KONTROVERSIELLE: Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken sammen med Christine Koht (t.v.) og Loveleen Brenna under lanseringen  av Kvinnepanelet i Operaen. Kvinnepanelet består av 31 kvinner med ulik bakgrunn. Det er Kvinnepanelet - og ikke Lysbakken - som kommer med dagens utspill. Foto: Berit Roald / Scanpix
KONTROVERSIELLE: Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken sammen med Christine Koht (t.v.) og Loveleen Brenna under lanseringen av Kvinnepanelet i Operaen. Kvinnepanelet består av 31 kvinner med ulik bakgrunn. Det er Kvinnepanelet - og ikke Lysbakken - som kommer med dagens utspill. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

Kvinnepanelet vil frata menn pensjon ved skilsmisse

Vil ha en deling av pensjonspoengene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Kvinnepanelet vil ha en deling av pensjonspoengene når ekteskapet ryker og en av partene har vært hjemme med barn.

Det er i dag ingen automatikk i at den ektefellen som har vært hjemme med barn, får nyte godt av den andre ektefelles pensjonspoeng dersom ekteskapet ryker.

- Mange kvinner sitter igjen som tapere. Dette er et urettferdig system, sier Kvinnepanelets leder Loveleen Brenna til Aftenposten.no.

Panelet ønsker derfor å lovfeste en deling av pensjonspoengene når en av ektefellene er hjemme med barna. Ifølge Brenna bør ordningen gjelde helt til barna er fylt 12 år.

- Dersom ektepar i fellesskap kommer til enighet om at den ene parten, som i hovedsak er kvinnen, skal være hjemme og passe barna eller jobbe deltid mens barna er små, så tror jeg ikke den avtalen også innebærer at hun skal bli taper både på arbeidsmarkedet og økonomisk, dersom de skulle skille lag, sier Brenna.

Leder i Høyres kvinneforum Julie Brodtkorb Voldberg er skeptisk:

- I et samfunnsperspektiv er det viktig å legge til rette for at begge jobber. Hvis en familie er i en situasjon hvor det er ønskelig at en av partene er hjemme, må hver enkelt ta ansvar for det, sier hun.

En av Kvinnepanelets kritikere, Frps Solveig Horne, er imidlertid positiv til forslaget. Hun mener at pensjonspoeng bør deles uansett om paret skilles eller ikke.

- Vi har flere ganger fremmet forslag om såkalt ektefelledelt beskatning. Å dele pensjonspoengene er et skritt i riktig retning, sier Horne.

(NTB)