Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvinneparken var tema i lukket herreklubb

I Norske Selskab møtes aktører fra alle sider av bordet i saken om Christian Ringnes' skulpturpark: Prosjekteieren, Riksantikvaren, politikerne, kunstneren og eiendomsinteressene.

BYGGER KVINNEPARK PÅ EKEBERG: Milliardær og eiendomskonge Christian Ringnes har tatt opp saken også i herreklubben Norske Selskab, der interessenter og beslutningstakere er medlemmer. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
BYGGER KVINNEPARK PÅ EKEBERG: Milliardær og eiendomskonge Christian Ringnes har tatt opp saken også i herreklubben Norske Selskab, der interessenter og beslutningstakere er medlemmer. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den eksklusive herreklubben Norske Selskab møtes investorer, eiendomskonger, jurister, gamle adelsfamilier og Høyre-politikere. Kunst og kultur er klubbens grunnpilar. Dokumenter Dagbladet har tilgang til viser at en rekke omstridte Oslo-saker har vært på agendaen i klubben, der et strengt referatforbud praktiseres. Skulpturparken til Christian Ringnes på Ekeberg er en av dem.

Rundt samme bord
Ringnes holdt foredraget «Skulpturlandskap på Ekeberg — en drøm til begeistring og besvær» i klubben 3. oktober 2011. Kvinneparken var på dette tidspunktet vedtatt i Oslo bystyre, men ble seinere påklaget til fylkesmannen og Miljøverndepartementet.

En rekke personer med innflytelse over eller interesse i skulpturparken til Ringnes er medlem i Norske Selskab.

Det er Riksantikvar Jørn Holme, som faglig har godkjent parken. Det er Oslo-ordfører Fabian Stang som politisk har godkjent parken. Det er skulptør Per Ung, som bidrar til parken med statuen «Mor og barn». Og det er medlemmer relatert til firmaet Eiendomsspar. Foruten Christian Ringnes selv, dukker medlemsnavn som Jan Gustav Thrane-Steen, Hans Herman Horn og Ebbe Astrup opp. Eiendomsspar står bak boligprosjektet Ekebergporten ved foten av Ekebergskråningen, som på sine nettsider reklamerer med utsikt over fjorden og byen og nærhet til den kommende skulpturparken.

Diskuterte Muncmuseet
Flere andre store kultursaker der Riksantikvaren og Oslo-politikerne har vært tungt involvert, er diskutert i klubben. Riksantikvar og debattansvarlig i Norske Selskab, Jørn Holme, holdt selv foredraget «Fra Riksantikvarens bord» 1. februar 2010. Direktør for Nasjonalmuseet, Audun Eckhoff, holdt foredraget «Nasjonalmuseet — veien videre» 22. mars 2010. Som Dagbladet har omtalt tidligere er også Munchmuseet debattert av klubbmedlem Fabian Stang og Arbeiderpartiets varaordfører Libe Rieber-Mohn.

Jørn Holme og Fabian Stang nekter for at de har delt eller fått del i spesiell informasjon via klubben.

- Ikke noe hemmelig
- Jeg er medlem av debattkomitéen. Den arrangerte en debatt om Munchmuseets plassering, men jeg ledet den ikke og deltok ikke, på grunn av min stilling som riksantikvar. Jeg har holdt to kåserier, ett om det historiske Bjørvika og ett generelt om kulturminner. Dette er to foredrag jeg har holdt over 60 ganger for ulike fora, over hele landet. Jeg har ikke deltatt på møte i foreningen hvor temaet var skulpturparken til Ringnes, sier Jørn Holme.

Fabian Stang sier til Dagbladet at han har vært på enkelte arrangementer i klubben, fordi de har vært jobbrelatert. Han bekrefter å ha deltatt på debatt om Munchmuseet og på foredraget «Fra Riksantikvarens bord».

- Det var et foredrag om hvilke saker de jobber med, hva de legger vekt på, hva slags ressurser de har og hva de kan tilby folk som får et bygg vernet. Kjente saker, sier Fabian Stang.

