Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kvinnens rett går foran legens

Bent Høie sender lov om legers reservasjonsmulighet på høring over jul.

KRANGEL: SV-leder Audun Lysbakken anklager helse- og omsorgsmininster Bent Høie (H) for å skygge unna debatt om fastlegers mulighet til å reservere seg mot å henvise kvinner til abort. Høye mener han har vist stor åpenhet og svart på en rekke spørsmål om saken i Stortinget. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KRANGEL: SV-leder Audun Lysbakken anklager helse- og omsorgsmininster Bent Høie (H) for å skygge unna debatt om fastlegers mulighet til å reservere seg mot å henvise kvinner til abort. Høye mener han har vist stor åpenhet og svart på en rekke spørsmål om saken i Stortinget. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SV-leder Audun Lysbakken anklager helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) for å skygge unna spørsmål og debatt om legers mulighet til å reservere seg mot aborthenvisning.

Har svart SV har sendt ni spørsmål til helse- og omsorgsministeren om hvordan reservasjonsmuligheten skal praktiseres, som de etter fem uker ikke har fått svar på. Høie avviser kritikken, og viser til at han har svart på i alt 12 ordinære spørsmål om saken fra Stortinget.

- Lysbakken skal få svar på brevet, men alt han spør om er allerede svart på, sier Høie til Dagbladet. Han viser blant annet til en rekke spørsmål om saken i Stortingets spørretime.

- Pasientens rettighet går foran Ett av spørsmålene Lysbakken stiller, er hvorvidt det blir noen nedre grense for antall legeårsverk i en kommune før reservasjonsmulighet for leger kan gis.

- Dette vil vi beskrive i forskriften når den kommer. Men kriteriet er at kvinnen som søker abort, skal få oppfølging innen samme dag av en annen fastlege. Det er kommunen som inngår avtale med fastlege, men for at den skal bli godkjent, må den være innenfor kriteriene i forskriften. Pasientens rettighet vil gå foran legens reservasjonsmulighet, sier Høie.

I morgen er det høring i Stortingets helse- og omsorgskomité som del av behandlingen av et privat forslag fra SV mot reservasjonsrett. Lysbakken mener Stortinget som en del av behandlingen av saken har krav på å vite hvordan regjeringen tenker seg ordningen i praksis.

Oppsiktsvekkende - Høie gikk ut i media med en skisse, men har ikke kommet med noen informasjon til Stortinget. Det er nå fem uker siden jeg ba om svar på ni helt konkrete spørsmål. Jeg mener det er ganske oppsiktsvekkende at helse- og omsorgsministeren ikke prioriterer å svare Stortinget, men gir media en skisse, sier Lysbakken til Dagbladet.
Høyre og Frp har i samarbeidsavtalen med KrF gått med på at «det gis reservasjonsmuligheter for fastleger etter avtale med Den norske legeforening». Venstre står utenfor denne avtalen.

- Dukker unna debatt Høie har ikke lagt skjul på at en slik reservasjonsmulighet ikke er Høyres primærstandpunkt.
- Høie synes nok saken er svært ubehagelig. Derfor prøver han å la være å komme med klare svar. Han dukker unna debatt om saken. Det er veldig mange uklare ting i skissen.

De ni spørsmålene jeg stiller, knytter seg alle til det jeg mener gjør at Bent Høies modell ikke kan gjennomføres uten konsekvenser for kvinnen som søker abort, sier Lysbakken.

- Meningsløs påstand - At jeg dukker unna debatt om denne saken, er en helt meningsløs påstand. Jeg har svart på alle problemstillingene i Lysbakkens spørsmål. Så valgte vi å gå ut med en detaljert skisse om hva regjeringen jobber med. Det vanlige ville vært å vente til høringsnotatet var klart. Det er få saker det har vært mer åpenhet om og mulighet til å få svar på små og store spørsmål om enn i denne saken, sier Høie.

Helsepolitisk talskvinne i Høyre, Tone Wilhelmsen Trøen, mener Lysbakken skaper unødig usikkerhet for kvinner.
- Det han sier får meg til å lure på om han har lest skissen som Høie har lagt fram, sier Trøen.

- Ingen reservasjonsrett Hun understreker at regjeringen ikke vil innføre en reservasjonsrett for leger, men åpne for en reservasjonsmulighet.
- Det er stor forskjell på rett og mulighet, og det innebærer at ikke alle leger får innfridd sitt ønske. På små steder vil denne rettenkanskje ikke kunne innfrid. Kvinners rett til abort vil uansett ikke bli rokket, sier Trøen til Dagbladet.

 Et lovforslag vil bli sendt på høring over jul. SVs representantforslag som nå behandles i helse- og omsorgskomiteen, vil komme til votering i Stortinget i slutten av januar.