Fuglevåg til Dagbladet i natt.

I går ble kvinnen brakt til lensmannskontoret på Hopen for et tredje avhør.

Avhøret varte i seks timer, før hun ble siktet for falsk forklaring og kjørt til politihuset i Kristiansund for nye avhør utover natta. I morgen vil hun bli framstilt for varetektsfengsling - uten at det foreløpig er oppnevnt forsvarer for kvinnen.

Politiet vil ikke gå ut med hva hun skal ha forklart falsk, men etter det Dagbladet erfarer stemmer hennes forklaring ikke overens med det andre vitner har forklart.

Kvinnen hevder selv at hun gikk i fjæra noen hundre meter fra huset mellom kl. 19 og 20.

Kråkeegg

Seksåringens foreldre sier til NTB at Kim Eirik fortalte at han skulle få et kråkeegg av den siktede kvinnen ved hennes hus, dersom han kom dit klokka 19 torsdag kveld. Ifølge moren Wenche Farstad har to vitner overhørt dette løftet.

- Jeg kan bekrefte at det forelå en slik avtale mellom gutten og den siktede kvinnen, men at den siktede er uenig i dette tidspunktet, sier lensmann Arnfinn Fuglevåg til Dagbladet.

- Vi er spent på hennes motiv for å forklare seg falskt. Hun har ikke alibi for det aktuelle tidsrommet gutten forsvant, sier lensmannen.

Kim Eirik hadde fått forbud av sine foreldre mot å nærme seg kvinnens hus. Grunnen til dette er høyst sannsynligvis kvinnens omfattende rulleblad. Hun er dømt for en rekke forhold, blant annet falsk anmeldelse, trusler med kniv, legemsfornærmelse og skadeverk.

Dyttet på sjøen

I 1997 ble hun dømt for legemsfornærmelse mot en 14 år gammel gutt, etter at hun dyttet ham på sjøen fra en brygge. Kvinnen har flere ganger vært innlagt på psykiatriske institusjoner, og det skal i flere av straffesakene der hun har blitt dømt, vært tvil om hun er strafferettslig tilregnelig.

Kvinnen soner for øyeblikket en dom, men er underlagt Kriminalomsorg i frihet, og får lov til å være hjemme.

Hennes bror forteller at han selv møtte den savnede Kim Eirik ved sitt hjem, to dager før han forsvant.

- Jeg kom hjem fra jobb, og satt i bilen da gutten kom gående ned under verandaen. Han hadde vært og hilst på hunden min, Leika. Han skravlet og var glad. Torsdag var jeg selv ute på turorientering da gutten forsvant, og min søster sier hun var i fjæra og samlet rekved da gutten ble sett i oppkjørselen, sier broren.

Holdes innesperret

Selv om politiet har siktet en person i saken, fortsetter letingen etter Kim Eirik. Selv om håpet om å finne gutten i live svinner, har ikke de over 400 letemannskapene gitt opp. Også foreldrene er sterke i troen.

- Vi er helt sikre på at Kim Eirik har vært utsatt for noe kriminelt, og vi tror han holdes innesperret et eller annet sted, sier foreldrene Keijo Salmela og Wenche Farstad til NTB.

- Jeg ser ansiktet hans for meg hele tida, og klarer ikke verken å tenke eller gjøre noe fornuftig mer, sier far og klarer ikke å holde tårene tilbake.

Selv om kvinnens hus har blitt gjennomsøkt flere ganger siden forsvinningen, forberedte politiet seint lørdag kveld seg på å gå inn i kvinnens hus for en ny grundig ransakelse. Tomta rundt huset ble finsøkt med hunder.

SPORHUNDER: Seint lørdag kveld ble kvinnens hage gjennomsøkt av seks sporhunder, uten at det ble gjort funn. I dag skal huset og områdene rundt gjennomsøkes nok en gang.