MEDLEM I SELSKABET OG FAGPERSON I PARKSAKEN: Riksantikvar Jørn Holme. Foto: Berit Roald/ SCANPIX.
MEDLEM I SELSKABET OG FAGPERSON I PARKSAKEN: Riksantikvar Jørn Holme. Foto: Berit Roald/ SCANPIX. Vis mer

Han understreker at det ikke er noe «hemmelig» som blir sagt på møtene.

- Da kunne jeg ikke ha vært der. Jeg har aldri hørt et ord i klubben som ikke kunne ha vært sagt andre steder, sier ordføreren.

Han sier at han ikke var der under Ringnes´ foredrag om skulpturparken og at han ikke har snakket med Ringnes om saken i klubben.

MEDLEM I SELSKABET OG POLITISK ANSVARLIG: Ordfører i Oslo, Fabian Stang. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.
MEDLEM I SELSKABET OG POLITISK ANSVARLIG: Ordfører i Oslo, Fabian Stang. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix. Vis mer

- Det har aldri vært tatt opp annet enn når han ved ulike anledninger har snakket entusiastisk om parken. Han har aldri prøvd å påvirke meg. Det er overraskende lite slikt i Norge, sier Stang spøkefullt.

18. mars skal Fabian Stang holde foredrag for klubben. Temaet er habilitet.

- På villspor
Christian Ringnes avviser at han har dratt fordeler av klubbmedlemskapet.

- Der er du helt på villspor. Jeg har vært medlem i 20 år og er der rundt tre ganger i året for lunsj eller foredrag. Jeg har holdt foredrag der seks ganger i min tid, om blant annet eiendom og folketeaterpassasjen. Jeg har holdt i alle fall 50 foredrag om skulpturparken med en rekke beslutningstakere til stede. Det var ikke noe spesielt med mitt foredrag i Norske Selskab, sier Ringnes, og legger til:

MEDLEM I SELSKABET OG EIENDOMSINVESTOR:  Hans Herman Horn er sammen med Christian Ringnes selv en av flere medlemmer i klubben som er aksjonær eller på annen måte tilknyttet Eiendomsspar. Selskapet bygger leiligheter ved foten av Ekeberg og reklamerer med nærhet til Ringnes-parken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
MEDLEM I SELSKABET OG EIENDOMSINVESTOR: Hans Herman Horn er sammen med Christian Ringnes selv en av flere medlemmer i klubben som er aksjonær eller på annen måte tilknyttet Eiendomsspar. Selskapet bygger leiligheter ved foten av Ekeberg og reklamerer med nærhet til Ringnes-parken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer

- Og hvis du spør meg om jeg synes det burde være tillatt med kvinner i Norske Selskab, så er jeg veldig positiv til det.

LES OGSÅ:
Milliardærenes lekestue
Gavmilde overfor Høyre
Jo, det var kvinner i Norske Selskab
- Ole Paus? Han er ikke clubable.
Kjendismilliardær melder seg ut av Norske selskab
Boikotter Norske Selskab
KOMMENTAR: I dårlig Selskab
- Menn har behov for å være alene
Vurderer å ta opp saken
Nektet adgang fordi hun er kvinne

TRE MEDLEMMER PÅ SKULPTUR-TUR: Christian Ringnes (t.v.) var i 2007 på skulpturjakt i Paris. Med seg hadde han skulptør og Norske Selskab-medlem Per Ung (foran) som eksperthjelp og kamerat og Norske Selskab-medlem Jonas Ramm (t.h) Foto:Jørn H. Moen/Dagbladet.
TRE MEDLEMMER PÅ SKULPTUR-TUR: Christian Ringnes (t.v.) var i 2007 på skulpturjakt i Paris. Med seg hadde han skulptør og Norske Selskab-medlem Per Ung (foran) som eksperthjelp og kamerat og Norske Selskab-medlem Jonas Ramm (t.h) Foto:Jørn H. Moen/Dagbladet. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!