Frp:

Kvinneopprør i Frp

Sylvi Listhaug var foreslått som eneste kvinne i Frp's sentralstyre. Da reiste Frp-folket seg. Nå blir det kampvoteringer og ytterligere fire kvinner kjemper en plass i Frp-ledelsen.

ENESTE KVINNE: Påtroppende Frp-leder Sylvi Listhaug var eneste kvinne som var foreslått inn i partiets sentralstyre. Det skapte så sterke reaksjoner at hun kan få med seg fire damer til. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ENESTE KVINNE: Påtroppende Frp-leder Sylvi Listhaug var eneste kvinne som var foreslått inn i partiets sentralstyre. Det skapte så sterke reaksjoner at hun kan få med seg fire damer til. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da valgkomiteen i slutten mars kom med sin innstilling til nytt sentralstyre i Frp, skapte det sterke reaksjoner.

Blant de 15 navnene var det nemlig bare én kvinne: påtroppende leder Sylvi Listhaug.

Når sentralstyret nå skal velges i ettermiddag, kan det imidlertid bli med langt flere kvinner enn det som opprinnelig var planen.

- Skulle bare mangle

Representantene Per-Willy Amundsen og Pål Morten Borgli har begge trukket sitt kandidatur. Begge begrunnet det med at de ønsket å gi rom for kvinner i ledelsen.

I slutten av april ble det kjent at det er kommet benkeforslag på fire kvinner i sentralstyret.

Det dreier seg om Lone Kjølsrud fra Lillestrøm Frp, Lill-Harriet Sandaune fra Trøndelag Frp, Anni Skogman og Hayley Anita Henriksen fra Gjesdal Frp.

- Frp skal være et godt eksempel for våre velgere, og også som arbeidsgiver for våre mange dyktige ansatte. Vi har et ansvar for å gjenspeile det samfunnet som vi er en del av. Men for ordens skyld, jeg er imot kvotering. Da hadde jeg valgt meg et annet parti for mange herrens år siden, sier Sandaune til Dagbladet.

VARSLER ENDRING: En offensiv Sylvi Listhaug gjorde det klart at hun kommer til å rendyrke Frp. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer

Hun sa selv først nei til gjenvalg.

- Men da jeg så forslaget til sentralstyret så skjønte jeg at dette bare ikke går an. Derfor ga jeg beskjed om at jeg gjerne stiller meg til disposisjon, dersom dette er ønsket. Med å stille viser jeg også at vi har kvinner som vil, sier Sandaune.

Det er et syn hun deler med Lone Kjølsrud.

- Vi har mange flinke å velge i, så det skulle bare mangle om ikke også kvinner får plass her, sier Kjølsrud til Dagbladet.

Anita Henriksen sier bredde er sentralt når Dagbladet spør hvorfor det er viktig å få flere kvinner inn i partiets sentralstyre.

- Jeg mener det viktigste av alt er kvalifikasjoner. Samtidig tror jeg det er viktig med bredde, også i sentralstyret. Da er det viktig med både kvinner, menn og ulike bakgrunner, sier hun til Dagbladet.

Kan slå ut hverandre

Valget av partiets sentralstyre skjer seint lørdag ettermiddag.

Med fire kvinner som benkeforslag er det likevel en reell fare for at de ulike fylkene stemmer på hver sin representant - og at kvinnene på denne måten ender med å slå ut hverandre i prosessen.

Det er ikke et utfall Kjølsrud frykter.

- I Fremskrittspartiet tåler vi konkurranse. Men jeg håper vi får inn flere enn først foreslått, sier hun.

Også Sandaune mener det er positivt med konkurranse.

- Vi har mange dyktige damer i partiet vårt, og jeg synes det er veldig positivt med konkurranse. Med konkurranse får vi også de dyktigste kandidatene til vervene. Det handler om at vi som kvinner må tørre å stille oss disponibel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer