Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trøndelag Ap

Kvinneopprør ­kan avgjøre lederstriden

Både Trond Giske og utfordreren Amund Hellesø kan bli feid av banen av kvinnelig lederkandidat. Trondheim Ap får krass kritikk.

KVINNEOPPROP: Kvinner i Trondheim Ap har tatt initiativ til et opprop med krav om å få en kvinnelig leder i Trøndelag Ap. Fra venstre: Heidi Linge, Tine Christin Eikevik, Camilla Winsnes og Anette Ystgaard. Foto: Tormod Ellingsen
KVINNEOPPROP: Kvinner i Trondheim Ap har tatt initiativ til et opprop med krav om å få en kvinnelig leder i Trøndelag Ap. Fra venstre: Heidi Linge, Tine Christin Eikevik, Camilla Winsnes og Anette Ystgaard. Foto: Tormod Ellingsen Vis mer

20 kvinner i Trøndelag Ap går i Adresseavisen i dag ut med krav om at neste leder i fylkespartiet må bli en kvinne. I brevet som er sendt valgkomiteen, krever de en samlende og tillitsskapende kvinne i toppen av fylkespartiet.

– Uakseptabel prosess

Leder av Charlottenlund og Brundalen Arbeiderlag, Heidi Linge, sier til Dagbladet at oppropet kommer fordi prosessen i Trondheim Arbeiderparti som ledet fram til at Trond Giske ble lansert som lederkandidat, har vært uakseptabel, og fordi de vil gi støtte til kvinnene som er lansert som kandidater til ledervervet.

I brevet til Trondheim Ap heter det blant annet:

– Vi ønsker med denne e-posten å gi tilbakemelding på at vi er misfornøyde med måten styret har ivaretatt medlemmenes mulighet til å komme med innspill på kandidater til fylkesstyret. For oss er det utfordrende å forstå at styret ikke har ønsket innspill fra arbeiderlagene på kandidater.

FÅR KVINNEKAMP: Trondheim Ap og flere andre lokallag vil ha Trond Giske som ny leder av Trøndelag Ap. Men han får kamp. Et opprop av kvinne, blant dem flere fra Trondheim Ap, krever en kvinnelig leder. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
FÅR KVINNEKAMP: Trondheim Ap og flere andre lokallag vil ha Trond Giske som ny leder av Trøndelag Ap. Men han får kamp. Et opprop av kvinne, blant dem flere fra Trondheim Ap, krever en kvinnelig leder. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

– Da verken dato for innspill eller informasjon om prosessen er blitt gjort kjent, har det ikke vært mulig å delta i prosessen på en ryddig måte.

– Vi har i tillegg hatt forventninger til at styret skulle ta initiativet til et åpent medlemsmøte med dette som tema, istedenfor har det vært en lukket prosess hvor styret uten innspill har foretatt utvelgelse av kandidater, skriver kvinnene fra ulike arbeiderlag i Trondheim til styret.

– Kvinne i front

– Både fylkesordfører og gruppeleder for fylkestingsgruppa er menn. Nå må vi få fram at vi har flere dyktige kvinner i partiet. Vi må få en samlende leder, og denne gangen bør det være en kvinne som fronter fylkespartiet, sier Linge til Dagbladet.

Hun sier oppropet ikke retter seg mot Trond Giske.

– Vi har ikke diskutert Trond Giske. Vi vil markere at vi ønsker en kvinne som leder, og har full tillit til at valgkomiteen gjør en god jobb. Så er det opp til fylkesårsmøtet, sier Linge.

– Partiet vårt står overfor store utfordringer, nå trenger Trøndelag Ap en tillitsskapende og samlende leder. Vi mener at det er mange kvinner i partiet som kan fylle rollen som fylkespartileder. Hvis det blir innstilt to nestledere, bør både leder og en av nestlederne være kvinne for å oppnå likestilling i organisasjonen, skriver kvinnene til valgkomiteen.

Delte meninger i Trondheim Ap

– Men oppropet viser at det er delte meninger i Trondheim Ap om hvem som bør bli leder av Trond?

– Ja, det er delte meninger i Trondheim Ap, og prosessen før styret vedtok å spille inn Trond Giske til valgkomiteen, var ikke god nok. Lokallagene har ikke vært med på å spille inn kandidater, sier Linge.

Lederen av Aps kvinnenettverk, Anette Trettebergstuen, ba i Dagbladet mandag Giske om å «sette partiet først» – og sier at hun «skulle ønske Giske lot Ap få ro». Dette har kvinnene bak oppropet ikke kommentert.

Blant kvinnene som har skrevet under, er Trondheims-politikere som kommunalråd Sissel Trønsdal, tidligere ordfører i Klæbu, Kirsti Tømmervold og tidligere rådgiver for Rita Ottervik, Anne Sofie Hunstad.

Valgkomiteen har nå gjennomført intervjuer med aktuelle lederkandidater og medlemmer i et nytt styre på 15. Det er kjent at Trondheim Ap og flere andre lokallag allerede har spilt inn Trond Giske, mens ordfører i Nærøysund Amund Hellesø også er lansert av flere lokallag.

Flere kvinner

I oppropet til valgkomiteen nevnes disse sju kvinnene som mulige lederkandidater: Arnhild Holstad, Tone Våg, Gunnhild Tettli, Berit Flåmo, Karin Enodd , Trude Tevik Gulbrandsen og Sara Shafighi.

LANDSMØTE: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre tok opp metoo i sin tale på landsmøtet. Det er det første landsmøtet etter metoo-sakene i partiet som startet i desember 2017 - få måneder etter valgnederlaget. Video: NTB Scanpix Vis mer

– Dette er ett av flere innspill som kommer til valgkomiteen. Vår ambisjon er å legge fram en enstemmig og samlende innstilling, sier leder i valgkomiteen Arild Grande til Dagbladet.

Hele Norges coronakart